Dosarul privind Baza „Cutezătorii”, disjuns

Dosarul privind Baza „Cutezătorii”, în care fostul ministru Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată, a fost disjuns, în noua cauză fiind vizaţi mai mulţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei, pentru infracţiuni de favorizarea făptuitorului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul anchetei.

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că procurorii au disjuns o parte a dosarului privind Baza „Cutezătorii”, iar în noua cauză sunt vizaţi mai mulţi funcţionari ai Ministerului Educaţiei care s-ar face vinovaţi de favorizarea făptuitorului.

Pe 27 martie, procurorii DNA au dispus clasarea acuzaţiilor pentru Dinu Pescariu şi alţi trei suspecţi în dosarul privind baza sportivă Cutezătorii, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală.

În acelaşi dosar, Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

„Față de suspecții Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu și Leahu Gabriel a fost dispusă soluția clasării, având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică dispusă în cauză s-a stabilit că semnăturile de pe actul adițional la contractul de locaţiune nu au fost executate de aceștia. De asemenea, a fost dispusă soluția clasării și față de inculpatul Pescariu Dinu Mihail, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă”, a arătat DNA, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

În aceeaşi cauză, procurorii DNA l-au trimis însă în judecată, sub control judiciar, pe Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, pentru abuz în serviciu.

„În perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menționată, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundația “Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adițional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Mai mult, documentul ar fi fost încheiat, potrivit DNA, în condițiile în care Ministerul Educației intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată, terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fiind trecute în domeniul public al statului.

Procurorii DNA acuză că, prin această modalitate, a fost cauzat Ministerului Educației un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9.000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.