Fricile românilor la 47 de ani de la marele cutremur

sursa foto: https://www.muzeuldefotografie.ro/

Au trecut 47 de ani de la cutremurul din 1977, în urma căruia și-au pierdut viața aproximativ 1.500 de oameni și alți 11.000 au fost
răniți. România este, în continuare, una dintre țările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii.

Astfel, potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijorați că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa. Din păcate însă, la nivel național, doar una din cinci locuințe este asigurată: practic, doar 20% dintre români ar beneficia de protecția oferită de o poliță de asigurare pentru locuință, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, în creștere cu 61% față de valoarea achitată în aceeași perioadă a anului 2022 (74,1 milioane lei).

“Cu aproximativ 7,6 milioane de locuințe neprotejate în fața neprevăzutului, asigurarea locuințelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate națională, dar și o responsabilitate individuală a fiecărui român”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă aproape 70% din populație, arată datele Institutului Național de Statistică. Iar dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăși 25 miliarde euro. “În condițiile în care doar 1 din 10 români ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuința, este esențial să ne informăm și să apelăm la
soluții complete de asigurare prin care să ne protejăm locuințele”, a declarat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Fricile Romanilor este de Violacul si de Ciuca ! Ca nu o sa ne dea Pensia Marita la 1 septembrie 2024 si o sa trebuiasca sa mancam doar Jumătate de Covrig de doua ori pe Zi !

  2. E valabil pentru toate aceste firme de asigurări! Când le dai bani, e bucurie mare, când e vorba de daune prin recuperare, te amână de îți sar ochii din cap de nervi, mai pe românește, când le dai, le fata vaca, când le ceri, le moare vițelul de aur! Cât despre sondaje, acțiuni si manevre de prostit cetățenii.

  3. „si-au pierdut viața aproximativ 1.500 de oameni”

    -minciuni ceausiste
    i-au numarat ca pe mortii de covid
    trebuia construit socialismul „luminos” cu buldozerul!

    inspaimantarea maselor e trasatura tipic bolshevica,
    primarul Oprescu,
    „la urmatorul cutremur in Bucuresti vor fi
    500’000 de victime!”

  4. Asiguratorii se lauda cu 100 de milioane de lei platiti. Cand o sa vina cutremurul al mare o sa aiba de plata miliarde de euro, adica de cateva zeci de ori mai mult. O sa aiba de unde plati sau o sa declare faliment? Aceasta-i intrebarea!

  5. Intradevar au trecut 47 de ani de la cutremulrul din 1977 si nici pana acum statul roman nu sa ocupat de reabilitarea cladirilor cu bulina rosie care pun in pericol viata oamenilor in cazul unui nou cutremur.Asta doar asa ca sa vedeti si D-vs.cita grije are acest stat pt. romani.Criminali si vinzatori de tara ,cam asta este statul roman.

  6. se practicä publicistica marilor spaime,in comunism ,spaimele erau reale,frigul,lipsa de bani,foametea, si altele.Acum.altä formä de comunism si comunisti.practicä teama,frica de ceva care se va intimpla.dar nu suntem siguri.Duce tot la spaima de a träi in liniste.
    aceleasi practici de a tine lumea in neliniste,sä n aibe timp de a judeca si a lua atitudine fatä de conducätorii nostri,care le tremurä curul sä nu fie rästurnati.Nu se mai terminä cu acesti dusmani ai lumii,care ne iau medicamentele si e tin in fricä.

  7. redactia ne roagä sä nu accesäm atacuri extremiste,antisemite, discriminatorii,etc.Tocmai astea sunt problemele noastre,rasismul,atitudinile extremiste,räul schimbärilor climatice,aducerea migrantilor ste noi,färä sä fim intrebati.Despre ce sä vorbim,despre cresterea nutriilorßTocmai aceste situatii ne supärä,rasismul,migratia,furturile,abuzurile politicienilor..-
    Mai bine täcem atunci,si inchideti comentariile..

  8. Să înțelegem că nu cotizăm suficient la companiile de asigurări ? Rămân securiștii fără bani și s-au apucat de propagandă ieftină.
    Ce să-i faci alegerile costă …Se apropie falimentul tovarăși SRI-ști ? Nu vă ies socotelile ? Mai trebuie o panică în plus. Ce bine știți voi să gestionați manipularea proștilor …. Sunteți niște artiști ”ai foamei” (să îl citez pe Kafka), numai că nu vă înfometați pe voi ci înfometați poporul ăsta care în mod catastrofal pentru el v-a ținut la butoane . Secăturilor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.