Respinși de propria țară

Doi români aduc manualele școlare digitale în școli din întreaga lume

Paul Balogh și Cristian Dinu au fondat Learn Forward, o platformă care activează dezvoltarea materialelor educaționale digitale sau, mai simplu spus, „manuale digitale“. Într-un interviu pentru Business Review, ei au explicat ce oferă această platformă și cum pot deveni orele de școală mai eficiente și interactive.

Compania lor s-a numit inițial ReadForward și a fost deschisă în România, însă în 2014 ideile lui Paul și Cristian au obținut finanțare din Anglia, așa că și-au mutat sediul la Londra, unde au redenumit compania: LeanForward. Manualele digitale LearnForward nu sunt simple copii electronice ale manualelor tradiționale pe care le-am folosit cu toții – sunt mult mai prietenoase, personalizabile și dinamice. Cu ajutorul LeanForward, profesorii pot crea conținut educațional original, la zi, care poate implica elevii și conduce la o „clasă digitală“.

– Spuneți-ne pe scurt cum v-ați hotărât să dezvoltați platforma în România și cum ați ajuns la Londra. Este mai ușor să fii om de afaceri în Anglia?

– Ne-am hotărât să deschidem o companie nouă (ReadForward) în anul 2012, când România încerca să-și revină după o criză mondială. Scopul era să facem o punte între tehnologia modernă (tablete, aplicații, smartphone și tehnologii inteligente web în timp real) și materiale tradiționale, cum sunt cărțile și manualele. Așa am început, prin crearea primei aplicații book-apps în România, care se poate găsi în Apple Store. Ne-am învățat lecția repede: ne-am străduit să obținem cea mai bună calitate a produselor, dar într-o piață prea mică pentru a face afacerea noastră una fezabilă. Compania a supraviețuit, dar a devenit din ce în ce mai clar că drumul era să creăm propriile noastre produse (independente de conținutul deja existent). Unul dintre aceste produse ne-a dus în Anglia, unde ne-am mutat compania. Și da, să ai o afacere în Anglia este mult mai ușor – simți că guvernul britanic este de partea ta, nu că luptă împotriva ta. Plus, este o incredibilă rețea de investitori, mentori, întâlniri informale, resurse care-ți permit să evoluezi. Nu este o rețetă universală. Dar dacă vrei ca produsele sau serviciile tale să intre pe piețele europene sau internaționale, Londra este locul care trebuie (sau America, bineînțeles).

– Manualele voastre digitale sunt folosite la faimoasa școală Eton din Anglia, dar și în școli din Germania sau Luxemburg. Cum se compară experiența voastră în aceste țări cu cea din România, în ceea ce privește legislația, birocrația sau atitudinea celor implicați referitor la manualele digitale și conceptul de educație în colaborare?

– Întrebarea dumneavoastră conține deja răspunsul. Școlile de aici au un mare grad de independență, dar se luptă de asemenea cu fonduri reduse, lipsa de personal calificat și alte minusuri. Dar sunt mult mai deschise să încerce noi lucruri, managementul înțelege de obicei cum îi poate ajuta tehnologia, iar aerul este mai… respirabil. România are mulți profesori buni, dar sunt ca niște insule izolate și ar trebui să se unească pentru a forma continente, altfel ei nu vor conta ca forțe ale schimbării. Oricum, fiecare țară este diferită. Germania este superobsedată de intimitate, în timp ce Anglia este privită în general ca foarte progresivă. Norvegia și alte țări nordice sunt cu mult înaintea restului Europei atunci când vine vorba despre școli care implică tehnică și caută să înțeleagă analizele centralizate. În concluzie, există diverse moduri în care se poate folosi rolul tehnologiei în școală în toată Europa.

– Aveți un nou produs numit Hypersay, o unealtă pentru prezentări interactive. Cum transformă el experiențele din sala de clasă?

– La nivelul basic, Hypersay furnizează o acțiune interactivă peste existentele file Power Point (Power Point este încă folosit de toți profesorii de aici). În cazul acesta, interactiv înseamnă că la fiecare slide poți adăuga întrebări de cunoștințe generale, filmulețe, texte și linkuri. Și poți conecta toți elevii la prezentarea ta în timp real. La un nivel avansat, Hypersay analizează datele performanțelor elevilor tăi și vei putea să identifici în timp de ce unul dintre elevi nu este bun la matematică, de exemplu. Sau, dacă faci parte din conducerea școlii, vei putea să vezi care sunt cei buni profesori, bazându-te pe reacțiile elevilor și pe nivelul de implicare al fiecărui profesor.

citiți interviul integral pe http://www.business-review.eu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.