Dorin Cocoș scapă de dosarul retrocedărilor ilegale

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Dorin Cocoş, care avea în primă instanţă o condamnare de trei ani închisoare pentru trafic de influenţă într-un dosar privind retrocedări ilegale la ANRP, deoarece faptele s-au prescris.

De condamnări au scăpat şi Crinuţa Dumitrean (fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP – 7 ani şi 6 luni de închisoare în primă instanţă), Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeaşi comisie – 7 ani şi 6 luni în primă instanţă), dar şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, care primise 6 ani de detenţie.

Pedepsele aplicate în iunie 2018 de un complet de trei judecători au fost anulate luni de un alt complet de cinci judecători, care a fost nevoit să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

De asemenea, magistraţii au menţinut deciziile de achitare aplicate în primă instanţă faţă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu (evaluator), Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al şefei DIICOT).

Pe de altă parte, judecătorii au menţinut dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro.

În plus, Emil Nuţiu trebuie să plătească în solidar cu Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei (aproximativ 43 milioane euro), cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie.

Decizia este definitivă.

În dosarul ANRP, Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În dosar au fost judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu. Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

Procurorii precizau că, pe 15 martie 2011, cei nouă membri ai Comisiei Centrale din ANRP, printre care se aflau Alina Bica, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de peste 13 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.

„În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane”, arătau procurorii.

DNA preciza că membrii Comisiei au acceptat raportul întocmit de expertul Emil Nuţiu, deşi acesta a evaluat un teren agricol la preţul unui teren rezidenţial.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov. Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica ar fi dispus-o, la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP şi care a corespuns interesului lui Dorin şi Alin Cocoş în legătură cu dosarul de despăgubire având ca obiect suma de 377.282.300 lei.

DNA menţiona că, în scopul ascunderii provenienţei acestei cote din teren şi mascării mitei, Ionuţ Mihăilescu şi Alin Cocoş au generat şi intermediat tranzacţii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relaţii cu prieteni şi membri de familie.

Concret, disimularea primirii mitei de către Alina Bica şi Ionuţ Mihăilescu a fost realizată în intervalul 2013 – 2014 prin încheierea a două contracte de vânzare-cumpărare succesive, în care au fost interpuse persoane apropiate acestora.

Procurorii mai spuneau că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica, Dorin Cocoş a pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase, suma de 10 milioane euro, cu condiţia să îi asigure rezolvarea dosarului său de despăgubire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. CVine nu si-ar dori un CCR care sa apere penalii,un CCR care sa fie pe mana cu borfasii si impotriva romanilor
    Prescrierea nu este scrisa nicaieri,e interpretarea proprie a acestei bande de borfasi numit CCR
    Ciolacule,daca te-ai intors de la Mondial(ca te ardea in tuhas sa fugi in Doha direct de la parada militara) potio sa ne explici ce este acest CCR pus de PSD ca un kkt in calea uitarii?

  2. Justiția Română=o armată de incompetenti și mafioți ,pensii speciiale asta au urmărit fiecare!

  3. -ce se mai radeau mirii
    la „nunta”(porceasca)
    a lu cocos cu fata pleshcoaielor……

  4. Este evident ca spre deosebire de Elena, Cocos are niste grade.

  5. Sechestrul pus de Instanta de judecata, si ramas definitiv, pe 10 milioane Euro ai lu’ Cocos asta, este mai important pt. Buget si contribuabili, decat, daca, ar fi fost bagat la parnaie. Banii inapoi ! asta este pedeapsa dureroasa pt banditii astia, PDL, PNL, USR, PSD.

  6. Sa te prapadesti de ras! Auzi, scapa de mititica pe motiv ca s-au prescris faptele! Cum se face ca daca unul fura un cârnat de foame,nu se prescriu faptele si intra pentru 3 ani la puscarie!? Propun ca in locul lor sa intre la puscarie procurorii si judecatorii care au taraganat dosarele pina s-au prescris faptele!

  7. Nici nu ma mir ca a scapat. Toate dosarele cu: ,,trafic de influenta” sunt dosare la comanda si cu scop unic de a distruge pe cineva foarte simplu, prin una-doua declaratii stoarse de la niste lepre care pica la pace cu procurorii sa dea in gat pe cineva ptr a nu fi ei condamnati.
    Cand ii strange procurorul cu menghina, sunt capabili sa spuna orice porcarie pe care i-o cer procurorii.
    Asa se face justitia in Romania: nu cu probe, din cauza ca idiotenia procurorilor ii impiedica sa aiba probe reale……[Rumburak]

  8. Asa crezi tu RUMBURUC ? Ca miile de infractori care vor scapa de puscarie ( si vor veni in mijlocul nostru si al copiilor nostri ) , au dosare la comanda ? Ca sunt victime nevinovate ale procurorilor ? Vai de capul tau !

  9. Lecitina ptr memorie, vaxionule!
    Ai uitat de sutele de dosare DNA desfiintate in instante, dupa plecarea cucuvelei vopsite la Bruxelles? Foarte multe, daca nu cumva cele mai multe au fost cu: ,,trafic de influenta”.
    Hai, valea la farmacie, poate te mai destepti……[Rumburak]

  10. Cine le plateste despagubiri la astia, ca au stat nevinovati la bulau ?

  11. RUMBURUk , TOMLIN —- Daca nu aveti pregatire juridica , nu mai postati … va faceti de ris !!! Asta daca nu cumva faceti parte dintre puscariasii ” nevinovati ” !

  12. Lumineaza-ne tu vaxionule fiindca ai pregatire juridica si spune-ne cate sute de dosare DNA cu ,,trafic de influenta” au devenit courpapier dupa ce cucuvedaua si-a luat zborul la Bruxelles. Eu stiu ca erau cam doua din trei, solutionate cu NUP sau ,,Fapta nu exista”…..[Rumburak]

  13. Stai sa vezi ca hotii astia vor primi si despagubiri de la stat ca au fost cercetati!

  14. @Margelatu: Scrii, dar habar nu ai ce scrii! Dupa ce dispozitiile care reglementau intreruperea cursului prescriptiei (art. 155 alin. 1 C.pen) au fost constatate ca fiind neconstitutionale (si asta pe buna dreptate), incepand cu 25.06.2018!!! (data publicarii deciziei), Parlamentul Romaniei era obligat sa puna in acord prevederile acestui alineat cu decizia de neconstitutionalitate, lucru care, evident, nu s-a intamplat. Deci, ce vina are CCR in chestia asta?

  15. Pt. orice roman cinstit , cei din parlament , av. pop. , ccr , au ca scop ( nemarturisit , dar evident ) , creerea unui sistem legilativ cit mai strimb, mai schiop , mai confuz , astfel ca infractorii sa scape nepedepsiti , sau sa fie eliberati cu usurinta !!! Legile nu sunt date pt. apararea victimelor infractiunilor , ci pt. protectia infractorilor ! A se vedea recursul compensatoriu – tudorel toader – , ” cartile ” puscariasilor analfabeti , decizia recenta a ccr _ de fapt o amnistie veritabila _ ! Mii de infractori vor fi eliberati sau au fost deja eliberati . Tudorel toader , a declarat ca multe legi importante se hotarasc in ” grupuri de reflectie ” evident neoficiale , din care fac parte inclusiv avocati cunoscuti . Lucruri triste , lucruri periculoase !!

  16. Isi mai aduce aminte cineva de lucratura aia a DNA de au incercat sa bage in puscarie cateva zeci de primari din Arges, ca au facut proiecte de fonduri europene printr-o firma detinuta de un parlamentar PSD… era vorba de consultanta de gen 1000-2000E per proiect, pentru cateva sute de proiecte gen tras apa, ceva gaze, ceva extindere de curent, etc. Toate consultanta aia nu facea cat un singur imobil in care dat tunuri Cocos. Si sistemul judiciar, mai are pretentii, cum avea acum vreo 10-12 ani cand ziceau ca trebuie sa fie considerati spuma intelectualitatii rromanesti, si ca sistemul e corect si se auto-controleaza, sa fim seriosi… poti sa ai mai multa incredere in ala care vine sa-ti vanda mancare pe plaja

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.