Craiova

Donație nouă pentru Muzeul Cărții și Exilul Românesc

Încă o personalitate a culturii românești din #Exil a ales să-și doneze opera pentru colecțiile care vor forma Muzeul Cărții și Exilul Românesc de la #Craiova. Este vorba de Bujor Nedelcovici. Scriitor, eseist, dramaturg și critic cinematografic el a fost redactor-șef al Almanahului Literar al Uniunii Scriitorilor din RSR până în 1982. De asemenea, a fost secretar al secției de proză a Asociației Scriitorilor din București. În 1981, după romanul său “Zile de nisip” din 1979, a fost realizat filmul “Faleze de nisip” regizat de Dan Pița. Difuzarea filmului a fost interzisă de Nicolae Ceaușescu. Acesta ajuns în cinematografe după 1989 (zilele trecute a fost redifuzat la televiziune).

Filmul „Somnul insulei” este ecranizarea romanului său „Al doilea mesager”, roman premiat de American Romanian Academy of Arts and Sciences din SUA. Respins de cenzura comunistă, romanul este transmis clandestin în Elveția și tipărit în Franța, în 1985. Primește Premiul Libertății acordat de PEN.

În 1987, se refugiază în Franța unde solicită și obține azil politic. Acolo colaborează ca redactor cu prestigioasa revistă #Esprit. Volumul “Dimineața unui miracol” a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Bujor Nedelcovici este un colos al culturii românești și, de aceea, suntem mândri și onorați să-i primim donația care constă în cărți, reviste și corespondență. Opera sa este una impresionantă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Marin Preda l-a considerat in anii 70 o speranta ,un real talent !Intuitia i-a fost confirmata Felicitari domnului scriitor !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.