După aviz, răfuiala politică

Scandal politic total după avizul Comisiei de la Veneția pe modificările aduse Codurilor penale. Președintele Klaus Iohannis cere demisia ministrului Justiției Tudorel Toader. Iohannis a reacționat vineri, după avizul Comisiei de la Veneția, spunând că prevederile din Ordonanța de Urgență privind legile justiției sunt „un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate” ale ministrului Tudorel Toader, motiv pentru care acesta trebuie să își prezinte demisia. Președintele atacă în egală măsură întreaga coaliție de guvernare.

Poziția lui Iohannis…

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că aspectele foarte grave reținute de Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției și codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare și majoritate parlamentară trebuie să țină cont pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.

Cele două opinii ale acestui for european sunt extrem de critice și confirmă, așa cum era previzibil, toate neregulile sesizate de mai bine de un an de zile de către Președintele României, de opoziția parlamentară, de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori.

Punerea în pericol a independenței procurorilor și judecătorilor, afectarea încrederii în justiție, impactul negativ asupra eficienței actului de justiție în materie penală în combaterea diferitelor infracțiuni, inclusiv a infracțiunilor de corupție, a celor săvârșite prin violență sau a celor de criminalitate organizată sunt aspecte esențiale asupra cărora Comisia de la Veneția atrage atenția în analiza sa.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneția constată că modificările aduse legilor justiției și legislației penale bulversează întregul sistem judiciar și generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecințe directe asupra unor proceduri și dosare penale în care sunt implicați oameni politici.

Președintele României consideră că este inacceptabil ca întreaga legislație din acest domeniu esențial pentru orice democrație autentică să fie dramatic alterată, doar pentru a-i proteja pe unii lideri politici care au probleme cu justiția.

În ceea ce privește modificările aduse legislației penale, multe dintre aspectele vizate de Comisia de la Veneția au fost punctate și în obiecția de neconstituționalitate ridicată de către Președintele Klaus Iohannis. Viteza nejustificată a adoptării, absența consultărilor reale și lipsa de transparență sunt elemente care afectează în mod negativ calitatea legislației și generează incertitudine. Mai mult, unele modificări ignoră convenții internaționale la care România este parte sau depășesc cu mult unele hotărâri ale Curții Constituționale.

Președintele României consideră că, din dorința de a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliția PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept și încrederea cetățeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcția sau poziția pe care o are în societate, ci și toate eforturile unei întregi națiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile.

Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.

Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție.

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să țină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneția și să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiției, dar și Codurilor Penale și de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiției și a statului de drept să înceteze.

Președintele României consideră că reevaluarea în ansamblu a modificărilor în discuție va trebui să se realizeze printr-un proces amplu și real de consultare, astfel încât să rezulte o legislație îmbunătățită, care să se bucure de un larg sprijin al societății românești și, totodată, să garanteze respectarea statului de drept și a tuturor standardelor internaționale în materie”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

… și replica lui Tudorel Toader

La scurt timp după ce Iohannis i-a cerut demisia, Tudorel Toader a transmis că modificările codurilor penale s-au făcut în Parlament, iar la Ministerul Justiției au fost elaborate doar proiectele de lege pentru punerea de acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea a două directive.

„Președintele Comisiei speciale a exprimat pozitia legiuitorului. Reamintesc faptul că la MJ au fost elaborate proiecte de lege pt modificarea Codului penal și de procedură penală pentru punerea de acord cu deciziile CCR si pentru transpunerea a două directive! Restul modificărilor celor doua Coduri au survenit în Parlament! Președintele șștie, sau ar trebui să știe, aceste aspecte”, a spus presei Toader.

Ulterior, ministrul Justiției a revenit cu o postare pe Facebook, în care a scris: „Într-o lume normală, este inadmisibil ca Președintele Republicii să aștepte demisia Ministrului Justitiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost inițiate, elaborate sau promovate de către Ministerul Justitiei- mă refer la modificările aduse Codului penal și Codului de procedura penala ! Rămane valabil ceea ce afirmam și în cursul zilei de ieri – este preferabil ca întâi să ne documentam apoi să vorbim!”.

Despre ordonanța de urgență privind legile justiției adoptată luni și care a stârnit controverse, ministrul nu a mai spus nimic.

Reacții și de la USR și PNL

La rândul său, USR acuză că Tudorel Toader și coaliția de guvernare împiedică aderarea României în Spațiul Schengen și a anunțat că depune luni moțiune împotriva ministrului Justiției.

„USR va depune proiecte de lege pentru a transpune toate recomandările Comisiei de la Veneția în legile justiției și codurile penale, imediat după publicarea rapoartelor oficiale. Este foarte important ca România să se alinieze la standardele europene în domeniul justiției pentru a dovedi partenerilor externi că lupta anti-corupție rămâne o prioritate a țării noastre. Faptul că România este condusă temporar de un partid al penalilor nu trebuie să afecteze parcursul european al țării noastre. USR a insistat în mod constant ca legile justiției și codurile penale să fie modificate, numai după obținerea unui aviz din partea Comisiei de la Veneția, dar coaliția PSD-ALDE a refuzat solicitarea avizului, de frica unei evaluări internaționale. Măcar în ceasul al 12-lea, această coaliție toxică pentru România trebuie să preia recomandările Comisiei de la Veneția pentru că altfel pune în pericol poziția țării noastre în Uniunea Europeană. Cu Tudorel Toader și coaliția PSD-ALDE la guvernare, România nu are nicio șansă să mai scape de Mecanismul de Cooperare și Verificare sau să intre în spațiul Schengen. Această coaliție și-a făcut o prioritate din a submina statul de drept și independența justiției, deși acestea au fost criterii importante de aderare în Uniunea Europeană”, a transmis USR printr-un comunicat de presă.

PNL a transmis că o va convoca pe prim-ministrul Viorica Dăncilă în Parlament pentru a se angaja că respectă recomandările Comisiei de la Veneția, a anunțat vineri președintele liberal, Ludovic Orban. Acesta precizează că este insuficientă demisia lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției.

„PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în fața Parlamentului să spună foarte clar dacă se angajează să respecte recomandările Comisiei de la Veneția , în procesul de refacere a legilor justiției și în procesul de redezbaterea a modificărilor la Codul penal și a Codului de procedură penală sau dacă nu intenționează acest lucru. Este necesară o voință politică reală de a pune legislația din România în domeniul justiției pe bazele standardelor europene”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferință de presă.

Liberalii vor adopta și o declarație de angajament pentru ca în dezbaterile parlamentare să fie susținute toate modificările necesare legilor justiției.

„Vom adopta o declarație angajament și eu personal voi semna acest angajament că vom susține la nivelul dezbaterilor parlamentare toate aceste modificări. Voi solicita fiecărui partid parlamentar să procedeze în mod similar. Este timpul să facem o diferență clară între cei care vor binele României și cei cărora nu le pasă decât de interesul personal”, a completat Orban.

Întrebat dacă Tudorel Toader ar trebui să își dea demisia în urma avizului trimis de Comisia de la Veneția, Ludovic Orban a susținut că „o demisie ar fi prea puțin”.

„Am cerut demisia ministrului Justiției în repetate rânduri. De data asta este vorba de o răspundere poliică mai amplă. Toate aceste modifiări care distrug sistemul de justiție din România și atacă independența magistraților (…) sunt rezultatul unei voințe politice a unei majorități parlamentare a partidelor de guvernământ. E mult prea puțin demisia lui Tudorel Toader. Este necesară o resetare a atitudinii generale a partidelor care compun majoritatea parlamentară. S-a văzut în urma sesizărilot depuse la CCR pe codul de procedură penală că 64 de prevederi au fost declarate neconstituționale. Cred că e timpul ca parlamentarii din majoritatea guvernamentală și premierul Dăncilă să se hotărască: ori vor să servească interesele fundamentale ale României, ori scopul lor este doar acela de al scăpa pe Dragnea din pușcărie”, a conchis liderul PNL.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Dar ăia din străinătate să nu știe oare că în persoana boului mut, absent de la ședințele CE, au de a face doar cu un ordinar hoț de case?

    • Ai dreptate! Si eu cer demisia individului „cumparator de rea crediinta”, cu acte false! Sa plece!

  2. Cu ordonanta 6 a lui Ciolos si Pruna nu a avut nimic. Concluzia:
    Un Editat tine si va tine doar cu ce este rau…
    Ce este bun combate si va combate cu toate puterile.

    • Din ce in ce mai suspecta atitudinea contestatarilor reglementarilor juridice din Romania.Acum par furiosi ca li s-a luat jucaria. Cine sa ne apere de ei, daca nu Presedintele nostru?

    • Si sa dai liber hotilor ti se pare tie un lucru bun? Cred ca nu esti in toate mintile!

  3. Bravo, Iohannis! Românii trebuie să fie în măsură ca să își urmeze președintele și să fie la înălțimea lui.

    • Adevarul e ca presedintele nu e atat de mut cat e de prost. Mutenia e doar o scuza pentru a acoperi prostia.

  4. joianul îi vrea capul tudorelului, nu din cauza codurilor, ci pentru că i-a jumulit buha şi peste puţin timp o să-l azvrle din fruntea porcuraturii şi pe jegosul de lazăr. Buhaiul din cotorceni se simte lovit în orgoliu. A apărut o nouă subspecie politică în România: vita orgolioasă…

  5. Sotul doamnei Carmen se comporta precum spune o vorba romaneasca: ”iese din porumb si se ca’ca in poteca”, este de un penibil fara margini atat respectiva ” persoana umana ” poreclita de romani ” Palton Voda ” cat si haitele astea de politicieni din Opozitie din aglomerarile politice: PNL, USR, PMP, UDMR. Meseriasul care este Ministrul Justitiei, domnul Tudorel Toader dupa ce i-a dat goneta Sefei DNA, Laura si Codruta, dupa ce este la un colt sa il bage in goneta pe Procurorul General, Augustin Lazar, dupa ce pune JUSTITIA pe o linie de normalitate vine omul din Dealul Cotrocenilor, gargaragiul si marioneta, unora din afara tarii care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne dupa ticalosia din dec.’89 si cere cu multa obraznicie si nesimtire demisia Ministrului JUSTITIEI sustinut de actuala Putere: PSD-ALDE ajunsa la butoane ca asda au vrut romanii in dec.2016 ! Remarc ce spune un comentator aici la gazeta domnul Constantin Serban despre cel care se lafaie in jiltul Cotrocenilor din noiembrie 2014 adica il alinta cu multa abnegatie ” boul mut ”si ” ordinar hot de case ”, oare cat trebuie sa mai il rabdam pe calamitatea asta politica la Cotroceni care aiureaza vorbe cand se hotaraste sa dea pe goarna pe sticle mai mult sau mai putin mogulizate ineptii care produc sila majoritatii romanilor ! CAT … ! PRESEDINTELE ROMANIEI, Karl Wernner Johannis, dupa parerea mea, trebuie suspendat din functie de catre PARLAMENTUL ROMANIEI pentru calcarea in picioare a CONSTITUTIEI ROMANIEI !

    • Bai dar nerod mai esti! Nu te dezminti in nici unul dintre comentarii. In ce este meserias sarlatanul Tudorel Toader? In spoit tingiri sai in ce anume se crede el meserias?

    • Pt.Florescu A. Ma crestine pentru un slugoi al sotului doamnei Carmen care esti dumneata nu meriti decat un -Hai sictir- ! Poti sa ma sari cu abordarile astea de securist fara minte, imi produci sila ! Vezi de drum !

    • @costin gafton
      Te inteleg. Prostilor si coruptilor adevarul le produce greata. Serveste adevarul cu putina lamaie.

  6. Dragnea si Tariceanu si Veorica Vasilica TAC chitic!!!!!!!!!!
    Daca de la Venetia ar fi venit un OK cu felicitari pentru modificarile la legile justitiei, cred ca ecranele TVurilor erau pline cu Dragnea si Tariceanu!
    Dupa mustruluiala asta, Dragnea se va acunde cateva zile, Taricenau va ataca Comisia de la Venetia si CE si MCV si PE, Dragnea ca aparea peste vreo 5 zile la Gadea la Antena 3 si va ataca si el si CE si PE si Comisia de la Venetia si MCV!
    Ba, o sa ne comunice SEC: urmeaza RO=EXIT, „eu si Tariceanu ne-am saturat de UE si PE si Comisia de la Venetia”!!!
    Oare, Veoricai ce i-or scrie pe foi, cand va citi la deschiderea sedintei de Guvern?!

    • Veorica? Joianis pronunta: constitutzea, revolutzea, etc. Nu le poate cu „ia”.

  7. Domnule PRESEDINTE, lucrurile nu sunt chiar atat de grave.Codurile PENALE ale PARLAMENTULUI ACTUAL contin doar 60 de articole neconstitutionale in comparatie cu cele 150 ale lui PREDOIU_BICA. Si slava domnului ca puscariile sunt pline. Daca COMISIA DE LA VENETIA nu s-a SESIZAT ATUNCI si NICI COMISIA EUROPEANA, inseamna ca SITUATIE DE ACUM ESTE TOTUSI ROZA.

  8. Tudorel Toader este un simplu sarlatan, atiunile sale demonstreaza fara echivoc faptul ca nu se pricepe deloc la Justitie. Daca-i da cu papagalul pe la Facultatea de Drept nu inseamna automat ca este un jurist veritabil. Un jurist veritabil se recunoaste in practica judiciara, domeniu in care Tudorel Toader este ageamiu. Nu este suficient sa reciti aiurea articole din lege, important este sa stii sa aplici legea in baza articolelor care se potrivesc spetei.

    • Desigur, adevaratii specialisti in justitie nu sunt profesorii universitari de drept , fost membri ai Curtii Constitutionale, membri ai Comisiei de la Venetia, nu, adevaratii specialisti sunt profesorii de fizica de liceu.

    • @crocodilul satul
      Pile de la partid ca sa primeasca functii de unde sa traga sfori pentru partid, dragul meu, nici urma de competenta in cazul lui Tudorel Toader. Un simplu ticalos obedient. Mai cugeta si vezi ccam cu ce se ocupa inainte de 1990. Sau intreaba juristii neinregimentati politic, ei iti vor spune adevarul.

  9. Pentru individul de la Cotroceni, OU date de Pruna erau bune, abuzurile lui Kovesi erau minunate! M-am saturat de atita ipocrizie, sa se duca, sa nu mai auzim in vecii vecilor nici de numele lui! Nu face nimic pentru popor, decat sa-l dezbine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.