Doi călărași

Am citit de mult nuvela „Doi călărași“ (călăraș = militar de cavalerie, cavalerist, călăreț), scrisă de Constantin Sandu-Aldea (1874-1927), inginer agronom, scriitor, membru corespondent (1919) al Academiei Române.

Doi călărași merg pe jos spre satul natal Sălcuța, prin zăpadă, în noapte și viscol, în preajma Crăciunului. Sunt atacați de o haită de lupi. Se așează spate în spate și cu săbiile în mână reușesc să se apere, omorând șapte fiare.

Mi-am amintit adesea de-a lungul vieții de această nuvelă, de ideea că, stând spate în spate, doi oameni se pot apăra, pot face minuni.

Mi-am amintit de ea și acum, când șefa DNA, doamna Laura Codruța Kovesi, este amenințată cu revocarea, iar președintele țării, domnul Klaus Werner Iohannis, o sprijină.

Trebuie să precizez că am o impresie foarte proastă despre justiția din România – ca și de foarte multe alte lucruri. Vorba aceea, ce merge bine în țara aceasta?

Înainte de 1989, justiția, securitatea și miliția erau sprijinul partidului comunist în munca de reeducare a românilor, de formare a omului nou. La facultatea de drept se intra pe bază de dosar. După 1989, miliția și-a schimbat numele în poliție și au schimbat uniformele. S-au făcut mici schimbări de formă și în justiție, și în securitate. Dar metehnele au rămas. Cu oamenii noi creați în comunism, cu copiii și nepoțiii lor, construim de 28 de ani statul de drept și capitalismul. De aceea merge greu și trebuie să avem răbdare și înțelegere. Cu toții trebuie să ieșim la liman.

Problema principală, veche, foarte gravă, în opinia mea, legată de justiție, este că legile sunt ambigue și lasă astfel loc la interpretări diferite. Aici este însă vina Parlamentului – și nimeni nu răspunde! Se dă o lege și abia după aceea se fac mormele de aplicare, când ar trebui să fie elaborate simultan. Pentru că legea este inițial proastă, este apoi modificată, de mai multe ori, de foarte multe ori adesea, pentru a fi îmbunătățită, și ajunge uneori să contrazică altă lege. În penal, se merge pe ani grei de pușcărie (plătiți de stat, adică de noi toți) și nu pe recuperarea pagubelor, în special.

Deoarece legea lasă loc interpretărilor diferite, sistemul legal din România, nefiind bazat pe precedent, duce la situația în care instanțele dau soluții diametral opuse în cazuri identice.

O lege dovedită că este ambiguă, în opinia mea, ar trebui să fie imediat abrogată. Dar cine să ceară acest lucru?

Tocmai ambiguitatea care lasă loc unor interpretări diferite este sursa numărului mare de procese. Astfel, judecătorii și avocații au de lucru ani de zile (ipocrit, se plâng însă de numărul mare de dosare). Această ambiguitate a legilor este și portița de scăpare a infractorilor, este de aceea și sursa principală a corupției din sistem. Într-un cuvânt, situația convine tuturor. Mai puțin celor care caută dreptatea!

Corupție există peste tot în lume, în toate domeniile, dar contează în ce proporție. Una este să ai corupție 1%, 10% și alta este să ai corupție 60%, 90%. Corupția este în corelație inversă cu cinstea și corectitudinea cetățenilor: cu cât oamenii sunt mai cinstiți/corecți, cu atât corupția este mai mică. Lupta împotriva corupției este deci o luptă pentru cinste și corectitudine.

În România, cinstea și corectitudinea lasă de dorit, se vede la tot pasul.

Ați observat desigur cum în mijloacele de transport în comun, dacă controlorul (nu închide ochii și) prinde pe cineva fără bilet, toți călătorii se coalizează cu vinovatul: miza este o amendă de 50 de lei. În învățământul superior (pe care-l cunosc), puțini profesori fac față presiunilor puse de unii și de alții (pile) pentru a trece un student care nu merită la examen: miza este un examen. Studenții (marea majoritate) se coalizează cu cel care copiază la examen, nu cu profesorul care-i prinde copiind; pe de altă parte, profesorii (foarte mulți) închid ochii când un student copiază, în loc să aplice regulamentul și să facă referat de exmatriculare: miza este exmatricularea. În trafic, câți circulă cu viteza legală dacă nu-i vede nimeni (dacă nu este avertizare de radar)? Extrem de puțini: miza este o amendă sau carnetul, dar poate și un accident.

În multe alte domenii/cazuri miza este însă mare și foarte mare, mai ales în chestiunile penale: ani grei de închisoare. Vă închipuiți atunci ce presiuni se pun pe procurori și pe judecători, tot oameni? Dacă oamenii nu au coloană vertebrală când miza este mică, la ce să ne așteptăm când miza este mare?

Spunea recent un sociolog la TV că din sondaje rezultă că interesul românilor pentru lupta anticorupție este doar pe locul 7 (?), că românii sunt interesați în primul rând de locurile de muncă, de sănătate etc. și deci, că nu ar trebui să se mai discute atât (și să se facă manifestații în stradă legate) de lupta anticorupție. Concluzia sa este greșită însă. Concluzia corectă este că PSD + ALDE ar fi trebuit, ținând cont de interesul românilor, să ia măsuri în primul rând legate de locurile de muncă, de sănătate etc., și abia apoi să umble la legile justiției. Numai că PSD + ALDE, ținând cont de interese personale sau de grup, au umblat în primul rând la legile justiției, și acest lucru a provocat discuțiile și protestele din stradă legate de lupta anticorupție.

Lupta împotriva corupției este grea, cu mentalitățile în primul rând. Nu poate fi dusă decât de oameni cinstiți și corecți. Trebuie multă seriozitate și multă tenacitate și fermitate pentru a rezista atacurilor (presiunilor) și pentru a obține, pas cu pas, rezultate. Și doamna Kovesi, și domnul Iohannis sunt, mi se pare, doi oameni cinstiți, corecți, serioși și tenace. Stând spate în spate, ca cei doi călărași, vor reuși, sper, să respingă atacurile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Dr. Afrodita Iorgulescu 43 Articole
Author

32 de Comentarii

 1. D-na Afrodita,jos palaria!CCR ar fi trebuit obligata , nu sa lucreze ca pompierii la solicitare,ci sa aduca legile in armonizare constitutionala!Iau destui bani sa frece menta toata ziua,puteau lua lege cu lege la puricat,aveau timp !

  • FELICITARI ! Articol aparut din spuma marii , articol ce trebuie pretuit precum pictura in ulei a lui Adolf Bouquereau din 1879 expusa la Musee d-Orsay . Surprinzatoare aparitia in ” Cotidianul ” , mai vrem asemenea opinii . Doamna doctor , poate reusiti sa ne vindecati , noi va putem multumi cu respect si un omagiu deosebit pentru ziua de 8 martie ce se apropie si in care simbolistica numelui Afrodita intregeste euforia evenimentului , ganditi frumos si aveti un suflet ales !

  • Puneti palaria la loc, „Si,se puede” ca o sa racesti sau ti se congeleaza dovlecelul. O ineptie analitica cu doctorat!
   Incepand cu titlul „metaforic”!Am mai spus aici ca toti cei saraci cu…duhul argumentativ apeleaza la comparatii. Fac
   astfel un TRANSFER DE ESENTA de la o situatie logica la o manipulare vizibila,incercand astfel sa-i dea credibilitate!
   Mi se pare lipsit de eleganta si transferul unor calitati specifice oamenilor de inalta tinuta morala catre doi oameni cu totul lipsuti de moralitate si buna credinta, anticonstitutionali care-si folosesc functiile „spate-n spate” precum doi fanatici disperati aflati cu spatele la…zid! Doi penali conform propriilor criterii anticonstitutionale, pentru
   ca un dosar in cercetare nu se deosebeste de un dosar tinut la sertar si mai ales de unul nedeschis din clare ratiuni
   de POLITIE POLITICA!!! Sa confunzi necesitatea luptei anticoruptie cu infractiunile procurorilor anticonstitutionali
   care scot de la sertar sau deschid dosare in functie de accederea la putere a dusmanilor ideologici, iata o diversiune
   nedemna cu atat mai mult de un doctor in stiinte juridice! Dna doctor, coruptii despre care vorbiti ca fiind „lupi” au
   fraudat, majoritatea vizati astazi numai dintr-o tabara politica, in cei 12 ani de cand Kövesi conduce Procuraturile!!
   Legile justitiei NU S-AU ADOPTAT INTAMPLATOR AMBIGUE SI CONTRADICTORII! Nomenclatura comunista nu se putea capitaliza
   peste noaptea LOVITURII DE STAT prin munca cinstita,numai prin rapt,de aceea s-au creat portite!Referitor la precedent
   acesta e o regula valabila si jurisprudenra noastra, dar neaplicata consecvent. Ati auzit de cutume procedurale…

  • @Charlie: daca iti dau 2(doi) Euro si te rog sa cumperi un televizor si un frigider,tu sti cu care euro cumperi televizorul si cu care frigiderul?Eu zic ca habar nu ai,nu te duce mintea!

  • Charlie 12:04- Chaplin , trage tu caciula cu urechi pe gura , ai limbarita , postezi ineptii disperat de teama gerului care o sa revina si te prinde fara hleb , samagon si mahoarca . Esti agresiv si lipsit de maniere , propaganda ta jalnica are efect de bumerang , sistematic faci din prostie o virtute . Te crezi buricul pamantului ? Potoleste-te , comenteaza civilizat si cu bun simt , te erijezi in Mahatma cand esti un breloc guru cu pantalonii rupti pe cusatura de la spate ce-ti refuleaza aerele pestilentiale . Chiar nu realizezi ca te bagi ca musca-n…lapte si sunt cititori care isi spun parerea sincer si tu intri cu ciubotele in opiniile lor ? Schimbam reportoriul , daca continui cu aerele astea de mancurt fandosit iti garantez ca urmeaza „omagii” pentru tot arborele tau genealogic si al celor ce-ti arunca pumnul de copeici otravit . Panimaesi ?

  • @ „STOP !”—– Ai dreptate , asta e Mircea Badea , nu-i ajunge emisiunea de la Antena 3 , ne intoxica si pe forum cu crizele de personalitate si manifestari de amok .

 2. niciun om cinstit nu poate prinde un penal fiindca nu gandeste ca el si nu are sanse, doar un hot mai mare prinde un hot mai mic( dezastrul cu hotii mici este ca sunt cu milioanele)si paguba este imensa si nu ai de unde sa o recuperezi. dar asta este tactica hotilor mari, imprastie zeci de bancnote pe urmele lor si nu ai cum sa/i identifici si hotii mici te induc in eroare ca sa scape si ei ca au pus botul la mizilic.caz : FNI , hotul mare BNR , BANCOREX, CEC, doua societati de comert exterior( sute/mii de milioane euro), hoti mici parlamentari si oameni ai legii care au luat credite mici de la Bancorex, primii castigatori,zeci de mii de euro de persoana etc, fraieri de serviciu pentru presa si pagubiti> Vantu et compania( partea lor total 10/20 milioane dar lumea crede ca toate sutele de milioane sunt la ei/ dar dupa cum se vede au fost doar o mica parte care au terminat/o dand/o la oamenii legii si politici.Concluzia este ca trebuie sa apara un hot suficient de mare care sa nu mai lase si pe altii sa fure> un rege, un ceausescu,un soros,…In faza actuala se fura doar intre ei fiindca statul l/au furat de mult, altfel cum credeti ca banii nu apar niciodata inapoi la stat, doar puscarie,…

  • ….doar puscarie si nici aia adevarata pe masura faptei si a prejudiciului .

 3. Doamna Doctor Afrodita , cărui laborator culinar aparține sosul de unde vă trageți seva înțelepciunii în materie de priorități guvernamentale și ciolane consumate în liniștea asigurată de DNA și Portocala prezidențială … ?

  • Laboratorul nu este nici savuskinez , nici situat la raionul Tiraspol , e licentiat in bucatarie pur mioritica . Panimaesi , gaspadin ?

 4. ..Afrodity ..nimi c nou sub tipar..toate s vechi si noi sunt toate..atat cacandidatii la facultatile da dfrept de dinainte de 89 sunt cei care ; au facut lejili, monitorizeaza resoectarea acestora in spiritul imprimat de ei siii poentru ei.

 5. Dosarul s-a introdus târziu când s-a constatat că dau examen la drept persoane care în liceu sau la locul de muncă au săvârșit violențe au fost prinse furând sau s-au dovedit a avea un caracter îndoielnic. Lipsa acestei “ caracterizări” la înscriere după 1990 și creșterea nejustificată a salariului făcută de Valeriu Stoica, probabil în tandem cu înregimentare, a făcut ca jutiția din România să fie populată cu cine se vede și simte pe pielea lui cine are de a face cu ea.

  • Caracterul „indoielnic ” la majoritatea era dat de slugarnicia fata de partid si secretarul sau general ,nu fata de popor .Dupa 90 dezmatul cu diplome si noi universitati nici nu mai trebuie comentat rezultatele le stim cu totii.

 6. Este inca 1 martie. Materialul este scris de o doamna. Mi-e greu sa spunca imi pare o mizerie. Dar … asa imi pare. Toata lumea sare sa-i sustina pe cei doi oameni „seriosi” si „tenace” ai Romaniei. Ca ambii sunt creaturi basesciene pare sa nu mai intereseze pe nimeni. „TOATA lumea” are o treaba cu modificarea legilor si cu eliberarea din functie (adica scoaterea din functiune) a „sefei” (Kapo se potrivea mai bine, cred) DNA. Nimeni nu pare sa-si mai aduca aminte cum s-au adoptat legile macoviste: prin asumarea raspunderii. Dar atunci nimeni n-a mai tipat de mama focului ca nu-i bine, ca nu asa, ca nu nu stiu ce. A urmat un val crescator progresiv de excese si abuzuri, de incalcari ale legilor chiar de catre cei pusi sa aplice legea si sa-i ia la intrebari pe cei care, intrun fel sau altul,o incalca. Si nimeni n-a tipat si n-a iesit in strada pentru asta. In ultimii ani DNA-ul s-a coalizat cu servicii secrete si s-a implicat FATIS in politica. Se pare ca nici asta nu s-a vazut si nu se vede nici acum. Asa-zisa societate civila n-a scos nici macar un macanit in timpul guvernarii PDL-iste, dar a innebunit de-a binelea cand puterea a revenit, PRIN VOT, PSD-ului si aliatului sau ALDE. Proteste, manifestatii, amenintari de puci. Am trait sa aud ca un guvern care lucreaza pana tarziu face ceva „noaptea, ca hotii”. De parca actele administrative trebuie facute numai la lumina zilei, noaptea fiind interzisa cu desavarsire prestatia guvernamentala. Dumnezeule, in ce lume am ajuns sa traim! A aparut u ministru al Justitiei care vrea sa-si conduca ministerul conform prevederilor legii. Nu se poate. E un ticalos. E un … si sirul invectivelor este interminabil. Si chiar daca ceea ce a spus este perfect adevarat, vazut si simtit ca atare de toti oamenii de buna credinta, tot cei care batjocoresc legea au dreptate si castiga detasat. Asa ne trebuie. Traim cum am ales s-o facem.

 7. „La facultatea de drept se intra pe bază de dosar.”
  Nu doamna, se intra pe baza stiintei de carte la o medie de 25 pe loc. In rest aveti dreptate, procesul legislativ din Roamania este lipsit de onestitate. Si e foarte trist si pagubitor ca acest lucru nu deranjeaza mediul politic.

 8. ….doar puscarie si nici aia adevarata pe masura faptei si a prejudiciului .

 9. La admitere la drept sunt avantajati cei care au avut rezultate bune la limba si literatura romana.De ex,cineva care urmeaza la liceu un profil umanist si are zece la romana si note bune la disciplinele pt bac dar la matematica de-abia reuseste sa ia cate un cinci chinuit, este avantajat fata de cei care au zece la matematica dar numai opt la limba romana. Ar trebui ca subiectele de la bacalaureat sa fie pt toti la fel: romana , matematica si o limba straina in scris, si o verificare a aptitudinilor de utilizare a calculatorului. In ultimii ani, problemele diversificandu-se in societate si in privinta dreptului(evaluarea corecta a proprietatilor in disputa si prejudiciilor, chestiuni financiare , de logica etc) si legislatiei, este necesar ca sa fie interesati de drept si admisi la facultatile respective si candidati care au aptitudini la matematica si logica , nu numai cei buni la lb. si literatura romana.

 10. ” Doi calarasi „…o metafora superba pt. cei doi luptatori ai statului de drept , in lupta lor cu lupii flaminzi ! In privinta justitiei , trebuie sa recunoastem ca legile strimbe , fac justitia strimba ! Buba este in parlament …acolo se impune un audit de fond …nu s-a facut de 27 de ani !

  • Cand iti zic ca esti ingramadita te incapatanezi sa nu ma crezi. In plus esti si agramata, pentru ca nu s-a folosit
   nicio metafora, Lilisor purtatoare de cravata rosie, s-a facut o comparatie din lipsa de argumente. Am explicat mai sus in alt comentariu, inclusiv pe intelesul tau limitat substantial ideologic. Buba esti tu, care iata ca recunosti legile strambe numai ca sa poti lovi in Parlament, pe care-l scrii cu litera mica, ca o defaimatoare securista infama a tot ce inseamna institutii fundamentale ale Romaniei. La fel ca infractoarea anticonstitutionala. Mi se face greata cand iti citesc mizeriile. O atata nerusinare fanatica, dublata din fericire de PROSTIE, caci LEGILE STRAMBE au fost
   adoptate „ca hotii noaptea”, prin simple ordonante ale procuroarei securiste Macovei…

  • Tie ti-am dedicat comentariul de mai jos „adriana”, zisa si „lili”…

  • @ Charlie 15: 26——— „Ingramadita” , „agramata” , ” purtatoare de cravata rosie ” , ” buba ” , ” defaimatoare securista infama „. Nu ti se face greata de TINE si de maniera de a comenta postarea unei femei ? Cum poti sa convingi cititorii ca tu ai dreptate si esti stapanul absolut al inelelor ? Cine esti TU , de fapt , Charlie , cu ce scop postezi atat de agresiv in publicatiile romanesti incercand sa intimidezi cititorii ? Te-ai gandit vreodata ca I.P -urile astea se vor sti de unde vin si cineva trebuie sa dea socoteala pentru josnicia si manipularea ce-ti este permisa ?

 11. Când nu ai decât perspectiva spectatorului lucrurile sunt simple și trântești din puțul gândirii câte o maximă de genul „legile sunt ambigue și lasă astfel loc la interpretări diferite”. 1. Legile se adresează tuturor cetățenilor și este firesc să existe interpretări diferite: până și asupra celei mai banale expuneri 10 oameni au 10 interpretări. Iar la Facultatea de Drept se învață cum trebuie să fie interpretate corect legile. 2. Când a III-a putere a statului, Puterea Judecătorească, este parazitată de elemente străine, respectiv de către servicii de informații sau este subordonată struțo-cămilei Președinția(numiri de genul Augustin Zegrean, Morar, Kovesi, Livia Stanciu etc.) nimic nu este ceea ce pare. 3. În Procuratură(chiar și după rebotezarea Parchet) persistă modul de a gândi și de a face ancheta prin metode staliniste, pornind de la distrugerea personalității individului(plimbarea cu cătușe etc.) sau păstrarea dosarelor timp de decenii în scop de șantaj. Și chiar dacă se succed generațiile, celor tineri le plac metodele pe care le moștenesc(și mă întreb dacă lăudata unitate de elită nu a fost îndemnată să utilizeze metode Guantanamo așa, pentru testarea pe noi, pentru că tot suntem supuși tuturor experimentelor). Și să vii din Olanda ca să ne spui că politicienii nu trebuie să intervină în justiție, pentru că Portocală va fi dat pe brazdă de Onea reprezintă un demers penibil. 4. La un moment dat s-a vorbit mult despre implicarea serviciilor în justiție. Apoi am uitat, fascinați de limbajul lui Portocală și nu ne mai interesează decât procurorii puși în adevărata lumină. Oare pe ce filieră au ajuns acele înregistrări la TV? Nu-i așa că nimic nu este ceea ce pare? Din această perspectivă, sunt de vină legile sau avem o gravă problemă cu sistemul judiciar incapabil să-și autoregleze disfuncționalitățile?

  • pt. vv ! continua cu ceea ce ai uitat : Victor Ciorbea – pres. av. poporului …Valer Dorneanu – pres. curtea constitutianala …T. Toader -ministrul justitiei … Monica Macovei , Norica Nicolau – europarlamentari !!! Toti procurori comunisti ! Altfel , nu te ridici la inaltimea artcolului…

 12. Lupta anticoruptie, sau cu hotia, trebuie inceputa de jos, de la mizele mici pe care le-ati sesizat si dvs. Pentru ca aici este componenta educativa mai importanta. Aici poti sa educi oamenii, de mici, adica de hoti mici, cand trec pe rosu sau nu dau prioritate la pietoni. Daca-i educi de mici, ei nu vor mai creste sa se faca hoti mari. Aia mari, care fura o fabrica sau o flota intreaga sunt deja la apogeul carierei de hoti, au fost hoti toata viata si nu mai pot fi educati. Ei trebuie tinuti in inchisoare doar ca pedeapsa si ca sa nu strice pe cei mici. Dar cand la noi pe strada politistul intoarce capul sa nu vada infractiunea, cum poti sa-i educi pe hotii mici? Ei, exact de aici trebuie inceput, de la politistul de pe strada. Trebuie instruit sa ia exemplu de la colegii lui din tarile civilizate si cat timp e in strada sa fie alert si sa taxeze orice vede. Chiar nu e greu, politistii din Germania sau de peste ocean se simt vizibil bine facand asta. Te taxeaza cu zambetul pe buze dar cu fermitate. Ministrul ar putea incepe invitand politisti straini sa faca echipe mixte cu politistii romani pana invata si ei.

 13. Sigur ca nu sutn de acord cu cele exprimate, inclinatii personale de laudaca,aplaudaca, o rasoleala speculativa ,buna de zapacit mintile tinerilor.
  Metafora estee xact pe dos, fiarele ies din padure si pun pe goana pe cei 2 calarasi care le arata drumul unde sa distruga mai bine si mai mult.
  Desigur ei sunt un segment in timp,dar continua un asa zis sistem ce se vrea deja instalat.Sper ca ne castigam libertatea de tara .
  Se intra pe dosare la Fac.de drept fiind taxati fii de chiaburi,mosieri, ai detinutilor politic,dupa 1964 s-a renuntat la asa ceva.
  Cine nu vroia sa invete nu invata insa si cei mai slabi gaseau un loc de munca,dar cei dornici de carte ar fi ramas in bezna fara inv.gratuit.
  Ce invata azi ?…Doar generatiile scolite anterior mai au discernamantul de a deosebi falsul d ereal, raul d ebine, dar se face totul pt. a distruge mintea si gandirea copiilor si tineretului.
  Sosul -intradevar al ac.articol este trist si inutil, contravine contextului actual.

  • ILEANA , ESTI O FEMEIE IN VIRSTA …LASA-I PE TINERI SA GRESEASCA …ESTE VIATA LOR…ARTICOLUL ESTE PLIN DE SPERANTA …PT.CEI CE VOR SA AIBA SPERANTA …

  • @ Pamflet de primavara : Ca este in varsta e sigur , se vade dupa cum gandeste si se disting limitele ce-i contureaza mentalitatea , ca este femeie….. ar trebui sa ai dubii . Surprizator ca nu-si mai adauga urbea , e o (un) postac(a) nostalgica veche prin publicatiile romanesti care comenta cu pseudonimul ” Ileana . Suceava ” si careia ii place sa aduca ode trandafirilor din vaza ( glastra ). In tandem cu unul Kostia din Tiraspol jeleste de mama-focului si sufla fara speranta in carbuni sperand ca mocnesc , fara sa stie ca peste ei s-au revarsat rauri cu apa binefacatoare si i-au stins pe vecie !

 14. Afro, m-ai dezamăgit total, sper că Diana nu gândeşte la fel…

  • @ Dezamagitul si asa-zisul coleg de liceu — Asa coleg de liceu …. , mai repede esti un prapadit de troll ce a scormonit prin viata personala a doamnei doctor Iorgulescu si umbla la cutiuta cu amenintari . Diana , arata-i degetul mijlociu , e un mojicmujic demn de dispret !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.