Diversiunea „jumătăților de măsură“

Cea mai relevantă mărturie a folosirii jumătăților de măsură ca mijloc de camuflare a adevărurilor deranjante din politică și economie și chiar ca principală cheie diversionistă a guvernării o depune partidul cel mai mare din România – PSD –, singurul care colectează un număr semnificativ de voturi. PSD, se poate spune, este înfrățit cu jumătățile de măsură: se dă de stânga, dar se laudă cu măsuri de dreapta; lasă impresia că face ceva pentru nevoiași, dar dă cadouri peste cadouri pentru bogați; pretinde că acționează pentru capitalul autohton, dar din tot ceea ce întreprinde, unicul câștigător este capitalul străin! Cea mai aiuritoare jumătate de măsură pe care o utilizează este proiectarea unor obiective cu mize de anvergură națională (precum creșterea salariilor, majorarea pensiilor, dezvoltarea economiei, stoparea emigrației), fără a pune măcar în discuție statutul de colonie al României, ignorând, desigur, cu bună știință, că nu se ajunge nicăieri dacă se atacă numai efectele, nu și cauzele. Vrând să dea la săraci, neluând însă de la bogați, ba mai făcându-le acestora și cadouri, programele PSD se împotmolesc în lipsă de resurse. Cu jumătățile de măsură, PSD trădează valorile stângii, înșală speranțele celor nevoiași, dar, cu cât o face mai abitir, câștigă în spațiul electoral, pentru că opoziția, de altfel, ridicolă, îl acuză de populism, iar justiția îl victimizează prin transformarea sa în vinovatul de serviciu. Mostra jumătăților de măsură promovate de PSD este programul de guvernare păstorit de artizanul jumătăților de măsură, Liviu Dragnea, care una spune și alta face, care amenință de formă băncile și multinaționalele, băgându-le de fapt și mai adânc în buzunare efectele relaxărilor fiscale și ale sclavagizării relațiilor de muncă. Semnificativ este faptul că guvernele PSD ale României cheltuiesc de ani de zile cu ajutorul de stat, încasat aproape integral de multinaționale, de 30 ori mai mult decât acordă oficial sprijin pentru IMM-uri.

Cu politica jumătăților de măsură – nici statutul de colonie nu e contestat, dar nici nu i se pretinde stăpânului extern să-l recunoască pentru a-și asuma responsabilitățile aferente! –, România a ajuns, nu întâmplător, în extincție! Dispare pur și simplu, prin căderea demografică și apocaliptica emigrație, ca națiune, căci ca stat și economie națională a murit deja. Rezultatul net: de când cu „mântuitorii“ occidentali, România tot în subdezvoltare a rămas și tot pe ultimul loc în Europa se află. Iar de furat din România nu s-a furat niciodată mai dramatic decât în anii colonializării. Jaful din bogățiile țării nu are egal în istorie. Este vorba despre resursele subsolului, activele industriale, roadele pământului! Este vorba despre oameni cu milioanele în bejenie! Cu jumătățile de măsură, românii, ca cetățeni privați și firme private, n-au reușit nici măcar să-și fure ei țara de la statul lor ca și distrus. România se află aproape integralmente în mâna străinilor. Și pe când furau românii, tot mai rămânea ceva prin țară; de când fură însă străinii, totul se scurge în afară, ducându-se pe Apa Sâmbetei. Românii au ajuns deja chiriași în țara lor. Nu realizează tocmai exact tragedia, fiind proprietari pe locuințele în care stau. În rest, nu mai au aproape nimic din țară. Aceste locuințe sunt însă ca o pojghiță. Când stăpânul străin va dori, pojghița va dispărea. Va fi însă deja târziu pentru români să-și dea seama de tragedia istorică pe care o trăiesc. Dacă nu cumva stăpânii străini, care sunt proprietarii preponderenți ai actualei Românii, o vor împărți, și nu din vreo răutate a lor, ci din faptul obiectiv că proprietarii, când nu se înțeleg între ei, își împart între ei bunurile, cu salahori cu tot.

Economia este evident înțesată de jumătățile de măsură diversioniste. Pentru că aici este banul! Și, ca atare, e îmbulzeală de jumătăți de măsură care să ascundă adevărul privind proveniența și traseul resurselor, configurația rezultatelor, destinația profiturilor, care să-i amețească pe fraieri cu minciuni despre incapacitatea internă și mântuirea externă.

Cea mai sinistră jumătate de măsură este în ceea ce privește chiar prezentarea configurației economiei. Se strigă în gura mare despre minunăția investițiilor străine și faptul că nu ne-am descurca în România fără ele, dar nu se spune nici măcar cu jumătate de gură despre pozițiile pe care capitalul străin a ajuns să le ocupe în teritoriul economic al României pe baza investițiilor implicate. Evident, pentru ca nu cumva să se dezvăluie în clar rolul acestuia în decizia pe plan național! Realitatea ce se caută a fi ascunsă astfel este legată de „splitarea“ (iată un cuvânt la modă!) aproape completă a economiei din România: pe de o parte, componenta deținută de capitalul străin, mereu mai înfloritoare, iar, pe de altă parte, componenta deținută de capitalul românesc, ce dă mereu înapoi. Și atunci, soluția este găsită, culmea!, în prezentarea asamblată a celor două componente care au trăsături cu totul și cu totul distincte și care nu prea au legături între ele. Statistic, dar evident numai statistic, avem o economie națională și o singură creștere economică, deși economie națională nu mai există de mult, iar creșterea economică se obține de fapt în economia străină, în timp ce economia românească, în cel mai fericit caz, stagnează! Studii (accentuăm: studii, nu statistici!) oficiale vorbesc despre faptul că, din ansamblul agregat, economia străină deține cel puțin o jumătate, dar important de subliniat jumătatea în care se găsesc toate punctele și sectoarele strategice, în timp ce economia românească reprezintă jumătatea care pune pingele. Aceleași studii ne spun că economia străină nu constituia decât circa o cincime din total acum 10 ani, iar în prezent a trecut de jumătate! Unde s-a obținut de fapt creșterea economică despre care se tot vorbește?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ilie Serbanescu 111 Articole
Author

3 Comentarii

  1. DA ! Asa este ! Avem insa varianta ? Exista vreun partid, o miscare, ceva acolo care sa fie mai bun decat PSD ? Impresia generala este ca PSD-ul ia dar mai si da in timp ce „dreptacii” doar iau( pentru multinationale). De aceea lumea voteaza PSD ca cei mai buni dintre cei rai ! SOLUTIA iesirii din U.E. este convenabila ? Asta analiza domnule profesor….va tin puterile ?

    • „PSD mai si da”. De 30 de ani PSD da m…. poporului si el sta in genunchi cu gura cascata. Care nu au vrut-o, s-au carat afara.

  2. Sistemul bugetar este supradimensionat, politizat si marcat de favoritisme. Coruptii si incompetentii sunt platiti cu salarii din cele mai mari. Mare parte din firmele autohtone, inclusiv din cele listate la bursa, declara ca nu fac profit. Cele mai cautate contracte sunt cu statul, iar multe din investitii nu produc nimic, nu se recupereaza; ulterior se descopera ca necesita fonduri suplimentare considerabile din cauza problemelor aparute pe parcurs. Marirea la gramada a salariilor bugetarilor, fara a se tine seama de vreun criteriu de performanta, n-are nicio treaba cu capitalismu’. Concurenta este fentata si principiul cererii si ofertei este ignorat. Nu s-au luat masuri de prevenire a coruptiei: lipsesc controalele si verificarile periodice,inainte ca prejudiciile sa ajunga la milioane de euro;lipseste transparenta; legislatia este stufoasa si interpretabila. Se incearca dirijarea democratiei si economiei, si controlul efectelor, iar deciziile sunt luate, din spatele birourilor, de politicieni ale caror salarii cresc mereu pentru ca nu sunt conditionate de profit, ca in cazul particularilor; politicienii sunt interesati doar cum sa obtina noi mandate si sa duca impreuna cu familiile lor o viata la standarde de lux.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.