Dosarul privind moartea disidentului Gheorghe Ursu ajunge în instanță

Procurorii militari au trimis în judecată patru persoane acuzate că au provocat moartea disidentului Gheorghe Ursu.

Au fost trimiși în judecată foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, pentru infracțiuni contra umanității. De asemenea, George Homoșteanu, fost ministru de interne, și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, au fost deferiți justiției pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Procurorii de la Parchetul General au stabilit că, în perioada ianuarie — noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 și a decedat la data de 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului și pentru a putea face „dovada” că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au inventat infracțiunea de deținere și operațiuni interzise cu mijloace de plată străine.

În realitate, reprezentanții Departamentului Securității Statului erau interesați de aspecte precum legăturile disidentului cu postul de radio „Europa Liberă”, relațiile și discuțiile cu lumea literară și artistică din țară și din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului și despre conducătorii partidului și statului comunist.

Procurorii militari spun că maiorul Marin Pârvulescu și colonelul Hodiș Vasile, în calitate de ofițeri în cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, au exercitat acțiuni represive și sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziții, audieri sistematice, acte de violență fizică și psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acțiuni care „au avut ca urmare producerea de suferințe fizice sau psihice grave și au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor și libertăților fundamentale, în principal a dreptului la viață”.

De asemenea, George Homoștean, în calitate de ministru de interne, și Tudor Postelnicu, în calitate de șef al Departamentului Securității Statului, în cursul lunilor octombrie și noiembrie 1985, au transmis către ambasadele României de la Paris și Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv și politic al acțiunilor întreprinse de Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș împotriva lui Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist.

La solicitarea comunității internaționale și a unor oameni politici din SUA de a primi informații referitoare la situația disidentului român, aceștia ar fi ascuns caracterul represiv al acțiunilor îndreptate împotriva lui Gheorghe Ursu, George Homoștean și Tudor Postelnicu înlesnind astfel săvârșirea faptelor comise de ofițerii Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș.

Procurorii mai spun că, în exercitarea abuzivă a funcțiilor deținute, cei doi foști demnitari au întreprins demersuri dolosive în scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetării disidentului Gheorghe Ursu și, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La sfârșitul lunii iunie, Parchetul anunța că procurorii militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș care l-au anchetat și torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.

Parchetul General preciza că „Pîrvulescu Marin şi Hodiş Vasile, în calitate de ofiţeri în Cadrul Direcţiei a VI-a a Departamentului Securităţii Statului, au desfăşurat o serie de acţiuni represive şi sistematice faţă de Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist”.

Gheorghe Ursu, inginer de construcții, poet și scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către Europa Liberă și pentru că ținea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste. Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985.

În 2007, fiul lui Gheorghe Ursu a depus o plângere împotriva lui Marin Pîrvulescu, în care cerea procurorilor de la Parchetul Militar să-l cerceteze pentru tortură motivată politic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.