Dosarul Colectiv: Decizia finală amânată a treia oară

UPDATE Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 12 mai decizia finală în dosarul Colectiv.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti erau aşteptaţi marți să se pronunţe definitiv în cazul „Colectiv”, la mai bine de 6 ani și 6 luni de la tragedia care a îndoliat România. 64 de tineri au murit în urma incendiului, iar alți zeci își trăiesc viața cu dureri fizice și psihice greu de imaginat.

În mai bine de 6 ani şi 6 luni, nu avem încă vinovaţi pedepsiţi. Marți, Curtea de Apel Bucureşti era aşteptată pentru a treia oară să se pronunţe în acest caz, în care a amânat decizia în 3 martie și 15 aprilie.

Prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, a dat sentinţe grele, cu executare. Instanţa s-a pronunţat în 16 decembrie 2019, când a fost condamnat şi fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la 8 ani şi 6 luni.

Foştii patroni ai clubului Colectiv, George Anastasescu Costin Mincu şi despre Paul Gancea, au primit, în primă instanţă, pedepse de câte 11 ani şi opt luni de închisoare. Fosta angajată a Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost condamnată la 8 ani de închisoare. Administratorul firmei de artificii, Daniela Niţă, condamnată la 12 ani şi 8 luni, pirotehnisul Zaharia Viorel, condamnat la 9 ani şi 8 luni în spatele gratiilor, pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani, patronul firmei de artificii, Cristian Niţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis ca închisoare să facă şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, ambii primind pedepse de câte 9 ani şi 2 luni.
Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Larisa Ganea şi Ramona Moţoc au primit pedepse cu închisoare de 7, respectiv 3 ani.

În primă instanţă, condamnaţii au fost obligaţi să plătească daune morale uriaşe victimelor, de peste 42 de milioane de euro, cea mai mare sumă acordată fiind 500.000 de euro, în câteva cazuri. Eugen Iancu, tatăl unui tânăr care a murit în incendiul de la Colectiv, a primit daune morale 250.000 euro şi 15.000 lei daune materiale. La ultimul termen, Eugen Iancu a cerut daune în valoare de 40 de milioane de euro. Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, singurul supravieţuitor din formaţie, a primit 400.000 euro daune morale şi 60.000 lei daune materiale. La ultimul termen de la tribunal, el a solicitat 8 milioane de euro. Magistraţii de la Tribunalul Municipiului Bucureşti au stabilit ca, pe lângă pedepsele cu închisoarea, cei care se fac vinovaţi de incendiul de la Colectiv să plătească şi cheltuielile de spitalizare ale persoanelor decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în deflagraţie.

De la decizia Tribunalului Bucureşti până în prezent, Cristian Popescu Piedone a candidat din nou şi câştigat votul bucureştenilor pentru a fi primar la Sectorul 5.

Vinerea trecută, când pleca în vacanță în Italia, a fost ridicat de pe Aeroportul Otopeni, pentru a fi audiat la DNA într-un nou dosar de corupție. El urma să se îmbarce într-o aeronavă cu primă destinațe Germania.

Conform unui comunicat transmis de DNA, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, după preluarea atribuțiilor de primar al Sectorului 5, Piedone ar fi omis să ia măsurile inerente atribuțiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 București adoptate în anul 2020 privind salubrizarea sectorului 5, precum și măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenței statistice, inspecției și controlului furnizării serviciului.

În urma incendiului din Clubul Colectiv, au murit la faţa locului 26 de persoane. Apoi au murit mulţi dintre răniţii internaţi. Numărul victimelor a ajuns la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. După un an şi 9 luni de la tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

În 2020, la cinci ani de la tragedia din Capitală, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care statul român decontează pe viaţă tratamentul victimelor din tragedia de la Colectiv.

Anul 2020 a fost primul an în care s-a comemorat tragedia, 30 octombrie fiind decretată „Ziua pacientului cu arsuri”.

Totuşi, dacă un astfel de incendiu s-ar repeta, ne-am da seama că nu am învăţat mai nimic. Autorităţile se scuză şi acum şi spun că nicio ţară europeană nu ar putea face faţă unui eveniment similar. România a încercat să repare „sistemul”, iar astăzi numărul paturilor pentru marii arşi s-a dublat. Insuficient, însă, în cazul unui incendiu cu victime multiple. România numără 23 de paturi pentru mari arşi destinate adulţilor şi 10 paturi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, pentru copii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Doar intreb:
    – Ce-ar fi ca doar artificierii si responsabilul baracii sa fie cu o suspendare si tarantocul primar sa fie achitat pe motiv ca nu are nicio vina? E doar o intrebare si nu certitudine!

  2. In sfarsit zici ceva corect. Este clar si pentru un aurolac ca primarul nu are ce cauta in acest proces. Ar insemna ca in fiecare zi sa condamni aiurea cate 2-3 primari din Romania. Asta dupa mintea celor din USR.

  3. @ parere
    Dar ce-ar fi ca tinerii care vor sa asculte cantece sataniste pentru ca parintii lor n-au considerat a fi necesar sa le dea o educatie crestina sa nu se mai duca in grote in care poti intra dar nu mai poti iesi ? Si acelor tineri carora le plac catecele sataniste sa nu se mai inghesuie in grote in care incap 100 de persoane dar ei sa-si faca loc ca sa fie 400? Si ce-ar fi ca acei parinti care cauta vinovati sa se uite intai spre ei si abia apoi spre alti parinti care au stiut sa-si educe copiii mai bine ?!

  4. Judecatorii sunt niste nenorociti!Cine putea sa aiba acces la a inchiria un spatiu pentru club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul.? Cine mai stie ca Revoluția l-a găsit pe Piedone șef de restaurant și de complex hotelier pe litoral În 1990, s-a apucat de comerț în București, unde și-a deschis și Restaurantul Ciocârlia, pe cheiul Dâmboviței
    va dati seama ce legaturi cu Sekuritatea au toti nenorocitii astia,de avem o justitie nu atat toimida,cat apucatoare

  5. Judecatorii sunt niste nenorociti!Cine putea sa aiba acces la a inchiria un spatiu pentru club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul.? Cine mai stie ca Revoluția l-a găsit pe Piedone șef de restaurant și de complex hotelier pe litoral În 1990, s-a apucat de comerț în București, unde și-a deschis și Restaurantul Ciocârlia, pe cheiul Dâmboviței
    va dati seama ce legaturi cu Sekuritatea au toti nenorocitii astia,de avem o justitie nu atat timida,cat apucatoare

  6. Ma panarama, ai scris de doua ori ca sa intelegi si tu ce ai copiat de la sefu’? Poate ca ne agresezi si a treia oara!

  7. …Totul e o afacere de „BELIT BUGETUL”! Oare „PARTICIPANȚII la MANIFESTAREA CULTURALĂ_COLECTIV-n-au avut discernământ?
    Oare părinții MINORILOR nu le-au putut explica,lămuri,INTERZICE „INTRATUL ÎN GROTA ”unde odioșii produceau încălțăminte?
    Ce vină are STATUL ROMÂN?Dacă e o vină ori mai multe „vini”-acestea sunt pur și simplu a angajaților corupți și a „meseriașilor organizatori !AIA SĂ PLĂTEASCĂ!

  8. @olteanul parat:inteleg ca esti palmasul lui Piedone!Vezi ca preamulta suggarnicie imbolnaveste simtitorul

  9. Semn nasol taica!
    Inseamna ca procurorii tot n-au gasit un motiv credibil cu care sa-l bage in puscarie pe Piedone.
    Ptr lamurirea prostilor: Piedone a dat aprobarea ptr un local ,,cu 85 de locuri la mese, la care se servesc bauturi si cafea”.
    Nu are cum sa-l acuze ptr asa ceva. Nu era in sarcina Primariei de sector sa controleze daca localul dadea concerte cu formatii muzicale si cu focuri de artificii. Pompierii si-au dat avizul, deci Piedone va scapa.

  10. Vinovati nu-s nici tinerii care au participat, nici primarul care n-a aprobat concerete, artificii si depasirea numarului de 5 ori.
    Vinovati sunt patronii care au aprobat schimbarea destinatiei localului si depasirea cu mult a numarului participantilor.
    Vad ca de astia se vorbeste mult mai putin decat despre vinovatia primarului, vinovatie care nu exista.

  11. Si cu Puie Monta , cum ramane???? Ca doar a spus-o clar si raspicat alde Joinannis, bre : ”a fost nevoie sa moara oameni, ca sa plece acest guvern!’
    Si inca o cestie, in imaginile de pe camerele video, imediat dupa izbucnirea sinistrului ( vedeti,ce chestii stiu eu, carte multa !!) , adica dupa ce se bulucira toti spre iesire si se goli spatiul din fata scenei aparu pe parchet o butelie agabaritica , a nimanui! Care ,in imaginile urmatoare dispare ,ca prin magie ! Cica din butelia respectiva poti sa te astepti sa iasa neshte gaze, oarescare, de pana si fetele care se ascunsera in wc-uri fura sufocate de pana si in plamanii lor se gasira gruparea moleculara ‘cian’ , adica HCN zis si acid cianhidric, Zyklon B sau altceva , nume frantzuzit. Organili se facura ca cercetara dar nu raspunsera la aceasta intrebare simpla: daca nu era nicio butelie , ce fuse aia dupe imaginele camerelor video? Fu v’un OZN?

  12. de obicei primarul nu semneaza pentru ca vrea ci pentru ca e obligat
    (adica e vinovat ca toti dracii).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.