Dosarul Colectiv, o nouă amânare 


La termenul de luni al procesului Colectiv, de la Tribunalul București, instanța a amânat, din nou, ședința, din cauza absenței a două părți civile. Aparținătorii victimelor sunt nemulțumiți de amânările repetate.Următorul termen a fost stabilit pe 26 martie.

„Am plecat de acasă cu o speranță, că astăzi se vor elimina toate aceste vicii de procedură, care sunt de noaptea minții. Sunt șocat de hotărârea instanței de astăzi. Amânări, doar pentru niște citări, care durează șase săptămâni și apare tergiversarea asta… Suntem în situația în care chiar am ajuns la limita răbdărilor. Vom proceda legal și noi, pe alte căi, atfel nu se poate. Speranța noastră era să se dea citire rechizitoriului. (…) Inculpaților le convine foarte mult. Ei le-ar amâna până la calendele grecești. Am senzația că se așteaptă intrarea în vigoare a unor legi din Parlament cu scoaterea abuzului în serviciu. Inculpații asta așteaptă”, a declarat, la ieșirea din sala de judecată, Jean Chelba, tatăl lui Alexandru Chelba, mort în incendiul din Colectiv.

„A fost din nou lipsă de procedură, de data aceasta două părți civile din Spania și din România. Cu privire la cea din România, citația a fost trimisă la adresa respectivă, dar nu a fost primită de nimeni. Ca atare, s-a dat un nou termen de judecată, mai lung de data aceasta – șase săptămâni – pentru a se putea realiza această procedură. Într-adevăr, este neplăcut să ne amânăm, e al cincilea termen de judecată, dar atât timp cât procedura de citare nu este acoperită de toate părțile din cauză, în afară de inculpați, părțile civile și părțile vătămate nu au cunoștință de acest proces (…), aceasta este lipsă de procedură și nu poate merge mai departe. (…) Cei care au întâmplinat cu nemulțumire decizia sunt în primul rând părinții celor care au decedat și chiar și părțile vătămate. Este neplăcut ca de patru luni de zile să facem numai lipsă de procedură, dar acolo unde e lege, nu e tocmeală”, a explicat avocatul Beatrice Comăniceanu.

Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În același dosar este judecat și judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Nu le este clar cine a pus focul?
    Cum o sa-i judece!
    Ei sunt statul paralel adica statul securisto-tortionar din Romania!

  2. Ajunge ca ‘Dosarul Revolutiei”,sa rada lumea de judecatori si procurori…..

  3. Ponta e divina, si mai o lunjiti ase? sau poati ie Draqnea? intrebati-l mai bini pi Chelba, ca iel stii sel mai bini, are instructajul la zi.

  4. Dosarul Colectiv se va finaliza dupa ce se vor declasifica documete cu regim secret de stat, adicatelea dupa ce se va prescrie, adicatelea peste 70 de ani. Este evident ca este mana statului secant care nu-si taie craca de sub picioare. Mortul este vinovat ca nu a stat acasa sa moara in pat de moarte buna. Afara ploua!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.