Domenii unde România este numărul 1 în UE

În anul 2016, România a ocupat locul unu la suprafața cultivată cu floarea soarelui în Uniunea Europeană dar și la producția realizată. De asemenea, deține prima poziția la suprafața cultivată cu porumb boabe și locul doi la producţia realizată, după Franţa. La grâu, ocupă locul cinci la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia, Spania, şi la producţia realizată, după Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia. La cartofi România deține locul trei la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, şi locul şapte la producţia realizată, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Regatul Unit, Belgia, relevă datele Institutului Național de Statistică.

Anul 2016 comparativ cu anul 2015

Suprafaţa cultivată în România cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,5%, în timp ce producţia a crescut cu 8,3% faţă de anul precedent, datorită în principal creşterii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar), astfel: porumb boabe (+16,3%), ovăz (+12,3%), orz şi orzoaică (+7,5%), grâu (+3,8%). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2016 reprezintă 46,4% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,2%. Producţia de leguminoase pentru boabe a crescut cu 30,3%, ca urmare a creşterii suprafeţei cultivate cu (+31,1%), faţă de anul precedent. Producția de plante uleioase a crescut cu 19,7%, datorită atât creşterii suprafaţei cultivate (+6,9%), cât şi a randamentelor la hectar. Creşteri ale producţiei s‐au înregistrat la rapiţă (+45,4%) şi floarea soarelui (+9,4%), iar la soia boabe s‐a menţinut la nivelul anului anterior. Producţia de sfeclă de zahăr a scăzut cu 7,2%, din cauza scăderii suprafeţei cultivate (‐11,1%). Producţia de cartofi a crescut cu 2,4%, datorită creşterii randamentului la hectar (+2,9%) deşi suprafaţa cultivată a scăzut (‐0,5%), faţă de anul precedent. Producţia de legume a fost mai mică cu 8,1%, determinată de scăderea suprafeţelor cultivate (‐3,4%) şi a randamentelor.

În anul 2016, producţia de struguri a scăzut cu 7,8%, din cauza scăderii randamentului la hectar (‐8,3%). Producţia de fructe din livezi a crescut cu 0,4%, faţă de anul precedent, în timp ce suprafaţa a scăzut cu 0,7%, se arată în datele Statisticii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.