Dosarul ”Azilele groazei” ajunge în instanţă

Ştefan Godei, administratorul azilului din Voluntari unde bătrâni erau cazaţi în condiţii groaznice, a fost trimis în judecată de DIICOT alături de alţi 27 de inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane, prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate.

DIICOT nu a comunicat trimiterea dosarului în instanţă, însă cauza a fost înregistrată luni la Tribunalul Ilfov, potrivit portalului instanţelor de judecată.

În dosar mai apar fratele lui Godei, Daniel Godei, dar şi Andrei-Răzvan Ticu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.

De asemenea, au fost inculpate firma SC House Grandma Anastasia SRL şi Asociaţia „Sf. Gabriel cel Viteaz”.

Ştefan Godei a fost şeful Asociaţiei „Sf. Gabriel cel Viteaz”, care administra Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Armonia”. El a lucrat ca şofer în Primăria Capitalei.

În iulie 2023, aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

„Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (…) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: ‘Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?”, au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni.

Ştefan Godei mai este cercetat într-un dosar separat deschis de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, alături de doi funcţionari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

 1. După un an de zile?! Oricum, justiția se face la comanda dar până la primirea de ordin, merg pe superficialitate și amânare fara baza! Nu se uita in dosar daca sunt toate actele decât după 2-3 termene și când să debuteze procesul, amânare că nu există acte dar actele sunt efectiv toate în dosar! Parcă dorm pe scaun, ori sunt afectați de finanțele gras încasate lunar, ori drogați sau beți, ori nesimțiți. Așa se judecă în Romania cam orice dosar fie și pentru drepturi minori.

 2. Pe domnii procurori îi apucă hărnicia exact când încep alegerile. Dosarul lui Clotilde când ajunge în instanţă? Dar a lu’ Carmen Iohannis?

 3. Criminalii astia trebuiesc sa primeasca pedepse exemplare si cit mai mari ,ani multi de puscarie pt. tot ce au facut.La fel ar trebuii sa primeasca pedepse cu condamari prin executare si cei care au stiut ce se intimpla acolo si au tacut din gura .Au fost complici la faptele criminale care se intimplau in aceste azile de batrini.Oamenii au sesizat mereu de tot ce vedeau ca se intimpla acolo, mai ales ca batrinii veneau goi la gard si se rugau de tracatori sa fie ajutati.Dar toate aceste sesizari nu au au fost luate in seama si asta trebuie pedepsit .

 4. Pai pe comunisti ii acuzati ca au omorat copii la Siret. Pe capitalisti nu ii incriminati pt sistemul asta fascist de a arunca batranii ce au trait in comunism in azilele lor capitaliste ce urmaresc profitul si sug bani din visteria tarii? Cum ii leaga de paturi pe batranii nascuti in comunism, cum ii infometeaza de isi mananca cureaua pantalonilor. Asta in timp ce azilele fasciste privatizate urmaresc profitul de 30-50% si sa ia pensiile batranilor ce au muncit 40 de ani in comunism si le-au lasat o tara fara datorii pe care astazi o indatoreaza hotii. Unde este Institutul pentru studierea crimelor in comunism? PAI nu facem si noi unul pt Studierea Crimelor Capitalismului?

 5. „Pe Ștefan l-am întâlnit acum vreo 9 ani. Era tânăr și neliniștit. Foarte tânăr și chiar foarte neliniștit. Știa el de ce. Avea multe planuri în cap și nu avea timp de așteptat!
  Înmulțiți cu o mie orice credeți că gândeați pe la 25 de ani, adunați cu ambiție, voință de autodepășire, curaj, putere de a trece peste obstacole și adăugați o inimă bună, arătată cu grijă, în momente neașteptate. După 9 ani, Ștefan este același. Mai înțelept, cu familie și responsabilități. Dar și cu toate cele enumerate mai sus intacte, plus ceva de neconceput la 20 de ani: puțină răbdare. La mulți ani, Ștefan! Sunt sigură că îți vei trăi visul”, scria Ligia Gheorghe, fostă Enache, într-o postare pe Facebook, în decembrie 2021.

  -sclava secsului anal!

 6. S-a fasait de tot. Este evident pentru romani ca totul a fost o lucratura securista pentru a fi interzisa participarea Gabrielei Firea la alegerile pentru primarie.

 7. Asa si ?!. Ce treaba are Pandele si doamna Firea cu asa ceva ?! Sau chiar alde Godei ?! Cine cunoaste, stie ca in asemenea centre de asistenta sunt internati si oameni si nu putini, vai de mama lor, senili, bolnavi fizic si psihic, care nu se pot hrani si curati singuri, isi fac nevoile pe ei si cate si mai cate. Asa a fost, asa este, si asa va fi in veacul vecilor. E posibil ca unele ingrijitoare sa fi rabufnit si ele dar nu cred ca au facut-o din dusmanie sau ura fata de acei oameni nenorociti. Sunt sigur ca procurorii au vazut acest lucru dupa ce a trecut furia dementa USR-ista impotriva doamnei Gabriela Firea si a lui Florentin Pandele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.