Două belele financiare de început de an (II)

În cele ce urmează (I-II) vă voi expune două probleme ale începutului de an: polița de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), al cărui preț s-a triplat, ca urmare a unor fraude în sistem, și noua dobândă de referința la creditele în franci elvețieni și la tranzacțiile cu instrumente financiare derivate denominate în franci elvețieni, intitulată SARON*.

(II)

Începând din această lună, dobânda variabilă la creditele în franci elvețieni, precum și cea practicată în cazul instrumentelor financiare derivate denominate în franci elvețieni, va fi calculată în baza unui nou indice de dobândă, care va înlocui LIBOR (London Interbank Offered Rate).

Noul indice se identifică după acronimul SARON, care vine de la Swiss Average Rate Overnight, adică, rata medie (de dobândă) elvețiană care se calculează peste noapte.

Acest nou indice de dobândă nu mai este un cost mediu al împrumuturilor interbancare efectuate cu plata la vedere sau cu plata la anumite termene (o săptămână, trei luni, șase luni, un an), așa cum era LIBOR și cum încă sunt Euribor sau Robor, ci rata dobânzii pe care o utilizează Banca Centrală a Elveției în operațiunile sale de politică monetară, mai precis, în operațiunile de tip repo, când alimentează piața bancară cu lichidități, fie pentru a stimula creditarea, fie pentru a combate deflația sau stagflația. Administratorul indicelui SARON este platforma digitală SIX*.

Indicele SARON a fost autorizat, la nivel european, printr-un regulament din 2019**, fiind înregistrat la Autoritatea Europeană a pieței de capital (ESMA – European Securities and Markets Authority). De principiu, acest indice se afișează din 10 în 10 minute, 24 de ore din 24.

Precizez că acest indice nu se aplică nici euro, nici dolarului, nici monedei noastre naționale, ci numai francului elvețian (CHF).

În ce privește dolarul, Federal Reserve, banca centrală a SUA, a lansat, încă de pe 3 aprilie 2018, propriul indice de referință bancară, denumit Secured overnight financing rate (SOFR). Acest indice reflectă costurile operațiunilor repo ale FED, fiind garantat cu obligațiuni emise de Statul American***.

Intenția FED este aceeași cu cea a Uniunii Europene – de a înlocui, treptat, LIBOR cu SOFR, în intenția de a elimina riscul de manipulare. Este adevărat că LIBOR (ca și EURIBOR și ROBOR, de altfel) este anacronic, de vreme ce băncile centrale inundă piața cu lichidități (quantitative easing), făcând ca nivelurile medii de dobândă la care se împrumută băncile între ele să nu mai aibă nicio relevanță și să nu mai reflecte costul real al creditului interbancar. În plus, așa cum s-a dovedit în istoria recentă, LIBOR poate fi manipulat (la fel și EURIBOR și ROBOR). Pe de altă parte, este incert că înlocuirea LIBOR cu un instrument de politică monetară a unei singure entități (Federal Reserve nu este nici măcar entitate statală, fiind un ONG al magnaților financiari americani) este un fapt pozitiv. SOFR nu va fi bazat pe piața interbancară a refinanțării, ci pe operațiunile repo ale bancii centrale americane. Este evident, deci, că FED va avea și mai multă putere discreționară, pe lângă cea de a printa dolari (moneda în care se exprimă 70% din plățile lumii). Toate dobânzile lumii se raportează, în primul rând, la acest indice. Pe de alta parte, “securizarea” se va face pe baza obligațiunilor de stat americane. Or, datoria publica a SUA a trecut în 2021 de 29 de trilioane de dolari (ceea ce înseamnă mai mult de 140% din PIB-ul american…), fără ca cineva să își pună problema falimentului suveran al SUA. De aceea, “trebuie” ca SUA să aibă mereu de acum încolo rating triplu A (maxim), oricât de irațională sau stupidă ar fi politica sa economică, sanitară și militară.

Două belele financiare de început de an (I)

Nu m-aș bucura prea repede că a scăpat lumea de LIBOR. Nici măcar nu aș fi neutru față de noii indici bancari.

Precum s-a văzut mai sus, ca și SOFR, și SARON este un indice de dobândă overnight bazat pe operațiunile repo ale Băncii centrale a Elveției. Așadar, acest indice va fluctua în funcție de politica monetară a acestei bănci. Nimeni nu ar trebui să uite data fatidică de 15 ian 2015, când cursul CHF-leu a sărit de la 3,8 la 4,6, peste noapte (overnight…), pentru că, birocratic, cineva a decis să renunțe la paritatea fixă chf – euro (1,2/1). Acel cineva a fost nimeni altul decât Banca centrală a Elveției… Care a fost motivația? Imposibilitatea de a mai face profit – știți, desigur, că această bancă are acționari, că este private, nefiind deținută de statul elvețian…

De ce am crede că o să fie mai bine cu SARON decât cu LIBOR?

A se observa că operațiunile de tip repo pot contribui, în momente (ne)potrivite, la inflație și la scăderea puterii de cumpărare a banilor, într-o măsură similară operațiunilor de „relaxare cantitativă”. Prin repo și quantitative easing, băncile centrale pot ușura sarcina statelor puternice de a plăti datoriile suverane la valori reale cât mai mici. Este exact ceea ce se întâmplă în ultimi doi ani, apparent dedicați „luptei” contra pandemiei: sunt sterilizate datoriile publice enorme acumulate după falimentul Lehman Brothers, când statele puternice ale lumii au decis să salveze cu orice preț băncile „sistemice”. Dacă inflația este, să zicem, 10%, un stat ca Franța (care se împrumută, oricum, la dobânzi negative) va putea plăti la anul o datorie de 100 de dolari cu ceea ce azi înseamnă 90 de dolari. Dacă puterea de cumpărare a banilor scade, să zicem, cu 25%, cel care a achiziționat obligațiuni americane cu 100 de dolari azi va primi la anul echivalentul a 75 de dolari de azi. Grav este că aceste beneficii nici măcar nu se aplică tuturor statelor – România se împrumută nu cu minus 0,39% pe an, ca Franța, ci cu 5% pe an (ca România supusă, desigur …). Și mai grav este că cele două instrumente de politică monetară subminează permanent puterea de cumpărare a banilor și stabilitatea prețurilor, favorizând sărăcirea clasei de mijloc și redistribuirea injustă a bogățiilor, îmbogățirea fără just temei. Cum dobânzile la credite, inclusiv cele variabile, se regăsesc în toate prețurile mărfurilor și serviciilor, orice creștere a indicilor de dobândă va determina creșterea prețurilor, sărăcirea populației, reculul consumului, reducerea producției, reducerea locurilor de muncă, reducerea încasărilor la bugetele publice șamd.

Poate că era mai bine dacă se adopta sistemul de stabilire a prețurilor materiilor prime, al mărfurilor și al serviciilor generale denumit Baltic Dry Index, sistem care ține cont de tranzacțiile reale, curente, între comercianți – în cazul indicelui de dobîndă variabilă acești comercianți ar fi fost băncile.

Sigur, LIBOR este anacronic, a fost manipulat, a cauzat multe suferințe și falimente, dar măcar nu era un instrument birocratic, administrativ, ci un fel de preț mediu al creditării între băncile „sistemice”, dând iluzia că funcționează după principiul „mâinii invizibile a pieței” din Avuția Națiunilor, de Adam Smith.

Apropo, Vanguard, unul dintre cele trei giga-fonduri care controlează America _ corporatistă”****, este denumită, ironic sau nu, „mâna invizibilă a pieței”. Un fost sef al Goldman Sachs și- permis să spună, prin 2009, în plină nenorocire cauzată de bănci, că bancherii fac munca lui Dumnezeu*****. Și nimeni nu l-a contrazis … Într-adevăr, băncile pot emite bani din nimic – fiat pecunia (sa fie bani!). Creditele nu sunt altceva decât bani-datorie, care nu pre-există și nu supraviețuiesc contractului de împrumut, ca act juridic. Banii-datorie există doar pentru că există un act juridic care i-a creat …

Deci, „gura păcătosului adevăr grăiește”…

*https://www.six-group.com/en/newsroom/media-releases/2020/20200205-swiss-indices-endorsed.html

**European Benchmark Regulation 2019/1011, cunoscut sub acronimul BMR; potrivit acestui Regulament, niciun indice de acest gen care nu este autorizat conform Regulamentului, nu va mai putea fi utilizat după 31 decembrie 2019; la cunoștința mea, Robor, indicele românesc de dobândă interbancară, NU a fost autorizat conform acestui Regulament; ironic, Regulamentul a fost emis tocmai pentru a evita manipulările la care fusese supus LIBOR în trecut, manipulări de care nu este deloc străin ex-premierul român Cîțu

***https://www.newyorkfed.org/markets/reference-rates/sofr

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Gheorghe Piperea 413 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Băi ghiță, parca nu sti ca banul trebuie să circule!!..de la ăl sărac la cel bogat!! .nu..?..parca așa ne învață mai mari economiștii lumii..jidanii!!..

  2. Cand scrii un articol pt romani nu mai folosii cuvinte ca : belea, mishto, halim, muie,gagiu, ciordi, ushchi…etc chiar daca e limba matale…In rest ai dreptate.

  3. Mda bre, Tu vezi doar două,. Insă ghici la rrromânu cu belea ce urmări produce ?? Păi să-ți zic.. Nu vor plăti, așa românește cum circulă fără permis și drogat, nu doar băut, ce mai e să nu aibă RCA, Nu va avea bre..Simplu. La fel cu banca,. Nu va plăti,..și vor fi mulți ”homles” care nu pot fi scoși din case,.Deci urmează mahalaua, ghettoul românesc in toată romania,.Care va fi soarta și aspectul țării ??? Ghici bre,..

  4. @PIPER LASA LIMBA Editat Vorbeste pe limba majoritatii, adica a romanilor Editat de politicile globaliste de dezintegrare, via societatile deschise ale lui Gyorgy Soros.

  5. Sincer mie imi plac cele doua belele blonde din foto. Asa belele sa tot ai!

  6. Fie SARON fie LIBOR rezulta ca pentru Ro este acelasi lucru.
    Aici trebuie”laudat”si supusul Manole Isarescu-al Majestatii sale-Regina,o prospera femeie de afaceri,accepta fie la Saron fie la Libor ,FEDul fiind creatia sa europeana privata trimisa peste ocean sa-i propaseasca pe americani,datornici trilionari…Pt.ca dinsul cu o vehementa si mindra constiinta de sine stie clar ca nu face parte din „statele puternice”,si atunci cele 2 beneficii-repo și quantitative easing-sint lasate dinselor bancilor centrale adevarate :BNR nu este decit o anexa privatizata a lor,un SEL al lui Manole si al clientilor sai -filiale de banci”ale mamelor puternice”…de ce sa perturbe mindrul nostru bancher monetar-mason?cu vreun beneficiu scaderea puterii de cumparare a Leului oropsit,mototolit si aruncat ghemotoace spre falnicii sai clienti,adapati cu mormane de ghemotpace?De ce ?Ca Roborul nici nu a fost admis de „Regulament”,poate explica el,daca ar avea cui,Tariceanu a disparut din „comisia interogativa”in rest…pustiu la vreo interogare!Cica dl.Catu a manipulat LIBOR,odinioara si ar trebui sa ciulim,re-ciulim urechile la abilitatile profesioniste ale sale,dar asta nu s-a produs si omul revine la Parlament unde „serveste Patria”Ca admin.elvetiana peste noapte a distrus paritatea frabc chf –euro ,crescind-o pt.profit,arata ca si „mica”Elvetie are „anvergura de tara puternica desi Ro este mai mare si bogata in resurse,dar degeaba daca pigmeii se lasa pe mina unor Manole ,Catu si altor cohorte de inselatori.Ca Ro sa plateasca 5% dobinda pe an,inseamna ca astia care „fac munca lui Dumnezeu”,sunt niste „sfinti”laudati de alti”sfinti”,iar noi,-ingrati…pt.ca nu vedem Adevarul pe dos ca ei!Articol bun,care ridica un colt din giulgiul cu care este acoperita Romania!

  7. Nu cred ca este cineva cu scaun la cap , care sa stie putina matematica si cate ceva din circuitul banilor imprumutati , sa creada ca falimentele bancare si de asigurari sunt preluate de banci centrale sau fonduri de garantare sau reasigurare . Toate furtisagurile se impart pe fiecare individ cu „argumente” bine plasate in medii care defapt sunt artificii manipulatoare , cu presiuni asupra populatiei . Prima data edicteaza o norma aparent protectoare iar apoi in spatele ei redistribuie „gaura” ramasa . Mai intai s-a folosit in flux continuu tehnica falimentarii bancilor ( Columna, Dacia Felix, Bancorex…) , apoi, cand a inceput sa „bata la ochi” au apelat la sistemul de fraudare prin societatile de asigurare ( care societati sunt tot niste „depozitari” ), Astra , Carpatica, City …. Va aduceti aminte de metoda de privatizare MEBO?? Intrebati pe cei ce au avut repartizate „actiuni” la diverse intreprinderi de stat unde cred ei ca s-au transferat valorile, si cum s-a ajuns la dilutia cotelor parti detinute?? De exemplu, cum AUTOCENTER traieste dar nu plateste dividente din 2000 iar patrimoniul exista ??

  8. …Cotidianul zice ca scriu prea repede…Continui cu o intrebare retorica: Sa fie oare o coincidenta faptul ca Autocenter nu plateste dividente din anul 2000 , are o proprietate pe strada Venerei in Bucuresti, fostul service Dacia, in acea proprietate se afla unul din punctele City insurance, care City Insurance a intrat in „custodia” fondului de garantare , iar Autocenter desi are proprietati si incaseaza chirii , este pe pierdere de N ani , conform Ministerului de finante?? Eu va rog pe toti romanii, sa va intindeti cat va este plapuma si oricat de greu v-ar fi nu faceti imprumut la banca si nu mai faceti asigurari CASCO! RCA-ul nu avem incotro, ne obliga STATUL asta echivalent cu STATUl in fund!Am zis asta de fiecare data cand s-a deschis o discutie pe tema dobanzilor. Lasati firmele sa se imprumute , STATUL asta degeaba sa faca ce vrea ca de pierdut s-a pierdut totul , dar voi , cetateni individuali , NU VA IMPRUMUTATI!!!

  9. Cînd e prea încîlcit să te păzești! Furtul, căci despre asta e vorba mai abitir acum cu PLANdemia*, este simplu dar ne fac din vorbe meșteșugite, cu jargon banditesc numit economic, financiar și alte păsărești.

    *pe ce s-au dus cele peste 30 de miliarde?

  10. Trebuie sa fim batuti in cap cu maiul sau piperea sa mai facem credite in franci elvetieni!Nu au fost de ajuns tragediile de acum cativa ani!Spunea saracul Manole acum 12-15 ani,dar cine sa-l asculte:nu faceti imprumuturi in devize „exotice’!!se referea la francii elvetieni:))

  11. @Economist Ernest Popa-Mustafa; „Exotic ” pentru omul de rand nu spune multe. Daca avea curajul , dl Mugurescu Ispravnicul facea un control la bancile care ofera imprumuturi fara sa detina valuta. „Gurile rele ” spun ca la vremea imprumutului exista doar echivalentul , moneda propriuzisa nu. Domnul Piperea parca a venit cu explicatii si pentru acest traseu de opinii. O alte problema la dl . Ispravnic este mentinerea leului si amnarea pe cat posibil a trecerii la EURO. Unii spun ca nu-i bine ca sufera populatia ( asta-i cortina care ascunde scena) , dar eu cred ca daca s-ar trece la moneda Euro ( demersurile trebuiau incepute demult iar acum sa avem deja moneda) , pierde cineva si acel cineva stie dl Ispravescu ( nu cumva si dumnealui??) . O metoda de spoliere este „cosul valutar”. Cum sa sufere populatia daca ar fi doar Euro din moment ce toate utlitatile sunt calculate in Euro si doar platite in lei? ?!?!?! Altii zic ca scena economica nu-i pregatita ( mai avem economie?? Eu as desfinta si ministerul economiei). Romani, treziti-va!!!

  12. Inainte de orice actiune, voi cetatenii nevoiasi de credite: informati-va din mai multe surse credibile pentru a nu intra in hora manipularii! Ramaneti si fara vani si fara investitie incat puteti suferi socuri groaznice! Toate se schimba peste noapte si nimic controlabil sau pedepsibil, marii capi in totdeauna castiga chiar de nu au dreptul!

  13. … e de dorit ca asfel de articole, usor-inteligibile, simple, digerabile … sa fie publicate ca EDUCATIE CIVICA mai des !

    Bravo Domnule Piperea … simplificati fara sa pierdeti amanunte esentiale
    din complicat confuza JMEKERIE numita fabulos MACROECONOMIE (= economica Bancilor National spre deosebire de economia-de-intreprindere obisnuita … economia bancilor mici !)

    Cine nu poate explica ceva pe intelesul ne-specialistilor n-a intels ce crede ca explica !
    Nu e cazul dumneavostra profesore !

    :*

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.