Drăgan, Energie: 7.000 de MW „verzi” nou instalați

România se aliniază strategiei europene care vizează reducerea drastic a emisiilor de carbon și, ulterior, atingerea neutralității climatice și se pregătește pentru instalarea a mii și mii de MW in centrale care să producă energie din surse regenerabile, a declarat  Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferințe de profil. Țara noastră are deja instalați circa 3.000 de MW eolieni și aproape 1.000 de MW fotovoltaici.
România şi-a asumat şi susţine reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 55% până în 2030 şi, totodată, neutralitatea climatică la nivelul anului 2050. În acest sens, la nivelul Ministerului Energiei, a fost elaborată o strategie şi un Plan Integrat Energie Schimbări Climatice”, a spus Drăgan. Strategia se află în faza de avizare instituţională, iar PNIESC va urma imediat aceeaşi procedură, a adăugat el.
În PNIESC, ne-am asumat o ţintă de 30,7% (energie din surse regenerabile în consumul naţional – n. r.) în anul 2030, care presupune instalarea de capacităţi noi de energie regenerabilă de 6,9 GW, capacitate nouă instalată. Această capacitate va fi instalată în această decadă având la bază mai mulţi piloni. Unul dintre acestea va fi adaptarea cadrului legislativ şi de reglementare. Al doilea – punerea la dispoziţia operatorilor din piaţă a unor resurse importante. Al treilea – creşterea factorului de capacitate pe diverse tehnologii, care le va putea aduce la nivelul de a sta singure în piaţă, fără ajutor”, a precizat secretarul de stat
El a arătat că, totodată, autorităţile române sunt foarte atente la discuţiile despre taxonomie.
„Va trebui ca, pe lângă capacităţile de energie regenerabilă, să avem şi capacităţi de echilibrare şi de stocare. Suntem încântaţi că există interes pentru capacităţi noi de producţie de energie în România şi suntem încrezători că ne vom atinge ţintele asumate”, a subliniat oficialul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1077 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Emisiile de carbon, au ajuns pericolul omenirii!>Substantele toxice periculoase chiar radioactive din occdent trimise in tara noastra ,sa fie arse ,sau deversate in canalizarile oraselor alea sunt parfum?Arderile de ulei uzat, cauciuc ,in arzatoarele firmelor,termocentralelor,in loc de gaz metan,ala este parfum.?Mafia gunoiului le-a cazut fisa ca se pot folosii ,in loc de carbune si gaze ,deseuri periculoase in procesele tehnologice[Vezi fabricile de ciment]Nici in China nu este smogul de la noi.PM 10 arata 500 in loc de 30 cat este normal.Asa ca lasati-o balta cu eolienele,ca daca erau rentabile le foloseau ei si nu mai luau gazul si petrolul nostru.Cand se uzeaza ce se intampla cu haragaiele de eoliene? SE ingroapa in pamant intrucat sunt construite din materiale nerecuperabile si periculoase?Pretul energiei obtinute ,este foarte,mare si nu sunt rentabile,energia produsa nu recupereaza investitia .Certificatele verzi intra in buzunarul la smecherilor cu eoliene .Avem hidrocentrale,centrala nucleara ,nu mai avem industrie care sa consume,atunci de ce avem nevoie de aceste eoliene? Aparatele de monitorizare nu arata substantele toxice volatile din tara ,decat praful PM10 si PM 2,5 .Asa ca mai lasati-o balta cu grija guvernului pentru dioxidul de carbon,ca murim pe capete de cancer..

  2. Unde toată lumea are aceiaşi părere înseamnă că nimeni nu gândeşte!
    Unde-s profesori universitari, academicieni, specialişti ce arată măcar neajunsurile ciorii vopsite în energie verde? Tăcere, le e frică să nu-şi strice cariera, să nu piardă salarul, să nu le fie terfelită faima, au fost cumpărați, se cacă-n pantaloni de frică. Era să uit de cea mai mare parte dintre ei, ce pe lîngă cele înşirate mai-nainte, nu-i duce mintea.
    De altfel s-a văzut acum cu plan-demia printre ce fel de oameni trăim: de la neoameni la fricoşi, de la slugoaie la proşti.

  3. Romania și-a asumat da pe banii fraierilor. Certificate verzi luate cu japca de la consumatori pe care ii sivtaxam cu preturi din ce in ce mai mari. O sa ajungem sa nu mai consumam la ce prețuri ne pregătesc băieții.

  4. La câți bani sug băieții din energie, plătesc zilnic articole de astea cum sunt ei implicați în energia verde.

  5. MAI HAHALERA TU STII DESPRE CE VORBESTI ??, TU BATI CAMPII , ESTI INSTARE SA RASPUNZI LA NISTE INTREBARI ?
    1) Cati MWh au bagat in sistem eolienele in 4 luni din acest an si cat au consumat ? ;
    2) Care-i pretul/MWh la energia eoliana comparativ cu cogenerarea,cu nucleara ,cu hidro ?;
    3) Carei timpul de functionare la capacitate in cele 4 luni din acest an ?;
    4) Cine preia sarcina echilibrarii sistemului energetic cand aceste eoliene CONSUMA ,ATENTIE -NU PRODUC ?;
    5) Care-i costul de investitie /MWh ? comparativ cu ceilalti producatori ;
    6) Cat reprezinta amortizare investitiei in costul /MWh ?.
    7) I-ati invitat iar pe cei care au jefuit ROMANIA la primele eoliene montate ?

    ASTEPT RASPUN IN PRESA ,ASTA DACA NU ESTI VENIT CU PLUTA SI PUS CA UN POPINDAU SAU PAPAGAL SECRETAR DE STAT.

  6. andeesanu,
    Am oprit acum cîțiva ani lîngă o morişcă aflată pe marginea drumului între jud Suceava şi Bistrița. Era o după-amiază de vară liniştită, vîntul nici măcar nu adia, iar morişca se-nvîrtea de rupea. Era din aceea cu picior mai scurt precum cele din poza articolului.
    Dacă vîntul nu bătea nu putea s-o-nvîrtă decît curentul electric, generatorul mergînd ca motor. Despre asta e vorba cînd spui că acestea şi CONSUMĂ sau e şi altceva?

  7. Treaba cu energia verde, estee că energia eletrică încă nu poate fi stocată eficient pentru a fi utilizată în viitor. Să fie folosită la fel eficent când e nevoie e cererea mare, cât să nu fie suplimentarea din alte surse de la centrale pe cărbuni sau gaze. Vântul optim trebuie să fie când există consumul energie. Dar vântul bun de produs energie eoliană este când vrea el, nu când toată lumea pornește aparatele de aer condiționat să facă în frig în case frig, vara pe caniculă.

  8. 7000 de MW Putere instalate inseamna peste 14 000 de ha sustrasè din circuitul agricol. Pe această suprafața plantele produceau oxigen

  9. Cresterea concentratiei de CO2 a crescut productivitatea agricola, cresterea plantelor si a padurilor. Studiile vechi apartin multor institutii, inclusiv NASA. Un studiu aparut recent in Germania, a evidentiat cresterea productie agricole la soia, grau, malt, porumb si cartof cu 30%… intre 1995 si 2015, iar CO2 ppm era una din principalele cauze.
    O sa fie ingropat de miile de voci ale imbecililor.

  10. Sotul a pus panouri fotovoltaice super investitie.dar nu mai depindem de alti.avem suficient curent electric.stocam in baterii cu gel pt timpul noptii.merita investitia

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.