Cadouri primite de Ceaușescu au fost scoase la licitație

Aviz nostalgicilor. Două cadouri primite de Nicolae Ceauşescu din partea şahului Iranului Mohammad Reza Pahlavi şi a preşedintelui Coreei de Nord Kim-Ir Sen sunt scoase la licitaţie de Casa Artmark, miercurea viitoare, alături de alte aproximativ 200 de piese de artă orientală şi asiatică.

Potrivit Artmark, la licitaţia „Drumul Mătăsii. Licitaţia de orientalism, precum şi o colecţie de hărţi ale lumii”, va fi pusă în vânzare masa orientală din lemn exotic sculptat cu intarsii de sidef care a fost dăruită lui Nicolae Ceauşescu, la sfârşitul anilor ’70, de către şahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi, cel care i-a dăruit şi celebra limuzină Paykan Hillman Hunter. Piesa este scoasă la vânzare la preţul de 2.000 de euro şi este însoţită de un certificat RAAPPS care atestă faptul că provine din fondul de bunuri personale confiscate de la soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, precum şi din cadourile intrate în proprietatea privată a statului supuse vânzării prin licitaţie publică.

În licitaţie se regăseşte şi o vază din lac şi sidef decorată cu piersici, cadou protocolar primit de Nicolae Ceauşescu din partea preşedintelui Coreei de Nord Kim-Ir Sen. Lotul este scos la licitaţie pentru preţul de pornire de 250 de euro. Piesa istorică a fost realizată în Coreea de Nord în anii ’80 şi este însoţită de un certificat RAAPPS.

În cadrul evenimentului sunt scoase la licitaţie şi o serie de katane, pumnale sau săbii istorice.

Cea mai valoroasă piesă este sabia Katana Shikomizue, semnată Kanesaki, care are preţul de pornire de 4.000 de euro. Sabia provine din Japonia, a fost realizată în anul 1661, la începutul perioadei Edo, şi este însoţită de certificatul de originalitate NBTHK, eliberat de Societatea pentru Conservarea Săbiilor din Japonia.

O altă piesă cotată la un preţ ridicat este o sabie japoneză Wakizashi de Nio Kiyosa. Ea datează din anii 1504 – 1521, este certificată NBTHK şi va fi pusă în vânzare la 3.500 de euro.

În cadrul sesiunii se regăseşte şi o statuetă a lui Buddha din lemn exotic pictat, de dimensiuni mari. Piesa de colecţie a fost realizată în prima jumătate a secolului XX în Asia de Sud-Est şi are preţul de pornire de 900 de euro.

De asemenea, vor fi puse în vânzare harta lumii (paniglob) şi mişcarea planetelor din sistemul solar de Pieter Keur. Artmark menţionează că harta rară, cu preţul de pornire de 900 de euro, a decorat Biblia publicată la Amsterdam de editorul Pieter Keur la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Expoziţia „Drumul mătăsii. Licitaţia de orientalism, precum şi o colecţie de hărţi ale lumii” mai cuprinde stampe japoneze, acuarele şi tuşuri chinezeşti, netsuke şi okimono din perioadele Muromachi, Edo şi Meiji, dar şi covoare de colecţie şi este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă de luni până duminică în intervalul orar 10,00 – 20,00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. le cumpara nostalgicii securici. aia care l-au ucis ca sa praduiasca Tara, iar acum s-o ridice pe doamna senator sa-l „reactiveze”. doamna, tipatoare, ar trebui sa stie ca Vadim NU il dorea pe ceausila si nici nu-l admira. de aceea prm s-a si autodesfiintat. pentru ca majoritatea alipita, in ultimii ani, era formata din vechii activisti latrai, care, pe vremea impushktului, puneau la zid romanii care refuzau sa ingenunchieze in fata dictaturii. dusmaaaanii popoooo_uuuului tovarashi!

  2. Sunt produse de Partimoniu national ce trebuiesc sa stea într-un muzeu sau casa de protocol pentru sefii de state si marile personalitatii intelectuale ale timpului ce vin oficial în România, nu înstrainate la snobi si lichele cu bani. Produsele respective au o valoare peste timp inclusiv o valoare sentimentala nu doar pentru poporul român ci si pentru poporul de provenienta. Se încearca stergerea trecutului si a prestantei politice a tovarasului Nicolae Ceausescu de leprele blestemate de astazi si de mâine. Aceste obiecte simbolice din respect si din admiratie au fost date conducatorului unui stat socialist. Nu veti sterge voi lichele nenorocite prestanta avuta pe întreg globul de tovarasul Nicolae Ceausescu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.