„Două ipoteze” în cazul scrisorii ambasadelor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a exprimat, joi seara, anumite „nedumeriri” referitoare la scrisoarea comună a celor şapte ambasade în România, opinând că în acest caz există „două ipoteze”.

„Am citit scrisoarea (…) şi am anumite nedumeriri (…) ca să folosesc un limbaj cât mai elegant. Pe de o parte mă bucură că ambasadorii statelor Uniunii Europene sunt preocupaţi în calitatea de parteneri, de prieteni ai României, de evoluţiile din România. Acest lucru este un lucru pozitiv, un aspect pozitiv. Acum, citind această scrisoare şi analizând-o, îmi dau seama că există două ipoteze care au stat la baza aserţiunilor făcute în această scrisoare. Prima ipoteză practic nu vreau să o iau în considerare, anume o, nu ştiu, hai să spunem, o bănuială de rea intenţie. Dacă această ipoteză o eliminăm, nu rămâne decât cealaltă, care pare să fie rezultatul unei insuficiente cunoaşteri, unei insuficiente informări asupra problemei. Adică asupra conţinutului legilor care vin să fie în aceste zile votate în Parlament şi care vizează practic chestiuni ce ţin de organizarea justiţiei”, a spus Tăriceanu, la Antena 3.

Potrivit acestuia, nu a existat niciun fel de prevedere care să afecteze independenţa justiţiei în legile dezbătute în Parlament şi consideră că temerile vehiculate în spaţiul public au fost neîntemeiate.

„Ei bine, toate subiectele sensibile din aceste zile, care au fost dezbătute bineînţeles şi incluse în legea 303, 304 şi 317, cred că au fost destul de bine prezentate, poate ele sunt puţin prea tehnice pentru a fi înţelese de persoane fără o pregătire de specialitate, mă refer în general, nu la ambasadori, dar cred că toate temerile care la un moment dat au fost vehiculate în spaţiul public, au fost neîntemeiate. Nu a existat niciun fel de prevedere care să afecteze câtuşi de puţin independenţa justiţiei, nu mai vorbim de lupta împotriva corupţiei pentru că funcţionarea justiţiei nu are prevederi specifice acestei chestiuni care sunt incluse evident în codurile penale, iar noi nu am discutat codurile penale”, a declarat Tăriceanu.

În opinia președintelui Senatului, ambasadorii semnatari ai scrisorii nu au avut practic timpul necesar pentru a trage „o concluzie obiectivă şi corectă” asupra modificărilor aduse legilor Justiţiei, în condiţiile în care acestea abia au fost votate în Parlament.

Pentru că eu am îndoiala că au putut să fie atât de bine informaţi atâta vreme cât legile nu au putut să fie traduse într-o limbă de circulaţie internaţională, nici nu au apărut în Monitorul Oficial, pentru că, de exemplu, Legea 317 astăzi abia a fost votată în Cameră, ieri a fost legea 304, deci nu ştiu cine a putut să vadă forma finală pe baza căreia să poată să tragă o concluzie obiectivă şi corectă”, a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE şi-a exprimat disponibilitatea de a avea o discuţie cu ambasadorii şi a menţionat că până acum nu a avut vreo solicitare din partea vreunui ambasador pentru lămuri referitoare la legile Justiţiei.

„Aşadar ar fi fost normal ca în prealabil ambasadorii să se informeze mai bine, eu n-am avut nicio cerere din partea vreunui ambasador de a solicita lămuriri pe legile Justiţiei pentru că le-aş fi dat cu cea mai mare plăcere şi aş fi avut toată disponibilitatea de a face o discuţie lămuritoare în acest sens. Nu-mi rămâne decât să-mi exprim public, aşa cum fac şi excelenţele lor, disponibilitatea ca de îndată ce îşi termină vacanţele de Crăciun să îi primesc la Senat şi să facem o discuţie deschisă, onestă, sinceră, în care dânşii să explice mai pe larg care sunt preocupările. Dar mai pe larg şi mai exact, nu în termeni de aserţiuni de ordin general, că aceste modificări legislative ar putea afecta independenţa Justiţiei sau ar putea afecta lupta împotriva corupţiei”, a menţionat preşedintele Senatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ioana Radu 8518 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Dle. Președinte ALDE și președinte al Senatului ar trebui să găsiți pe cineva, acceptat de “sistem” mai activ și mai energic ca ministru de externe. Contactele cu străinătatea și comunicarea cu statele UE și SUA din partea guvernului la putere este dezastruasăbși lăsată pe seama minciunilor opoziției și media ostilă

    • Nu mai spune! Atunci cand cei care ar trebui sa fie dupa gratii, schimba justitia si dau legi care sa-i tina pe scaune in Parlament, cu iuteala de mana, mizand pe nebagarea de seama a populatiei, asta ce este, nevotantule? Ori crezi ca suntem cu totii prosti? Nu trebuie sa citim schimbarile juridice. E de ajuns sa vedem contextul si graba cu care Iordache (autorul HG 13) da bice schimbarilor, ca sa stim ca ceva nu miroase bine. Media nu-i ostila, de dragul ostilitatii ci-i ostila infractorilor pusi pe capatuiala din banii romanilor. Stii cine-i Tariceanu, presedintele Senatului Romaniei? Unul care a mintit sub juramant, in fata justitiei (probabil cu mana pe Biblie), ca „nu stiu, n-am vazut, nici pe-acolo n-am trecut”! Strainatatea care ataca nu-i atat de straina realitatii romanesti, ca sa creada vorbele unui mincinos precum Tariceanu sau cele ale unui infractor condamnat, precum Dragnea. Strada nu minte, nevotantule! E destul sa vedem goana cu care alearga hotii din Parlament intru schimbarea legilor justitiei, ca sa-i clasam delicventi notorii. Apropo, nevotantule, nu crezi ca sustinand delicventa, esti la fel cu ei?

    • @Nevotantului… „HMM!”: Conştient că România este teatrul unor lupte crâncene dintre tabăra mafiocroncanilor străini, care, pupaţi dorsal, au crezut că totul li se cuvine aici, că „România este de vânzare”(Shimon Perez), că-şi pot permite externalizarea profiturilor, inclusiv a impozitelor şi redevenţelor NEPLĂTITE, şi mafiociocoii autohtoni, care, PROSTIŢI, s-au trezit în al 13-lea ceas cu buzele umflate, fără oase de ros, vânaţi ca mistreţii sau urşii din codrii milenari defrişaţi de ocupantul viclean, ce şi-a marcat instanteneu teritoriul cu servicii şirete şi poliţie politică, celebrul „binom”, exploatând nemilos, ceea ce mai este de exploatat! Morala acestei parabole tragice?! Până ne vom creşte o clasă politică sănătoasă, tre’ să lucrăm cu „ai noştri”, din două rele prefer… mafiociocoii neaoşi, mafiocroncanilor corporatişti! Adică ne-nfrăţim cu dracul, până scăpăm de tac-su, şi de Talpa iadului! Să nu fim mai catolici decât… papă-lapte, politica e pragmatism sado-masonic! Pardon!… Masochist!

  2. Daca le-ar fi dat 24 ore sa paraseasca Romania, ar fi fost mai corect si mai bine decat sa frece ridichea cu supozitii fara legatura cu realitatea. Nu e clar ca ambasadorii fac parte din acelasi regiment cu aia din piata, cu americanul, cu Macovei si cu ailalti nesatui?!?

  3. Eu cred ca ar trebui lasati sa le compuna ei,ca sa ne lamurim…ori poate sa le cerem parerea,daca trebuie mentinute cele actuale mosite de Basescu,care dupa cate inteleg ne-a pricopsit cu statul mafiot(asa dupa cum afirma)…dar probabil ne vor spune ca nu se amesteca in treburile interne si tot asa la infinit…Asa ca,tot asa si iar asa…DNA-ul sa va ia…

  4. Ce-mi place cum se duc toti precum oile la varan-tv…si debiteaza manechinuitul la prostii,de-ai zice ca toti de pe planeta ne vor raul/sunt prosti gramada si doar bivolul ce-a mai bagat acu’ 10 ani economia romaneasca in gard stie ce-i mai bine.Si fix la fel face si acum…consum,consum pina golim sacul dupa care sugeti…degetele asistatilor.

  5. Ca un facut, sapte s-au exprimat „ca unul”, adica le-a dat cineva textul.Cine oare?, cine oare?
    Cand sapte ambasadori exprima acelasi lucru, identic atunci cu siguranta ca Sefii statleor resp;ective sint de acord, fara sa discute intre ei…
    Fie sint in stare de transa si „vocea interioara” ii sfatuieste la fel, fie au acelasi creier comun care-i ghidoneaza.
    Si intr-un caz, si in celalalt atitudinea lor este jegoasa, lasa si dovededesc asocierea impotriva Romaniei.
    Prost este cine nu le retrge acreditarea, dar si mai prost cine este de acord cu ei.

  6. Grecoteiul, înainte de a fi nedumerit, ar fi trebuit să facă apel la Mele, să-i tragă de urechi pe ambasadorii partenerilor că își bagă nasul în politica românească. Dacă ambasadorul român în unul din statele partenere ar fi făcut așa ceva care ar fi fost reacția partenerilor? Tot de nedumerire?

  7. E momentul tau istoric, manechine!Declara razboi din partea Senatului celor 7 tari, apoi te declari „perplex”(mai ai un pas de la ‘nedumerit”)si scapi cu 2-3 ani de tratament !

    • Corect!
      Mapamondul s-a ridicat impotriva Roamniei, alde Dragnea si Taricenau vor sa convinga electoratul prostit zi de zi la RTV si Antena 3 ca e o ditamai „conspiratia mondiala” impotriva Romaniei, ca ei vor „binele” romanilor saraci, cei mai saraci din UE(a-propos, l-ati auzit pe Tariceanu pronuntand vreodata cuvantul SARCAIE, desi Romania e pe LOCUL I in UE la Saracie!?), ca acesti ambasadori habar nu au ce se intampla in Romania!
      NU m-ar mira ca multi votanti creduli si semianalfabeti sa-i si creada!

  8. in fapt văzând că România implementează sistemul juridic american , pregătind debarcarea investitorilor americani, investitorii europeni au sărit în sus. nu vă miraţi că ambasadorul SUA nu comentează legile în ultima vreme????

    • Pai au tot comentat si niste…juristi cu studii facute in Balti si tufisuri le-au zis ca-s habarnisti,ca nu pricep comlexitatea spalarii cadavrelor pesediste.Ne lasa acum pe mana unor juristi cu postliceale facute la fabrica de diplome a abramburicai,sa ne invatam minte …asa cum junii de tiliorman isi umilesc si lovesc profesorii,noi suntem mandri…in prostia noastra.Manati de-un manechinuit si-un porcar…

  9. Nu vor veni la nicio discutie, nu de la Tariceanu se informeaza asupra legilor, ei afla numai cum trebuie sa actioneze.Stie toata lumea ce ii motiveaza.

  10. Tariceanu vrea sa spuna ca acesti „amarati” de Ambasadori sunt ca Votantii semianalfabeti ai PSD-ALDE: Neinformati, usor de manipulat si pe care sa-i pacaleasca PSD-ALDE cum vrea!
    Taricene, astia sunt Oannei scoliti, Bine INFORMATI, NU ca semianalfabetii vostri Votanti, la ei NU merge cu smecherelile voastre!
    Abia astept sa ii inviti la Senat si sa le explici cum tu, ditamai Seful Senatului Acuzat intr-un Dosar penal de Marturie Mincinoasa, ai DEZINCRIMINTA cu PIXul tau fix Marturia Mincinoasa!
    In tarile Ambasadorilor, un Politician intr-o asemenea functie, cu o asemenea Acuzatie ZBURA in secunda 2 din POLITICA!
    Tu, in schimb ii prostesti toata ziua pe votantii prosti ai vostri care inca va cred desi vad si ei bine cum ii furati facand Averi uriase in timp ce lor le Garantati Saracie lucie!
    Succes, Taricene, sper ca de manuta cu Dragnea, Tudose si Ciordache sa mergeti la Brussels in Parlamentul European sa dati si cu ei de pamant ca si ei au absolut aceeasi Opinie: ca sunteti niste HOTI!

    Cotidianul, va rog sa dati postarea!

  11. Da ce lege ii deranjează mai exact …7 ambasade același text la unison ??? Poate asta înseamnă uniunea europeană …mesajul ambasadelor este fix exprimarea celor de la USR …suntem sătui de vorbe și promisiuni … Asta este expresia Democratie liberată unitate …propun sa ne cerem scuze in scris acestor ambasadori că l-am votat pe Tăriceanu …sa ne scuze și să ne spună ei pe cine sa votam sa le fie lor bine …va să-ți seama că acești ambasadori își pun interesele noastre înaintea celor a țărilor din care provin ..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.