Doi giganți mondiali vin să vândă îngrășăminte în România

Compania rusească PhosAgro și cea marocană OPH vor deschide, în acest an, filiale în România, pentru a vinde îngrășăminte pe plan local, cele două fiind printre liderii mondiali în domeniu. Anunțurile au fost făcute în presa internațională, pentru care oficiali ai companiilor au și detaliat planurile. PhosAgro este cel mai mare jucător de profil din Rusia și are 10 filiale, la nivel internațional. Potrivit oficialilor, din acest an, li se vor alătura încă două , în România și Africa de Sud, după cum puteți citi aici  https://www.urdupoint.com/en/world/russian-fertilizer-giant-phosagro-plans-to-op-807111.html.

Planuri solide cu țara noastră au și marocanii. În parteneriat cu Al Dahra, saudiții care au cumpărat Insula Mare a Brăilei, OPH va deschide o filială în România, care ar urma să se ocupe cu importul îngrășămintelor produse în fabricile companiei din Nordul Africii și, totodată să oferte suportul de marketing pentru vânzări Morocco’s fertilizer producer OCP eyes Romanian market | The North Africa Post.

Atât rușii cât și marocanii sunt într-o campanie agresivă de extindere la nivel regional și global, caracterizată deschidere de filiale de comerț, parteneriate cu diferite țări pentru deschiderea de noi piețe, preluări de capacități și invesiții greenfield. Companiile beneficiază de avantajul competitiv de a avea resursa primară pentru producțía de fertilizatori la îndemână și la prețuri dintre cele mai avantajoase. Este de notorietate capacitatea Rusiei ca sursă de producție de gaz, cu Gazprom fiind cel mai mare producător mondial. Dar, poate, este mai puțin cunoscută capacitatea Marocului. Or, nord-africanii se numără, la rândul lor, printre puterile mondiale din domeniul gazului, deținând rezerve certe de peste 1.400 de miliarde de metri cubi și o producție anuală de 96 de miliarde de metri cubi, în creștere de la an la an (România produce circa 10 miliarde metri cubi).

Avem fabrici, n-avem producție

România consumă anual circa 3 milioane de tone de îngrășăminte, creșterea anuală a necesarului fiind constant, de 2-3%. Țara noastră este la jumătatea consumul de fertilizatori din țările UE, vecinii Bulgaria, Ungaria, Serbia fiind în cam aceeași situație, Ucraina stând cel mai prost, consumul fiind la o treime față de cel din UE. Așadar, necesar există, fermierii cumpără, așadar producătorii vor să vină direct către clienți. România avea 11 combinate de producere a îngrășămintelor chimice, înainte de Revoluție, dar acum mai sunt doar 8 în picioare, din care doar 3 produc. Combinatul din Năvodari are o capacitate relativ mică. Foarte mari sunt Azomureș și fabricile din grupul InterAgro, din care 5 sunt în conservare și produce doar cel din Slobozia. Cu deficit de producție, importurile sunt majore, INS evidențiind în statistici un deficit de circa 500 de milioane de euro între exporturile și importurile de îngrășăminte. Țările de proveniență de îngrășămintelor importate sunt Turcia, Ungaria, Egipt Azerbaidjan și Rusia. Mai sunt și altele, dar acestea sunt cele mai importante surse de proveniență a importurilor.

La sfârșitul anului trecut, imediat după OUG prin care s-au acordat ajutoare de stat de circa 330 de milioane de euro anual fabricilor energofage (în general, multinaționale), Patronatul Producătorilor de Îngrășăminte din România, Nitrofosfor, a cerut sprijin guvernamental pentru un ajutor de stat și în acest domeniu, afectat, la rândul lui, de creșterea prețurilor materiei prime – gazul.

Trebuie să va semnalăm că marii consumatori industriali de gaze naturale din industria prelucrătoare (industria producătoare de îngrășăminte chimice, alte industrii cu consum ridicat de gaze naturale) ar avea o stringentă nevoie de instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea costurilor de producție cu materia prima gazele naturale. Precizăm că cca. 75 % din totalul cheltuielilor de producție o reprezintă costul gazelor naturale. Credem că o asemenea schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de gaze naturale din industria prelucrătoare este legată și de definirea noțiunii de consumator vulnerabil. Menționăm că reprezentăm o industrie care realizează produse cu valoarea adăugată mare, angajăm zeci de mii de oameni direct și indirect și în ciuda rolului important pe care-l jucăm în agricultură și economia noastră, nu suntem înțeleși și sprijiniți , astfel că pierdem din avantajul competitiv atât pe piață internă cât și pe cea externă. Patronatul nostru își exprimă întreagă disponibilitate în a concura la rezolvarea problemelor mai sus menționate”, au precizat, la acel moment, membrii Nitrofosfor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1073 Articole
Author

18 Comentarii

  1. După 30 de ani de guvernări proaste si jefuitoare Romania e o colonie de secolul 19. Deficitul comercial a atins cote halucinante!
    Vedeți ce preocupări au nemernicii,alegeri anticipate,mize de partid de tot râsul.
    Nu ai cu cine,fie stânga,fie dreapta avem aceeași nenorocire.

  2. mall România. Un mall mai paradit, mai ca la ţară…un mall special pentru molâii români…

  3. Nicio grija, urmează alții. Nu degeaba l-au băgat la pușcărie pe producătorul roman.

  4. Romania a fost o mare producatoare de ingrasaminte. Livram cantitati imense si la export, inclusiv In URSS.
    Acum statul de drept capitalist a ajuns de ras. Sa importam din Maroc?!……[Markus Roman]

  5. In Romania se produc ingrasaminte la fostul AZOMURES si se zvonea ca desi unele interese au inchis fabricile lui Ioan Nicolae pe care au vrut sa-l ruineze pt ca era patron roman, acesta a reusit sa-si deschida o fabrica. De asemenea se zvonea ca SUB NEAGRA GUVERNARE PSD ROMGAZ voia sa valorifice superior gazul, adica sa fabrice ingrasaminte fie cumparand o fabrica, fie construind. Deci trebuie sa intelegeti ce rau inimaginabil a putut face Dragnea Romaniei incercand sa contribuie la fabricarea de ingrasaminte…De ne iertat…cum sa indrazneasca Romania sa se dezvolte???

  6. Păi, nu știu dacă e cazul.. Ingrășămintele chimice sunt pe lista neagră in UE,. Deci sunt puternic poluatoare,. Sunt altele organice mult mai eficiente și de utilizat. in plus romania mai are două combinate chimice, care produc sufiecient pentru cererea internă, chiar produc și la export. Nu e logică această măsură, țările nefiind nici membre UE. la fel romania ar trebui să sisteze producția de ingrășăminte chimice devreme ce gazul metan, materia primă, este din ce in ce mai scumpă,.iar produci de fapt gunoi de grajd chimic, iar țăranu român aruncă gunoiul de grajd in Mureș sau alte ape curgătoare, nu știe să valorifice.

  7. Esti la o sedinta PCR? Cat de dezastros a fost deficitul daca a fost de 3% pana a venit „Mult iubitul conducator” cu „guvernul meu” adica Noul Ceausescu european. PNL a despagubit pe minunatii Micula? Oameni fini, nu i-au BAC-ul, dar umbla cu elicopterul si stiu sa toace banii invarti de ”taticutul” cel istet…Copila necoapta sau bunicuta invatata cu darile de seama la congresul PCR, trezeste-te la realitate. Angajaza-te si tu la o firma privata ca sa vezi ca se munceste din greu ca fara „target” realizat, patronul nu-ti da salariul nici pe cel minimal…Exista o realitate care n-o gasesti din vaitele din presa…unii patroni incep sa investeasca si in productie, fie cumparand pachete de actiuni cum este cu ALRO fie investind in foste intreprinderi…asa ca desi nu se vede totusi se mai produce pe ici pe colo. Suntem in CAPITALISM, statul a fost obligat sa vanda pe nimic ca sa nu se spuna obigati sa le dam, aceasta a fost clauza UE de acceptare si FMI de imprumut, sa distruga economia ca sa putem juca asa cum ne cer flamanzii lumii. Daca nu intram in UE spuneai ca politicienii sunt antieuropeni, daca le-am daruit BRD si distributie gaz sud la francezi, BCR si B Agricola la austrieci si gaz la nemti, Petrolul si padurile la austrieci este minumat, asa am reusit sa ramanem in Europa altfel exploda continentul european si deveneam o insula in oceanul Tetis, practic am salvat Europa de la dezintregare prin daruirea averii amaratilor din Europa…

  8. Niste amanunte despre „constiinta” ecologica a acestor doua firme va sunt cunoscute?
    Daca da,ni le comunicati si noua?
    Daca nu, n-ar trebui intrebat? Cam prin ce tari vand astia?

  9. Ingrasamine de import? Dar nu aveti balegar destul pentru campuri? Gunoiul din legume care putrezeste si se descompune, nu cumva este perfect si pentru camp, daca nu este industrializat si transformat in gaz lichefiat prin centrale nucleare pentru autobuze sau teleferic penrru perioada iernii? Asa bre, intoxicati definitiv pamantul romanesc!

  10. In vremurile de trista amintire, Romania exporta peste 1,5 milioane de uree in China si India. Astazi s-a ajuns sa importam de la toti nou venitii in industrie, noi laudandu-ne cu inchiderea si distrugerea marilor combinate ce le crease poporul roman. Halal politica, rusine!

  11. O mai asteptam doar pe „Monsanto”, deghizata precum PDL-ul lu’ Basescu sub faldurile si numele PNL si la fel de toxica, sub sigla „Bayer” … si sa te tii dupa aia nene, in urmatorii ani pe la tara, cohorte de copii cu trei urechi, fara degete la miini si explozie a cazurilor de cancer …

  12. Cu banii rusilor a „privatizat” pana a falimentat Oltchimul „specialistul” in toate, cu origini sanatoase de zidar, multcitatul avocat Piperica Oltchimul. Arabilor le-au dat cuplul sinistru Dragnea-Dancila pamantul fertil din Balta Brailei, de ce sa nu foloseasca si fertilizatori produsi tot de ei in Maroc?! Dupa cate stiu in Codul penal mai exista infractiunea de tradare de tara, dar cand banul vorbeste si poporul e prost, asta e, otravim pamantul tarii si poporul cu otravuri din import!

  13. Pai sa ne bucuram ca bagam tot mai multe chimicale in solul si produsele agricole ale Romaniei ?!nu avem si asa o multime de pesticide in fructele si legumele autohtone, ne mai trebuiesc ?

  14. Pt. tu Oana
    Confunzi deficitul comercial( de cont curent) cu deficitul bugetar!
    Mai citeste! Asa sunt multi dintre postacii pesedei!

  15. Nu, nu mai produce nimic ; dar sparcuiturile ajunse mot se plang/la greu : ” Nu avem bani ! „

  16. Cei cativa romani , nu vorbim de coloanele de muncitori scosi cu bata din fabrici sa iasa in strada , din care fostii detinuti politici in frunte cu Coposu si Diaconescu au scris pe zidurile capitalei ,, vrem guvern crestin ” slogan care si acum este lasat sa se vada pe zidurile cladirii fostului ,,Masini Export ” , dar si ,,FARA RUSI ” care a fost sters de comunistii din FSN . Deci romanii nu vor pe rusi in tara , stiind si cei mai in varsta au simtit- o pe pielea lor , ca daca ,, ii dai nas lui IVAN se suie pe divan ” . Nu vrem imperialismul asiatic rusesc sa intre in tara , desi si – au facut parte in perimetrele petrolifere din Marea Neagra, statii benzina , rasurile de magazine cu peste uscat rusesc si restul import, la Petrotel si fele de fel de fonduri financiare sub sigle straine dar cu bani rusesti. Toti postacii de serviciu ataca alte trasnai numai pe rusi nu. NU RUSI IN TARA !!!!! Am vrea ca Johannis si PNL sa fie vocali, dar nu sunt.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.