Divorț cu scandal, cu toți mirii pe post de martori!

Tărăboi pe toate fronturile după ce presa a scris că ANAF a  început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări ca aceștia să declare, într-un formular, ce relații economice a avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu PFA, firme și altele, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și spațiul.
Profit.ro a publicat joi un document primit de un cetățean care s-a căsătorit în care Fiscul îi cere informații despre prestatorii de servicii de la nunta sa.

Informațiile au adus autoritățile în pragul „divorțului”, dar ANAF tace încă.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a atacat joi ANAF-ul condus de colegul său Ionuț Mișa, fost șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu îi atacă și pe Teodorovici și pe Mișa, iar liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu vorbește de „delațiune” cu privire la măsură.

Diaconu explică ce prevede de fapt legea

„Haideti să vă explic de ce si Mișa (presedintele ANAF) si Teodorovici (ministrul de finante) sunt 2 urechiști, în cazul inițiativei aflată la limita prostiei privind obligatia mirilor de a declara în formulare unde au făcut nunta, ce meniu s-a consumat, cine i-a filmat/fotografiat si cine le-a cântat la dansul miresei. Pe scurt: niciunul dintre ei nu e capabil să interpreteze textul legal invocat si vă detaliez imediat de ce. Ba, mai mult, Teodorovici se se bagă si el în această discutie cu o declarație penibilă pentru functia deținută si pentru orice absolvent de liceu! Citez: „este o imbecilitate a celor de la ANAF chiar dacă este în lege!”. Păi bine musiu, dacă e o imbecilitate „prevăzută în lege” nu trebuie aplicata ca nu vrei matale?

Revenind la textul legal, acesta obligă un subiect de drept, persoană fizică sau juridică, care intră într-un raport juridic cu un contribuabil NOMINALIZAT de ANAF, să transmită organului fiscal LA CERERE, toate informațiile solicitate. Este vorba de art.58, al.1 din codul de procedura fiscală care obligă contribuabilii să ofere informații fiscului pentru stabilirea stării de fapt fiscale a unui contribuabil cu obligații declarative. Prin urmare, singura interpretare corectă este că ANAF trebuie să le spuna INTAI mirilor despre ce contribuabil vor ei să afle mai multe. Adică, ceva de genul: “Stimati miri, noi știm că ați avut raporturi juridice cu fotograful Popescu. Spuneti-ne în ce a constat, câți bani i-ati dat, când i-ați dat etc.”. În niciun caz să-l pui pe mire să zică el ANAF ce fotograf a angajat. Orice altă „interpretare” este cu adevărat o imbecilitate. Și aceasta pentru că principiul sacrosant al impunerii este declararea obligatiilor fiscale de către subiectul impunerii. Subiectul fiind muzicienii, fotografii, proprietarii de sală, etc”, a scris Gelu Ștefan Diaconu pe pagina sa de Facebook.

Fostul șef al Fiscului dă și un exemplu.

„De exemplu, fiul lui Dragnea care l-a avut ca muzicant pe marele Salam nu are nici o obligație declarativă. Domnul Salam trebuie să-și declare veniturile! Doar dacă Ionut Misa îi cere mirelului informații despre contractul/suma platită domnului SALAM, atunci mirele sau socrul Livache trebuie să se conformeze în temeiul art. 58, al.1 CpF. Altfel, mâine, omul lui Dragnea de la ANAF, poate da o circulară în care să îi oblige pe toti care pleacă într-o vacanță să declare unde s-au dus, ce au mâncat si ce alte servicii au mai contractat de la proprietarul pensiunii. Realizați absurdul modului în care au interpretat acest articol? Cât despre Teodorovoci, îi transmit a mia oara: fiscalitatea nu se învață din discuții cu chibiții teraselor de fite si nici nu aplici legea când decizi tu”, a conchis Diaconu.

Ce a spus Teodorovici în prima sa reacție

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a atacat ANAF după ce a citit informația cu privire la solicitările trimise celor căsătoriți, începând cu 2013.

„Este reală chestiunea asta. Cei de la Prahova au postat chiar și pe Facebook circulara asta. Bun, este în temeiul legal, numai că asta cu siguranță, pe o listă de priorități a ANAF-ului este undeva mult, mult în josul listei. ANAF-ul avea multe alte lucruri de făcut înantea acestei măsuri. Întrebarea care se pune este de ce tot timpul ANAF-ul recționează și nu acționează?”, a declarat ministrul

„Adică, vă dați seama, ei acum din 2013 ce să facă? Se duce într-o zonă în care nu are cum să se mai oprească. Cineva va trage pe chestia asta. De ce? A făcut unul o nuntă în 2013, perfect. El acum e notificat să îți spună ție, Fisc, cine a fost la el la nuntă să îi facă poze, să îi cânte, să-l distreze. Vă dați seama că firmele care au asigurat cateringul, aranjamentul floral și așa mai departe au avut contracte, nu e niciun fel de problemă, și-au declarat la stat veniturile. Persoana fizică, adică mirii, pe de o parte, ar trebui să spună lucrurile astea. Ei se vor gândi atunci când o să primească hârtia că poate cineva deja știe cine le-a făcut poză la nuntă, de exemplu, și atunci o să spună ‘aoleu ce facem?’ sau să spună ‘nu îmi mai amintesc’ și nu ai ce să faci teoretic. Dar poți să te gândești, (n.r. în calitate de prestator) ‘domnule dar dacă ăla care mi-a făcut poze a dat declarație deja la FISC și a anunțat că el a fost și că a primit suma de nu știu câte mii de lei să filmez la nuntă?’ În cazul în care mirele declară chestia asta, că Popescu a făcut poze și i-a dat o sumă, Popescu pe de o parte trebuie să spună de ce nu a declarat la FISC acel venit și pe de altă parte, mirele trebuie să declare de unde au avut miile de lei să îl plătească pe Popescu să îi facă poze. Este o imbecilitate a celor de la ANAF chiar dacă este în lege. Dacă legea spune că trebuie să faci acest lucru, trebuia să îl faci încă din 2013, ca să fi proactiv să spui domnule de azi înainte toți cei care au de gând să se căsătorească prin cununie civilă trebuie să declare, ca omul să știe. Asta ar trebui să fie abordare corectă a ANAF-ului”, a mai spus Teodorovici.

Ce spune un lider al coaliției

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, referindu-se la acest subiect, că nu îi place ”sistemul acesta de delațiune”. Obligația declarării veniturilor aparține prestatorului de serviciu, a afirmat Tăriceanu.

“Eu am toată simpatia pentru toată lumea și pentru tinerii căsătoriți. Sistemul acesta de delațiune, ca să îi spun așa, nu îmi place. Obligația de fapt revine prestatorului de serviciu să își declare veniturile și să își plătească impozitele, ca să fim foarte clari”, a spus Tăriceanu, întrebat fiind dacă, în opinia sa, acțiunea ANAF cu formularele trimise tinerilor căsătoriți respectă libertățile și independența.

Conform statisticilor, doar anul trecut au fost în România 142.613 căsătorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

4 Comentarii

  1. decât delaţiune, prefer evaziune, mai bine imfractor, decât delator..

  2. ce frumos e la „democratie”. si nu ati vazut tot, mai au multe pe lista. daca nu faceti din rahat bici,ati puso

  3. De ce doar proștii plătesc impozite? Deștepții fură de 30 ani ! Gata!

  4. Este important de semnalat faptul ca acum, cand se discuta in Parlament despre Legea offshore, brusc, din partea Presei, a devenit mai importanta impozitarea unor cantaciosi!Very Интересно!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.