Donald Trump va fi destituit

Din cohorta de experţi şi ghicitori care o vedeau pe Hillary Clinton la Casa Albă, el a fost unul dintre puţinii care au prezis că alegerile prezidenţiale din acest an vor fi câştigate de Donald Trump. De altfel, cititorii noştri ştiu acest lucru, dat fiind că am prezentat opinia exprimată de prof. Allan Lichtman ziarului „Washington Post” şi reluată de site-ul Atlantico.fr. Dar acelaşi istoric, ce, din 1980, a ghicit fără întrerupere toţi viitorii preşedinţi ai SUA graţie unui model matematic pe care l-a pus la punct acum peste trei decenii, are un alt pronostic în pălărie: el crede că miliardarul ales va fi destituit.

Prezicerea „nu se bazează pe un sistem matematic: este doar intuiţia mea”, a avertizat el în „Washington Post”, ziarul în care pronosticase victoria lui Trump. „Ei nu-l vor, pentru că nu pot să-l controleze. Este imprevizibil”, declară prof. Allan Lichtman în cotidianul citat, reluat de site-ul 20minutes.fr. „Ei adoră să-l aibă pe (vicepreşedintele Mike) Pence, un conservator până-n vârful degetelor, un republican controlabil”, apreciază Allan Lichtman, care nu a explicat cine sunt „ei”. El se declară „foarte sigur” că Trump va oferi posibilitatea unei proceduri de destituire, făcând ceva care va pune în pericol securitatea naţională”.

Deşi niciun alt preşedinte american nu a mai fost destituit până acum – Richard Nixon a demisionat înainte, iar Bill Clinton, acuzat de Camera Reprezentanţilor, a fost salvat de Senat-, Allan Lichtman nu este singurul care crede într-o asemenea variantă. Christopher Lewis Peterson, profesor de Drept la Universtitatea Utah, a scris un articol de 23 de pagini care abundă în argumente. În fine, vineri, realizatorul Michael Moore a apreciat că Trump va fi destituit sau va demisiona înainte de a-şi încheia mandatul.

De trei decenii, profesorul american Alan Lichtman care anunţă câştigătorul alegerilor prezidenţiale, este foarte sigur în acest an: Donald Trump va fi viitorul şef al Casei Albe!

Reamintesc că profesorul de Istorie la American University, Allan Lichtman reduce victoria la prezidenţiale la 13 factori „adevăraţi sau falşi”. Dacă şase dintre aceşti factori sunt „falşi”, candidatul din partea partidului aflat la putere (cel Democrat, în aceast caz) ratează ţinta.„Un răspuns favorabil la fiecare dintre aceste chestiuni favorizează întotdeauna realegerea partidului la putere”, a explicat el ziarului „Washington Post”, de unde şi-a extras Atlantico.fr ştirea sa. Din anul 1984, analiza acestui profesor s-a dovedit corectă. Iată care sunt afirmaţiile sale: După alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial, partidul la putere are mai multe locuri în Camera Reprezentanţilor decât înainte; Nu a fost o luptă strânsă pentru nominalizarea candidatului partidului aflat la putere; Candidatul partidului la putere este actualul preşedinte; Nu există un al treilea candidat important; Economia nu este în recesiune în timpul campaniei; Creşterea economică reală pe locuitor în timpul mandatului este egală sau superioară creşterii medii din timpul celor două mandate precedente; Administraţia în funcţie a făcut schimbări majore în politica naţională; Nu au fost tulburări sociale deosebite în timpul mandatului;Puterea în funcţie este vizată de un scandal major; Guvernul sortant nu a avut sincope majore în domeniul afacerilor externe sau militare; Administraţia în funcţie are un bilanţ bun în domeniul afacerilor externe sau militare; Candidatul partidului la putere este carismatic sau un erou naţional; Candidatul partidului din opoziţie nu este carismatic, nici un erou naţional.

În septembrie, Lichtman aprecia că cinci dintre aceste afirmaţii erau „false” : 1, 3,7,11,12. Rămânea, aşadar, un factor pentru ca votul să basculeze.„Acest al 6-lea punct îl reprezintă emergenţa unui al treilea candidat”, declară el ziarului citat. Candidatul libertarian Greg Johnson vizeză efectiv 5% din voturi sau mai mult. În ce le priveşte, scandalurile sexuale din jurul lui Trump „nu vor schimba fondul alegerilor”, susţine istoricul amintit, pentru că, dacă ar fi să dăm crezare teoriei sale, ele nu au impact asupra electoratului dat fiind că privesc puterea în funcţie. Una peste alta, pronosticul lui Lichtman s-a adeverit. Acum urmază să verdem soarta avertismentului său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.