Scrisoarea episcopilor. „Oare UE nu se confruntă cu riscul de a dispărea?”

Demers inedit. Episcopi germani, belgieni, francezi şi luxemburghezi s-au declarat luni îngrijoraţi în legătură cu ascensiunea populismului în Europa şi au exprimat temeri cu privire la posibila dispariţie a Uniunii Europene, cu două luni înainte de alegerile din 9 iunie, transmite AFP.

Într-o scrisoare pastorală intitulată „Un suflu nou pentru Europa”, oamenii Bisericii din cele patru ţări au îndemnat la o „reînnoire a construcţiei europene (…) care să pună solidaritatea şi omul în centrul acestui proiect”, a anunţat dioceza de la Metz, estul Franţei, într-un comunicat.

„Oare Uniunea Europeană nu se confruntă cu riscul de a dispărea dacă nu îşi va regăsi raţiunea de a fi?”, se întreabă episcopii semnatari, pentru care „pacea şi solidaritatea în diversitate” constituie cheia.

Ei constată că UE ar putea fi considerată de europeni drept „o cămaşă de forţă normativă, condusă de tehnocraţi fără suflet, însărcinaţi să pună în aplicare principii susceptibile să permită traiul împreună, însă fără a se preocupa de adevăratele probleme ale cetăţenilor”.

„Ceea ce paralizează astăzi traiul comun european este temerea că naţiunile ar pierde controlul asupra propriului destin. O temere ce provoacă retragere în sine şi tensiuni cu alţii”, notează ei în scrisoarea consultată de AFP.

Referindu-se, în afară de această „criză naţionalistă”, şi la „criza economică”, episcopii semnatari remarcă faptul că „pauperizarea unor regiuni şi şomajul ce a lovit populaţiile au săpat prăpăstii între noi”, criticând „modelul liberal şi de liber schimb, care a prevalat la decidenţii Uniunii Europene” şi care „a provocat multe pagube sociale şi teritoriale”.

„Aceste incertitudini generează populismul, care este de asemenea consecinţa crizei economice şi care critică proiectul european”, au subliniat ei.

Îndemnând la readucerea umanităţii în Europa, episcopii au respins de asemenea ideea unui „club al bogaţilor”, pledând mai degrabă pentru „o comunitate care pune fiinţa umană (…) în centrul intereselor comune”.

Ei au îndemnat de asemenea „să se creadă puternic în viitorul Europei”, care „a fost un teren de luptă pentru triumful binelui şi care va triumfa dacă ne vom simţi interesaţi de instituţiile pe care vrem să i le dăm şi de angajamentele pe care noi suntem dispuşi să le luăm”.

Potrivit semnatarilor, „punerea în aplicare a unei noi economii, care să nu fie fondată pe profit, ci pe o economie socială care garantează accesul la muncă şi la pământ”, constituie una dintre mizele principale ale alegerilor.

Arhiepiscopul de Luxemburg şi episcopii de Treves (Germania), Metz, Liege (Belgia), Verdun (Franţa), Nancy-Toul (Franţa), Troyes (Franţa) şi Namur (Belgia) au semnat această scrisoare pastorală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

11 Comentarii

  1. Iata niste popi care fac cat toti profesorii de stiinte politice din Romania, care nu pot sa iasa din cliseul populism egal putinism. Tovarasii profesori din Romania nu inteleg ca politica se refera mai ales la redistribuirea resurselor, iar aceasta redistribuire se face preponderent in favoarea marelui capital in tarisoara noastra. Sustinerea comertului global in paralel cu reducerea sistematica a protectiei sociale, ineptele programe verzi si, mai nou, inarmarea pe burta goala pe care o presupune trecerea la economia de razboi promovata de tovarasul Charles Michel au toate sansele sa conduca la explozia euroscepticismului. Ce nu inteleg popii francezi – dar nu e treaba lor asta – e contextul. Adica tranzitia catre o noua ordine mondiala, in care statul bunastarii e probabil sa devina o amintire frumoasa pentru cetatenii occidentali.

  2. Imperiul roman a disparut din cauza coruptiei si depravarii, imbogatirii fara limite, saracirea majoritatii. Europa est pe aceiasi cale. Proces lent dar continuu. Asta doresc Rusia, SuA, China pt Europa. Numai au nevoie de ea.

  3. @Țepeș, probabil ca traiesti undeva in afara uniunii europene, daca nu vezi ce se intampla in interiorul ei.

  4. „cine-i p,,,t și ascultă toate bazaconiile puse-n operă de usa-uk-olanda ? lbgt-i,trans gen-deri-drogaȚi ?- OARE DEPĂȘESC NUMĂRUL NORMALII!? -DECI SE PARE CĂ VOCEA EPISCOPILOR -E VOCEA CARE SUNĂ ÎN PUSTIU !

  5. Doar sfinții ne mai pot salva iar episcopii și preoții, în cea mai mare parte a lor, sunt discipolii si urmașii lor. Cei care aveți porniri primare necontrolate, nu mai aruncați cu barda. Știm că pentru asta nu este nevoie nici de școală prea multă nici de religie dar omenirea nu a mizat niciodată pe asemenea „valori”.

  6. Episcopii se îngrijesc de soarta țărișoarelor, dar asta e publicitate subliminală pentru globaliști, adică să se schimbe în bine(!!). Adică, suveraniștii să stea cuminți, că mintenaș se schimbă Brucsălul și va avea în prim-plan grja față de om. Ei, aș, cine să-i creadă!

  7. unde le-a fost gura in timpul constrangerii la faizerizare generala a populatiei ue zet is za cuescian aud

  8. Biserica crestina este distrusa de catre cei care o conduc. In Romania situatia este asemanatoare. Copiii sunt pierduti din cauza parintilor dezorientati de catre preoti/iude ecumenisti. Redutele de rezistenta sunt in manastiri. Multumim lui Dumnezeu, avem manastiri in toata tara. Nu va speriati si nu lasati credinta ortodoxa sa dispara. Iisuse ne propune o salvare individuala si nu de turma. Trebuie sa ne realizam potentialul ca indivizi, prin efort si prin credinta. Cu indivizi puternici avem o societate sanatoasa. Doamne ajuta!

  9. Wow ! Acesta ar trebui sa fie articolul de fronton. Este traznet . Initiativa episcopilor si mai ales argumentatia ei este absolut deosebita. Ar trebui puternic mediatizata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.