„Au lacătul pe ușă, la propriu”. Firea, cutremurată

Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic, arată Gabriela Firea la 47 de ani de Marele Cutremur, acuzand că toate șantierele pe care le-a lăsat în 2020 foarte aproape de finalizare au lacătul pe ușă, la propriu.

„Aproape 4 ani de când s-a pus lacăt pe programul „București Trainic”. Nu a mai fost consolidat niciun bloc pericol public, nu a fost consolidat niciun teatru, niciun spital. Politicienii aflați vremelnic la conducerea Capitalei uită că un seism poate lovi oricând și orice zi în care nu acționează poate costa multe vieți.

Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic, iar bucureștenii din zonele centrale stau cu frică. Este, din păcate pentru bucureșteni, încă o “reușită” a actualului primar general. Tot ce am făcut eu și echipa mea a fost aruncat la „gunoi”, dus în derizoriu prin manipulări și minciuni.
Toate șantierele pe care le-am lăsat în 2020 foarte aproape de finalizare au lacătul pe ușă, la propriu. Proprietarii din acele imobile sunt tot prin alte case, deja de 5-6 ani de când și-au părăsit locuințele și nimeni nu le spune când vor reveni acasă.
Ca-n multe alte cazuri, realitatea este total diferită de cea prezentată de Nicușor Dan: programul de consolidări din Capitală este departe de succes, BLOCAT și fără prea multe speranțe pentru viitor. De aproape patru ani, lucrările de consolidare în șantierele începute în perioada 2018-2020 sunt OPRITE!
În plus, în ultimii doi ani, nu a fost restaurată NICIO FAȚADĂ, chiar au fost puși la plată proprietarii acolo unde s-au făcut lucrări pe vremea noastră. Scopul a fost unul singur, să fim noi arătați drept vinovați și mincinoși„, a scris Firea.

Primarul Nicuşor Dan a fost întrebat luni cum este pregătită Capitala pentru un cutremur mare, în contextul împlinirii a 47 de ani de la cutremurul din 77.

”Sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, şi aici suntem departe. (…) Anul trecut am avut o iniţiativă foarte orectă a Ministerului Dezvoltării, cu acea evaluare preliminară (..). Noi sperăm ca până la finalul anului viitor să terminăm această evaluare preliminară şi în funcţie de ea să alocăm banii, în ordinea priorităţilor pe care le va stabili această evaluare, pentru expertize şi după aceea pentru consolidare”, a spus primarul.

El a menţionat că prin PNRR au aplicat şi au luat nişte bani şi se bucură că există voinţă la nivelul Ministerului Dezvoltării de a continua programul naţional.

Primarul Nicuşor Dan a mai spus că mai există şi componenta cu ISU, de scenarii privind ce trebuie făcut dacă se produce un astfel de cutremur. ”Aici stăm relativ mai bine”, a mai spus el. 20.000 de clădiri sunt clădiri care conform normativului dat de Ministerul Dezvoltării trebuie evaluate preliminar. Abia în urma acestei evaluări preliminarii noi vom putea să spunem că sunt 2.500, că sunt 3.000 de clădiri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

  1. Cine sa facă ceva pentru bucureșteni? Câtu, Câciu, Tâlvăr, Ciolacu, Ioh-anus, Hell-weg?

  2. Haida de!!! Madam Firea, miss Voluntari a uitat cate nu a facut pt Bucuresti. Acum are nostalgia caselor vechi cu risc seismic asa um a avut-o si cu azilele de varstnici. De ce nu devii primar la Voluntari ca sa faci schimb cu Pandele?!! Ca tot un oras este daca pentru o comuna din Ilfov iti pute !!!

  3. „gluma” derutanta da Bacau..da constat ca tine ..supt bagheta lu pandelica ..fara frica..cublu da aiur escu.

  4. @ un patriot….doi patrioti…Cum bre, asa mare patriot si nu esti in stare sa iti iei un pseudonim? Sau iti este prea lene?

  5. blocurile nu trebuie consolidate,tencuite => buleala ptr delapidari !!!
    cimentul are o „limita de viata” ,harta cutremurelor s-a schimbat , factorul acumularilor tensiunilor tectonice nu e inlaturat(nu se poate inlatura): ghiata topita atrage modificari planetare la miscarea de revolutie a Pamantului(deci vor fi mii de cutremure mici sau 1-3 catastrofale: cine stie unde !!!?)..
    in contextul pepinierii de cutremure ,blocurile lui Ceausescu sau bulelile de dupa `89, probabil se vor prabusi cateva la un cutremur serios .. deci?
    sosele romanesti impotente(nepregatite ptr schenghen) trebuie transformate in autostrazi cu 3-4 benzi pe ambele sensuri: incet incet cate un bloc care e la marginea strazii modificabile trebuie demolat si locuitorii mutati gratis in alte blocuri noi,construite eficient energetic!!!! (fara emisii co2 ,incalzire de la soare , energie elecrica : iluminat leduri+baterii reincarcabile[de schimbat la 2-3 ani] , consum televizoare pe consum redus din baterii reincarcabile conectate la acelasi sistem…)
    ori facem bine …ori continuati buleala milenara…ctabaciti bordeie , muriti saraci!

  6. vai-vai-vai, ce cutremurata esti cocoana…este korentu alegerilor, fir-ati ai gheenei de hulpavi si paraziti!

  7. Sa ne spuna madam Firea cite cladiri din cele cu bulina rosie a refacut ea, cit a fost primarul capitalei.Individa este o inpertinenta ,mincinoasa si cu mult tupeu care nu a facut nimic pt. tara si romani de cind a intrat in politica .Marele ei talent este ca stie sa vorbeasca si sa minta cu zimbetul pe buze .

  8. Niste gunoaie. ,a ajuns o prostituat a de lu x sa faca ordine in Bacaresti

  9. Da, tari’i … „cutremurata” !
    Pre cand era in „fonctie” …canta cu greierii pi la gurilii di metrou, zicand : „Nu mai traim in grota !”
    Pre //imbulinatele cladiri// … nici ca le lua in seama .

  10. mai madam ati mai avut unul in partid care a reabilitat un pod cu polistiren, il vei aduce pe el? Unul, Ciorapel parca…
    Tantii, cat de idioti ne crezi?

  11. Ce tupeu jegos la Firea !! Ea cheltuia in 3 saptamani € 36 milioane ptr luminile de craciun. Va dati seama cati bani !! Unde s au dus banii astia ??!? Cat o mai suporta pamantul????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.