Scrisoarile lui Iohannis. Forța de răspuns a NATO poate intra în România în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare

UPDATE Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au luat act, miercuri, de scrisoarea preşedintelui Iohannis prin care Parlamentul este informat că forţa de reacţie a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024.

„Pe fondul unei serii de crize suprapuse, în anul 2023, mediul internaţional a devenit tot mai puţin predictibil, instabilitatea fiind principala trăsătură a noii dinamici de securitate. În contextul competiţiei strategice dintre marile puteri şi a revalorizării abordărilor geopolitice in politica internaţională, starea de conflictualitate la nivel regional şi global s-a amplificat. Războiul din Ucraina a devenit pe parcursul anului 2023 unul de uzură, poziţional, însă evoluţia sinuoasă a acestuia nu a determinat Federaţia Rusă să renunţe la obiectivele iniţiale declarate ale invaziei”, se arată în scrisoarea preşedintelui Ioahnnis transmisă Parlamentului.

Potrivit documentului citat, „în situaţia apariţiei intempestive a premiselor pentru declanşarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicaţii asupra independenţei şi suveranităţii naţionale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF, în scopul dezamorsării crizei şi descurajării escaladării acesteia”.

„În funcţie de prevederile planurilor de răspuns în situaţii de criză care se pun în aplicare la nivelul Alianţei, dislocarea pe teritoriul naţional a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată poate să includă această Forţă de Răspuns a NATO în totalitate ori anumite componente ale acesteia, suplimentate cu elemente de comandă-control şi de sprijin, care se stabilesc ţinând cont de amploarea, tipul şi particularităţile operaţiei avute în vedere, îin cadrul procesului de planificare operaţională de nivel strategic şi operativ derulat la nivelul comandamentelor responsabile ale Alianţei”, se detaliază în scrisoare.

Iohannis evidenţiază că „pentru punerea în aplicare, în intervalul de timp foarte scurt avut la dispoziţie – 72 de ore – a măsurilor pregătite la nivel naţional în scopul recepţiei VJTF, este necesar să preexiste aprobarea pentru dislocarea sau tranzitarea acestei Forţe de Răspuns a NATO pe teritoriul naţional”.

„În acest context, în urma analizei solicitărilor NATO şi luând în considerare situaţia de securitate din regiune, (…) informez Parlamentul României că am aprobat intrarea şi staţionarea în România a Forţei de răspuns/de reacţie a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată (VJTF/ARF) sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul pregătirii si/sau desfăşurării de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024, precum şi mandatarea ministrului apărării naţionale pentru a aproba eventualele modificări în structura/compunerea VJTF care vor putea surveni în raport cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2024”, se mai arată în scrisoare.

Documentul va fi inclus pe ordinea de zi a următorului plen comun, pentru informarea Parlamentului.

Armata română, o nouă misiune peste graniță

Armata României va participa la asigurarea securității statelor din Golful Guineei. Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au transmis, miercuri, Comisiilor reunite de apărare scrisoarea lui Klaus Iohannis prin care președintele informează Parlamentul despre participarea Armatei României la Iniţiativa de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene în Golful Guineei, începând cu anul 2024.

„În condiţiile degradării situaţiei de securitate din Sahel şi a riscului de extindere a instabilităţii în regiunea Africii de Vest, concomitent cu creşterea relevanţei strategice a Golfului Guineei, Consiliul Uniunii Europene a decis înfiinţarea, la Bruxelles, începând cu 01.01.2024, a unei structuri strategice de stat major, destinată creării cadrului necesar începerii misiunii şi coordonării acestei misiuni cu autorităţile statelor vest-africane. Obiectivul strategic al acestei misiuni este dezvoltarea de capabilităţi adecvate ale forţelor de securitate din Coasta de Fildeş, Ghana, Togo şi Benin, care să permită un răspuns eficient al acestora împotriva ameninţărilor generate de prezenţa grupărilor teroriste în regiune, având la bază o structură cu o amprentă terestră redusă, flexibilă şi modulară, militaro-civilă”, se arată în scrisoarea transmisă Parlamentului.

Iohannis spune că „prin participarea Armatei României la această misiune se urmăreşte consolidarea profilului de stat membru, asigurarea securităţii şi creşterea rolului global al Uniunii Europene în sprijinul statelor din Golful Guineei, corespunzător nivelului superior de ambiţie al ţării noastre în raport cu continentul african”.

„În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi ale Legii nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările şi modificările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, informez Parlamentul României că am aprobat participarea Armatei României la Iniţiativa de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene în Golful Guineei, începând cu anul 2024”, se mai arată în documentul semnat de preşedintele Iohannis.

Fondurile financiare necesare participării Armatei României la Iniţiativa de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene în Golful Guineei sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale în anul 2024.

Scrisoarea va fi inclusă pe ordinea de zi a următorului plen reunit al Parlamentului.

De asemenea,

Recomanda
Ioana Radu 8624 Articole
Author

5 Comentarii

  1. ce „prajitura ” desgustatoare ofera iohanis..sub glazura imbieeoare…spune domnule romanului pe sleau ..ca tre sa stranga cureaua..nu mai fa literature de prost gust…auzi consolidarea apararii ROMANIEI prin participarea laa…iar s a bagat nevasta si I .a..scris discursul… apararea intereselor Romaniei in G.G….am trait s o auz si p asta..

  2. ”Forța de răspuns” ?? La ce bre ciumete ?? La ce să intre pentru a răspunde ?? Ai coșmaruri cu măna in olița de noapte ?? Te atacă umbrele sau auzi sunete ?? Nu te mai consultă medicul de familie, că l-ai falimentat..și acu stai după aiurelile belicoase ale lui Joska, sau mai exact a unora cioroi care uită că pleacă la spital cîteva săptămîni ?? Deci clar cît de incredere sunt cu toții,.. Iar tu cornut, deschizi oportunități la provocări și astfel crezi că ești mai patriot, mai civilizat, eventual uman..

  3. Absolut, dle Raduca! De aceea se si bate toaca mereu despre necesitatea reducerii nr. de parlamentari la max 300 si renuntarea la una dintre camere. Doar ca birlamentarii sa poata lua act mai repede despre dispozitiile primite de Werner & Besinescu direct din gusa NATO.

  4. Mare chestie ca trimitem 100 militari in Guineea.
    Cand faci parte din anumite structuri trebuie sa ai si o anumita contributie.
    Vad ca iar freamata putinacii pe aici, mai e o luna pana la incoronarea Țarului si canci victorii in Ukr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.