Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, aduşi la DNA

Dorin Cocoş a fost adus, luni la DNA, cu mandat de aducere, de poliţişti. Omul de afaceri este audiat în dosarul licenţelor Microsoft. La intrarea în sediul DNA, acesta nu a dorit să facă declaraţii.

În același dosar, la sediul DNA, au fost aduşi de polițiști şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, precum şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Pe numele lui Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a fost emis mandat de aducere, acesta fiind ridicat de poliţişti şi dus cu o maşină la sediul DNA. Şi Gheorghe Ştefan a fost adus tot cu mandat de aducere şi ridicat de poliţişti care l-au dus cu maşina la sediul DNA.

„Am fost adus degeaba”, a spus primarul municipiului Piatra Neamţ, înainte să fie dus de poliţişti în sediul DNA.

UPDATE Avocatul lui Gheorghe Ștefan, Cătălin Dancu, a declarat luni că edilul municipiului Piatra Neamț este acuzat de trafic de influență și spălare de bani, adăugând că după terminarea tuturor audierilor se poate pune în discuție și situația unor rețineri.

”Se discută de transferuri în sarcina lui Gheorghe Ștefan de 4 milioane de euro, operațiuni financiare care ar fi fost făcute în vederea susținerii acestor proiecte de susținere a licențelor Microsoft. Am fost rugat, pentru că eu mai am o anchetă, să mă reîntorc, întrucât discuțiile vor merge până spre seară. (…) Cred că vor fi aduși toți cei care au legătură cu toate tranzacțiile și transferurile ce fac obiectul dosarului. Procurorul mi-a confirmat că după terminarea tuturor audierilor se poate pune în discuție și această situație (n.r. — a reținerii). Așa că trebuie să fim pregătiți”, a afirmat Cătălin Dancu, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție.

UPDATE La DNA este audiat luni și fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu. Acesta nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii DNA au făcut joi percheziţii la fostul şef al SIE Cătălin Harnagea şi la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, în dosarul Microsoft, în care se fac cercetări pentru corupţie în legătură cu încheierea unor contracte de licenţiere IT.

DNA a cerut deja avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri în acest dosar. Este vorba de senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în contractul de licențe Microsoft pentru școlile din România ar fi luat o şpagă 20 de milioane de dolari, din cele 54 achitate de executiv în cadrul contractului, cea mai mare mită dată unor oficiali români.

Omul de afaceri Dorin Cocoș ar fi primit şi el 8-9 milioane de euro mită în dosarul Microsoft, precizează surse DNA.

„(…)din discuţiile purtate am înţeles că sumele remise lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte remise în numerar, banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş. Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit 8,9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa trei milioane de euro. Tot în jur de trei milioane a primit şi Gabriel Sandu”, se arată într-un document al DNA.

Pe 3 octombrie, preşedintele Băsescu a avizat cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

De asemenea, săptămâna trecută, procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă Adrianei Ţicău şi lui Daniel Funeriu acuzaţiile şi faptele de care s-ar face vinovaţi în dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare. Şi fostul ministru Gabriel Sandu a fost săptămâna trecută la DNA, pentru audieri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.