Document guvernamental. Moartea cărbunelui în România, pe etape

2.300 MW în capacități energetic pe bază de cărbune au fost închise până acum și încă 2.500 vor fi închise în următorii doi ani, făcând ca, la 31 decembrie 2026, 5.000 de MW în termocentrale pe cărbune să fi ieșit din Sistemul Energetic Național, care ar urma să mai rămână cu puțin peste 1.000 MW, ca rezervă de sistem până în 2032. Acestea sunt prevederile înscrise în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 – 2030, postat pe site-ul Ministerului Energiei, majoritatea aspectelor privind energia fiind incluse și în PNRR.
Iată paragraful:
„Dezafectarea centralelor pe cărbune va fi realizată conform următorului calendar:
• 1.695 MW au fost închise la 31.12.2021
• 330 MW au fost închise la 01.06.2023
• 330 MW au puse în stand-by la 01.06.2023
• 1.425 MW vor fi închise la 31.12.2025
• 1.140 MW vor fi închise / puse în stand-by la 31.12.2026″.
Pentru a suplini deficitul de producție, în Plan sunt descrise investiții peste investiții în parcuri eoliene și fotovoltaice, dezvoltarea tehnologiei hidrogenului „verde”. Dacă vorbim însă de capacități de livrare a energiei în bandă, care sunt esențiale pentru o securizare a SEN și existența unei industrii(industria are nevoie de producție bandă pentru a lucra, ea însăși, în bandă ), documentul guvernmental vorbește doar despre gaz. Mai precis, despre termocentralele pe gaz care ar urma să fie ridicate, astfel
 „- 430 MW (Iernut) începând din 01.01.2024
 – cel puțin 860 MW (Mintia) începând din 01.01.2026, cu posibilitatea
extinderii până la 1.700 MW
 – 1.325 MW (Ișalnița & Turceni) începând din 01.07.2026″
Din cei 2.600 MW în noi capacități pe gaz anunțați, în realitate, cerți ar fi doar cei 430 MW de la Iernut. Aici, Duro Fuelgura, contractorul spaniol al Romgaz pentru construcția Iernut este cu 90% din lucrări gata, deci, de la anul, această termocentrală ar trebui să fie operațională. În schimb, Mintia (investitor irakian – n.r.), Ișalnița și Turceni, deși anunțate ca funcționale peste doi ani, nici măcar n-au început, ca proiect. Este greu de crezut, în aceste condiții, ca în doi ani pot fi ridicate de la 0 două termocentrale pe gaz de mari dimensiuni.
Cu noi capacității pe gaz incerte, dar cu închiderea cărbunelui certă, ar rezulta că economia României se va baza, în următorii ani, mai mult pe energia hidro, pe nucleară și pe regenerabile. În consecință, ce industrie mai rămâne trebui să se adapteze cumva, fie prin reducerea consumului specific, fie prin contractarea de energie cu producători deja consacrați ce produc bandă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1073 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. vine inghetul va aduceti aminte despre carbune?
    O sa plangem cu lacrimi de sange!
    Macar sa le treceti si pe gaz si pe carbune, va veni o criza in care nimeni nu va mai da o para chioara pe regenarabilele voastre!

  2. cum au distrus industria distrug si SEN….previzibil….mai ramîne agricultura de vînzare si e gata….

  3. Asta e dovada că au semnat bugetarii de lux din politica românească să distrugă in timp civilizația și tara, după care, urla că C. E. obliga Romania sa execute! Tot spun că, daca nu exista la bază acte semnate, c.e. nu poate obliga pe nimeni sa execute! Apropo, a existat macar un referendum pentru aceste acțiuni distrugătoare din Romania? Personal, nu am auzit, nu am citit, nu am găsit nicio informație pe tema referendum cetatenesc in Romania. Așadar, politicienii de lux, hotatasc de capul lor, distrug tara iremediabil.

  4. ce-i opreste pe netrebnici sa dea drumul tehnologiilor tinute la sertar? se practica mai departe controlul populatiei prin frica si manipulare. si multa minciuna.

  5. Il doare în bască de populime!…el pleacă în excursii și nu se știe când va mai reveni în românia…

  6. Este un proces inevitabil. Apar tehnologii noi, mai avantajoase si mai avansate.
    Eu am apucat timpul cand nici dracu nu se gandea ca vom putea renunta vreodata la locomotivele cu aburi sau la masinile pe carburanti petrolieri. Uite ca s-a renuntat.
    Carbunele reprezinta randamente mici, cheltuieli mari ptr extractie si transport, cantitati mari de deseuri rezultate dupa arderea lor, munca fizica si mult personal in toate fazele, energie multa consumata.
    Nu mai blamati fara sa va ganditi…….[Rumburak]

  7. Cînd ne-au întrebat dacă vrem să le-nchidem? Cine a cîștigat măcar un post de primar în comună, darămite majorutatea parlamentară, făgăduind c-o să închidă termocentralele pe cărbune?
    Și atunci?
    Ce zice opoziția?
    Nu vedeți, nici chiar acum, că totul e circ, teatru politic cu actori politici, pe scena politică, după scenarii politice?

  8. Ce e rău pentru țară, e excelent pentru ei.Cât despre problamă, cred c-ar fi mai nimerit să angajăm un cocoș s-o rezolve.Unul adevărat, cu creastă, pene, mă rog, tot echipamentul, pentru că e la mintea cocoșului să nu dai vrabia din mână pe cioara de pe gard.Dar pentru ei e excelent, pentru că pe lângă faptul că vor tăia la fier vechi transformatoare grase cu zeci, sute de tone de cupru-n ele și mii de tone de fier, pun de un jaf național cu importatorii de energie și un blat cu telalii de panouri, baterii și invertoare solare.Put, „liderii” noștrii a trădare și hoție, put de trăznesc.Aviz votangiilor, după ce o să ne bage de tot în budă, cu mokangeală n-o să vă ajungă nici pentru un matrafox în trei pe lună și o să sjungeți chiar să munciți.Iar cuconetul tâmp cu loialități inefabile pentru un partid ce a generat o mutră cu un discurs cu minciunele umede, stați naibii acasă.Vorba murikanului”să-ți fie rușine că m-ai înșelat odată, dar să-mi fie și mai rușine dacă m-ai înșelat de două ori”.

  9. Timpuri noi și alți apdatați, hai să-mpărțim țara-n două, chiar dacă sînteți, slavă Domnului, puținei. Alegeți voi partea care-o vreți, noi cu cealaltă. Voi vă gospodăriți cum vreți: moriști, oglinzi, pompe, tesle, ce vreți. După cîte luni ne bateți la ușă plîngînd?

  10. @Timpuri noi
    Fii sigur ca locomotivele cu abur vor reveni pe langa cele diesel-electrice cand sistemele energetice vor intra in colaps datorita vartelnitelor si fotovoltaicelor care nu sunt consistente si pe care domnii ‘gineri din guvern vor sa le faca prioritare. Cat despre EV, incepe sa se sparga bula, din motive evidente pentru oricine a trecut pe la scoala nu doar ca sa bea apa de la cismeaua din curte.

  11. PăZea !
    Mă pricep și la cărbune, nu numai la Mecanica fluidelor, buey !
    Că sunt ChimiZd de la FAIMOASA PoowliTehnică ieșeană, buey !
    Și am si 2 perfecționări la CEPEcaca, buey !
    măRog…🤣
    {● RomPorKKaK-UrKaK BuimaK-RomPorKKaK ●}

  12. @Rumburak: termină cu minciunile cum că tu ai apucat timpul când credeai că locomotivele cu aburi sunt veşnice! Alea s-au scos din uz cu mult înainte ca tu să te fi născut!!!
    Nebunia este că se fac investiții uriaşe în panouri solare şi vârtelnițe, care s-a demonstrat că nu sunt bune decât ca să umple buzunarele unor şmecheri globalişti, produse ale căror procese de fabricație sunt scumpe şi poluează în draci (chiar dacă în China, ce-i drept) şi nu îşi vor amortiza cheltuielile niciodată. Green Deal-ul este cea mai mare escrocherie din istoria Occidentului, care va conduce de altfel la prăbuşirea civilizației occidentale şi revenirea la Evul Mediu. Iar asta doar din cauza lăcomiei elitelor globaliste, care cred că lumea le aparține iar omenirea mai trăieşte încă doar prin bunăvoința lor!
    Deci „regenerabilele” nu sunt investiții, ci risipă de tip consumerist. Dacă vrem investiții în energie, se pot face centrale nucleare. Poate se pot chiar dezvolta noi tehnologii, prin fuziune atomică. Dar panourile solare uitați-le! Nici pentru felinarele de grădină nu sunt bune!

  13. ai auzit ca vulpea, un animal destept, are mai multe iesiri din vizuina?
    Chiar daca au randament mai mic termocentralele pe carbune, la nivel national trebuie sa ai cat mai multe si variate surse, aia este.
    Oare nemtii, polonezii, sunt mai prosti ca noi?

  14. In alte vremuri, de obicei, mai intai deciziile erau (re)vazuta mai inatai de persoane cu pregatire de tehnico-stiintifica cu diplome+experienta, pe bune. Abia dupa intra in planificarea politica, politicul decidea in baza decizieo primilor.
    Modern este facultate la 40-50de ani la facultati obscure cu masterat de aparare, pe cine si de cine apara nu nefiind prea clar. Dar facultatea, mastere sau altceva conteaza cat sa primeasca un telefon sa sa execute niste (dez)ordine in sistemul energetic national.

  15. Cine înghite gulgutele astea cu „Vârtelnițele”, să dea o tură prin California.
    Să vadă cum arată bătrânele parcuri de eoliene, măRog…🤮

  16. Elena Ceauseșcu producea mai puțin haos, ca de al-de Ursula von der Leyen in present.

  17. O sa rupă eolienele și fotovoltaicele de tomna până primăvara, în special iarna…😆😆. Eeeee… dacă e nevoie o să cumpărăm energie scumpă de la niște firme vestice binevoitoare…😆

  18. Ciolacu vrea ca numai românii persoane fizice să cumpere acțiuni la marile companii: ”Caut o soluție!”

    -nu este alta cale
    industria ceaushist-bolshevic-capitalista TREBUIE DISTRUSA!

  19. Nea espertu ăla cu timpul trecut, randamentul unei termocentrale electrice atinge 65% putere la turbină, nu omoară păsări și nu otrăvește pământul iar căldura reziduală poate fi folosită ori în locuințe pentru încălzire și ACM iarna sau ACM vara.Dacă ai lideri dăștepți și hoți, poți, în combinație cu pompe de căldură să construiești rezervoare termice pentru iarnă, mult mai ieftine decât ultratoxicele baterii cadmiu-cobalt- litiu, dar fizica-i mai dificilă pentru unii.În plus, mașinile pe gaz și petroale nu te lasă că electricele.Litiul nu e prea ușor de extras iar faptul că moartea și poluarea lovește Africa, nu se cheamă că s-a dus pe Marte.Eu am mai prins steamere, ba m-am și plimbat cu unul prin ’67.Ceașcă le-a pus la conservat în eventualitatea unui război când motorina n-o mai găsești la pompă dar idioții pe care-i aclami și-au frecat palmele, bucuroși că vând fier.Lasă euforiile și cască-ți ochii și mai important, nu vorbi fără să știi ce spui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.