Rețeaua clientelară și precară promovată de chestorul Despescu

Deputatul PSD, Daniel Ghiță, a prezentat luni în Camera Deputaților o interpelare adresată ministrului Administrației și Internelor, Cătălin Predoiu, și intitulată ,,Nivelul precar și rolul clientelar al unor șefi de inspectorate județene de poliție promovați de secretarul de stat Bogdan Despescu”, al cărei conținut îl reproducem mai jos:

Principalii prepuși și supuși ai lui Despescu

Opinia publică a recepționat pozitiv reacția dvs rapidă  și fermă după tragicul accident petrecut în localitatea 2 Mai din județul Constanța în vara anului trecut, când un șofer drogat a intrat cu autoturismul într-un grup de turiști tineri, ucigând doi și rănind trei dintre aceștia, după ce în prealabil a fost oprit de două ori în trafic, pentru conducere agresivă, dar nu a fost testat și antidrog de către polițiștii rutieri. Șeful Inspectoratului de Poliție a Județului (IPJ) Constanța, chestorul Constantin Glugă, a demisionat imediat  și ați  anunțat că veți desființa și  reorganiza total IPJ Constanța. Constantin Glugă a fost numit în funcția de șef al IPJ Constanța și avansat la gradul de chestor la propunerea chestorului  principal și secretarului de stat Bogdan Despescu, prim-adjunct al ministrului  Administrației și Internelor din 2019, cu care se afla în relații apropiate de prepușenie și de supușenie.

Conform unor informații apărute în presă, secretarul de stat Bogdan Despescu a creat o rețea clientelară în minister, alegându-și colaboratori și promovând în funcții foști colegi din Academia Națională de Poliție sau colegi ori subalterni ulteriori, care au manifestat  o obediență totală, mulți cu o mentalitate milițienească, și i-au permis să obțină controlul asupra Poliției Române. Printre aceștia se află, în primele rânduri, șefii inspectoratelor județene de poliție Bihor, Satu Mare, Cluj, Harghita, Constanța, Maramureș,  Argeș, Brașov.

Astfel, șeful IJP Bihor, chestorul Alin Hanis, a  fost coleg de an  cu Bogdan Despescu la Academia Națională de Poliție și este bun amic cu acesta.  Chestorul Hanis a fost consătean și bun amic, precum și partener de abuzuri judiciare și de partide de vânătoare, inclusiv de braconaj, cu proscrisul șef al DNA Oradea, Ciprian Man, poreclit procurorul Mandarină, dat afară din DNA în 2019 și cercetat în mai multe dosare  disciplinare și penale. Anul trecut, inspectorul șef al județului Bihor a devenit subiect de anchetă după ce a muștruluit un subaltern din Poliția Rutieră care a oprit-o în trafic pe soția unui afacerist bihorean cu care se afla  relații apropiate.

Șeful IJP Cluj, comisarul șef Mihai Rus, a fost numit în funcție în urma intervențiilor unchiului său Ioan Rus, de două ori ministru de interne, la primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc (fost subaltern în Uniunea Studenților Comuniști din Centrul Universitar Cluj Napoca în ultimii ani ai regimului ceaușist), care a tratat problema cu colegul său de partid Lucian Bode, în perioada în care acesta a deținut portofoliul de ministru al Administrației și Internelor. Șeful IJP Harghita, comisarul șef Ștefan Iordan, a fost numit tot pe pile fiind ginerele unui vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita, care este și fruntaș al UDMR, și lăudându-se că ar fi prieten la cataramă cu Bogdan Despescu.

La  finele lunii noiembrie 2023, în urma scandalului provocat de plecarea frauduloasă din țară a fostului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost numit inspector șef interimar  al IPJ Maramureș comisarul șef Constantin Ilea, un polițist foarte controversat care a activat anterior în cadrul IPJ Cluj, ca șef al SIPI și apoi  ca adjunct al șefului inspectoratului. În perioada în care a fost șef al SIPI Cluj a dispus operațiuni de poliție politică, inclusiv împotriva unor parlamentari, și a fost în vizorul DNA în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, arestat și condamnat definitiv pentru fapte de corupție, din interceptările din dosar rezultând că i-ar fi furnizat acestuia, prin intermediari, informații confidențiale privind mersul anchetei. Foști subalterni din cadrul IPJ Cluj reclamă și alte abuzuri și fapte de corupție ale acestuia.

Chestorul Stan, caz de manual

Șeful IJP Satu Mare, chestorul Sorin Stan, a fost uns șef de inspectorat și avansat la gradul de chestor în urma intervențiilor făcute la Bogdan Despescu de către șeful Poliției bihorene, Alin Hanis, căruia Stan i-a fost prim-adjunct în perioada în care a fost împuternicit  inspector șef al Poliției sătmărene. Stan nu a absolvit Academia de Poliție, nici măcar vreo școală de subofițeri de poliție. Acesta a fost ajutor de măcelar de profesie, apoi a fost angajat cu pile șofer civil la IJP Satu Mare, unde a devenit subofițer iar ulterior ofițer de poliție. Subalternii îl reclamă că este anturat de o serie de afaceriști dubioși, mulți dintre ei anchetați, arestați și chiar condamnați penal, ca  Gheorghe Cicio(zis Grasu), Gigi Marincașu, Ștefan Boda (zis Oșanu), Robert Ardelean, Gheorghe Baltă (zis Oniza), Gheorghe Berinde. (zis Boțu). Soția sa este avocat și are asigurat un portofoliu de clienți constituit, în mare parte, din persoane sau societăți comerciale cercetate penal de IPJ Satu Mare, primării comunale influențate prin șefii de post și firme aflate în insolvență la anumiți lichidatori judiciari, îndeosebi la Ion Dohotar, fost colonel de poliție și șef al lui Stan. Soția acestui șef de inspectorat are obiceiul să se răstească ca o precupeață la subalterni de-ai soțului pentru că nu o salută, deși majoritatea acestora nu o cunoșteau.

Chestorul Stan este reclamat și  pentru că, în condiții dubioase, ar fi dobândit un imobil valoros și ultracentral (situat lângă sediul IPJ Satu Mare), în care soția sa și-ar fi amenajat cabinetul avocațial, și că și-ar construit  rapid o vilă mare pe strada Dara din municipiul Satu Mare. Fiul chestorului Stan, în vârstă de circa 20 de ani, practicant de arte marțiale, este considerat un pericol public în Satu Mare, agresând grav cel puțin patru persoane în ultimii ani: doi tineri, un subofițer de jandarmi și un patron de cafenea. Ultima agresiune a comis-o în perioada sărbătorilor de iarnă, când a tăiat în zona capului, cu o sticlă,  un tânăr din comuna Medieșu Aurit într-un local public. Cu circa un an înainte, a lovit în cap un jandarm aflat în serviciu. Agresiunile sale nu au fost înregistrate și cercetate penal, iar asupra victimelor au fost exercitate presiuni, inclusiv prin  ofițeri de poliție, pentru a nu depune plângeri penale sau pentru a-și retrage plângerile depuse.  Beizadeaua lui Stan are obiceiul să se laude în mediile frecventate că ,,În Satu Mare, Poliția sunt eu”.

Pentru considerentele expuse, vă solicit să dispuneți verificări urgente și minuțioase, prin Corpul dvs de control, asupra aspectelor semnalate, urmând să-mi comunicați constatările efectuate și măsurile dispuse.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18
Valer Marian 276 Articole
Author

14 Comentarii

 1. era inrelatii”apropiate”cu nevasta sau cu afaceristul?! ca nu s-alege…

 2. Un golan, un derbedeu cu sapca de militian, si moaca de play-boy de mahala, individul din poza, el este periculos pt siguranta cetatenilor romani, vedem cum se inmultesc zilnic, pe strazi la intrarea blocurilor, agresiunile cu raniri grave si omor. Drogurile sunt peste tot, la vanzare si consum, acest Despescu a coborat Politia romana la nivel de joasa calitate, ca in triburile Africane unde legile nu exista.

 3. Oare cine va avea curajul să distrugă rețeaua mafiotă din miliție?…

 4. Domnului Deputat Ghita,cutot respectul, insa nimeni din clasa politica NU are interesul sa curme mafia din Ministerul de Interne , adanc infipta in societatea Romaneasca. Mai adaugati un nume la lista sefilor de inspectorate compromisi : Ginel Preda, Prahova, la un moment dat sub ancheta disciplinara interna.

 5. Citind ce de mai sus într-o lungă serie de asemenea dezvăluiri făcute de domnul Valer Marian absolut fără nici o reacție Procuror General, DNA, Ministerul Justiției, SRI te întrebi cum am ajuns de imnul cântat de Tudor Gheorghe “Acesta este țara mea și neamul meu cel românesc” la cântec jale “Aceasta a ajuns țara mea?” Sau mai degrabă Caragiale: “Ca orice roman, ca orice fiu al tarii sale… in aceste momente solemne… ma gandesc… la tarisoara mea… (PLÂNSULl-a biruit de tot) la Romania… (PLÂNGE. Aplauze in grup)… la fericirea ei!… la progresul ei!… la viitorul ei! (PLÂNS CU HOHOT. Aplauze zguduitoare!!!)

 6. „DEFINIȚI VĂ ROG-MENTALITATEA MILIȚIENEASCĂ-„mulți cu o mentalitate milițienească” ȘI CE FC PROCURORII ? CU CEI ENUMERAȚI SE FACE UN BATALION -ȘI TOȚI ÎN FAȚA „ORGANELOR DE URMĂRIRE” SUNT CURAȚI ȘI GATA DE A SLUJI „PATRIA”!! -UNDE NU ESTE INFIPTĂ MAFI DACĂ „LUĂM LUMINĂ” DE LA URMAȘII SUPRAÎNMULȚIȚI A LUI AL CAPONE,„NAȘUL”,COSA NOSTRA ETC!

 7. Despescu este din Filiera Buzău: Nutzy Udrea, Preşoiu şi Ursaru..

 8. „DEFINIȚI VĂ ROG-MENTALITATEA MILIȚIENEASCĂ-„mulți cu o mentalitate milițienească” ȘI CE FAC PROCURORII ? CU CEI ENUMERAȚI SE FACE UN BATALION -ȘI TOȚI ÎN FAȚA „ORGANELOR DE URMĂRIRE” SUNT CURAȚI ȘI GATA DE A SLUJI „PATRIA”!! -UNDE NU ESTE INFIPTĂ MAFIA DACĂ „LUĂM LUMINĂ” DE LA URMAȘII SUPRAÎNMULȚIȚI A LUI AL CAPONE,„NAȘUL”,COSA NOSTRA ETC!

 9. `CE S-AR FACE SFERTUL DE POPOR DIN PROTECTORAT DACĂ ORGANELE TOATE ALE STATULUI AR FI DE O INTEGRITATE ABSOLUTĂ? -LA CINE AR APELA ”SĂ SCAPE -UNII DE MICI GĂINĂRII,ALȚII DE GĂINĂRII MAI MARI,HOȚII,BĂTĂI ,PERVERSIUNI DE TOT FELUL,CALOMNII,FURĂCIUNI ,TUNURI MICI ȘI MARI -CU NĂȘTE SUMUȘOARE CARE I-AR LĂSA TOT CU UN „OARECARI” PROFIT! –FANARIOȚI,APUSENI,PECENEGI,AVARI,CUMANI ȘI ..AMERICANI!!

 10. Ați uitat de șeful Ipj Sălaj – Stupar Marius Anton prieten de catarama cu Lucian Bode care l-a promulgat din polițist rutier la autostrada în Cluj Napoca în inspector șef la Sălaj. Un habarnist total, conduce ipj Sălaj cu pumnul și cu frica. Recent ii obliga pe polițiști sa facă demersuri pt obținerea vizelor de SUA pt ca asa ii dictează partidul.

 11. ASTIA SUNT ADEVARATII LUPTATORI PENTRU TARA SI RUMANI.DOMNUL,FOST
  UL PIONER SI UTECIST,TOV GHITA. AILALTI,ADICA RESTURILE MENAJERE PUT
  UROAZE,IN ZPECIAL,PEPE=LELE-NISTII=pnl,moarte sigura in balaceanca. astia au furat si distrus romania intre 1900 1947=ragaieli de soldati fascisti si libertini in chiloti tetra. NEA GHITA,CULCA-I BRE,CU 3 PLCAJE LA MECLA SIDOASA CU BUBE GALBE
  NE. ACIDE CU SULF AZMERICAN
  SA TRAITI TOV SENATOR SERIOZ.gigi,cu 4 clase superioare,la etajul 10

 12. Romania are nevoie de o dictatura civila sau militara a unui singur om capabil sa curete hidra ce a privatizat tara in interesele sale. Este un haos grau de patruns in toate institutiile statutului, haos generat de teama represaliilor , caci exista riscul sa mergi contra curentului daca esti corect si-ti indeplinesti sarcinile de serviciu. Astfel, functionarul public, de la cel de la ghiseu si pana la chestorul de la IJP …… este convins ca atitudinea arogant discretionara fata de publicul larg este normala iar ” mosia ” pe care o stapaneste este proprietatea lui si a famigliei sale.
  Nu sunt un adept al conspiratiilor dar drumul pe care a plecat aceasta natiune este …..infundat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.