Dosarul Rompetrol, trimis la instanţa supremă

Dosarul „Rompetrol”, în Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de delapidare şi spălare de bani, a fost trimis spre soluţionare, joi, la Înalta Curte, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti şi-au declinat competenţa în acest caz.

Decizia a fost luată după ce instanţa Curţii de Apel s-a autosesizat în legătură cu competenţa judecării apelului în dosarul Rompetrol, având în vedere că Sorin Roşca Stănescu, unul dintre inculpaţii din dosar, este senator.

Soluţia luată joi de CAB este definitivă.

La termenul de joi de la CAB, avocatul lui Dinu Patriciu, Gheorghe Dragomir, a precizat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu poate judeca dosarele care se află în stare de apel, având competenţă să se pronunţe doar pe fondul sau recursul cauzelor.

„Argumentele de drept dau câştig de cauză competenţei Curţii de Apel. În plus, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate judeca apelurile. Instanţa supremă ar trebui sesizată, pentru a se pronunţa în legătură cu competenţa”, a spus Dragomir, în faţa judecătorilor de la CAB.

Avocatul lui Roşca Stănescu a cerut, la rândul său, continuarea judecării la CAB, în timp ce apărătorii celorlalţi inculpaţi au solicitat magistraţilor să trimită la instanţa supremă doar partea din dosar care se referă la senator, iar judecata să continue la Curtea de Apel pentru clienţii lor.

În final, CAB şi-a declinat competenţa şi a trimis dosarul la ICCJ.

Dinu Patriciu a fost achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei.

Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpaţi din dosar, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache.

În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. El este învinuit şi de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş,Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Senatorul Sorin Roşca Stănescu este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.