Vechea orânduire pesedistă, aruncată la gunoi

Dragnea adoptă „revoluția“ teritorială a lui Cozmâncă

Grupările regionale din interiorul PSD au stabilit o adevărată tradiție a bătăliilor date împotriva centrului sau a altor grupuri de influență. Rând pe rând, centrii de putere pesediști s-au deplasat în majoritatea zonelor, numai că, politicienilor din anumite părți ale României nu le-a venit rândul niciodată să facă principalele jocuri în partid și chiar în Guvern.

De aici a și rezultat o anumită frustrare manifestată de unii lideri județeni ai PSD, de-a lungul existenței partidului, care a condus și la o serie de tensiuni și „cutremure“ de intensitate mai mică sau mai mare. Prin Congresul extraordinar de mâine, Liviu Dragnea va impune o altă formă de împărțire a puterii în partid- reprezentanța regională, asezonată cu paritatea de gen. PSD și guvernele sale nu au reușit niciodată până acum să pună în aplicare mult discutata reformă administrativă a statului, prin împărțirea pe regiuni și prin descentralizare instituțională, dar o aplică pentru viitoarea structură a conducerii din Kiseleff. Cu alte cuvinte, de munca fostului secretar general al PSD din vremea premierului Adrian Năstase, Octav Cozmâncă, până la urmă nu s-a ales chiar praful, fiind „reînviată“ și constituind modelul de lucru al lui Dragnea doar la nivel micro, de partid.

Au performat și nu prea

Președintele PSD Liviu Dragnea şi-a asigurat victoria în confruntarea cu fostul premier Mihai Tudose prin stabilirea unui fief oltenesc-moldovenesc în interiorul partidului, în detrimentul organizaţiilor din sud-estul ţării care l-au sprijinit pe fostul titular de la Palatul Victoria. Revenirea la putere a PSD în decembrie 2016 a redeschis drumurile către portofoliile Guvernului pentru majoritatea miniştrilor, dar mai ales a secretarilor de stat, selectaţi din zona de provenienţă a preşedintelui Dragnea, Oltenia şi Muntenia. Preponderent, garnitura de secretari de stat provenea din judeţele Olteniei, deși Sorin Grindeanu venea de la Timiș, iar Mihai Tudose de la Brăila, două organizații puternice ale PSD. În anii 2000, când Moldova era fieful incontestabil al social democraţilor, eminenţele cenuşii ale partidului proveneau din această zonă. Octav Cozmâncă (Botoşani), apoi Viorel Hrebenciuc (Bacău) sunt numele politicienilor care n-au scris doar istoria PSD, ci și a României, timp de peste 20 de ani. Centrul de greutate a început să se schimbe în 2004, când Alianţa D.A. a obţinut scoruri mari în unele judeţe moldoveneşti. Din acel moment, liderii din Muntenia şi Oltenia predomină în conducerea PSD. Și acum, în guvernul Dăncilă, şase miniştri au intrat cu susţinerea organizaţiilor PSD din Moldova, doi dintre ei fiind vicepremierii Ana Birchall şi Viorel Ştefan.

Experimentele sociologice de la Cluj

Prin disiparea deciziei în interiorul PSD și către sudul țării, s-a prefigurat o contraforță în Ardeal. În ciuda ponderii electorale destul de slăbuțe a PSD în Ardeal, grupul de la Cluj și-a jucat dintotdeauna foarte bine cărțile, atât în propriul partid, cât și cu opoziția. Fostul ministru al Informațiilor Publice (2000-2003), sociologul Vasile Dâncu, s-a regăsit în mod surprinzător și în structura Cabinetului tehnocrat al lui Dacian Cioloș. Dâncu a ajuns ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Guvernul Cioloș, deținând și portofoliul de viceprim-ministru, grație sprijinului oferit de Liviu Dragnea. Social-democraţii clujeni, în frunte cu Ioan Rus şi Vasile Dâncu, au avut mereu parte de eşecuri electorale, care însă le-au cimentat poziția la vârful partidului. La Congresul din 2005 l-au girat pe Mircea Geoană în detrimentul lui Ion Iliescu şi le-a ieșit pasența. Tot cu susţinerea lor a fost ales ca preşedinte al PSD şi Victor Ponta. Iar acum, se vorbește despre relația strânsă de prietenie dintre Dragnea și Dâncu.

Bucureștiul, pus pe coji de nucă

Odată cu ascensiunea lui Liviu Dragnea, transferul de putere în partid către Oltenia și Giurgiu a devenit evident, doar că nu a putut fi menţinut uniform. Pentru a-l înlătura pe Tudose de la Palatul Victoria, Dragnea a obţinut sprijinul pesediştilor moldoveni, oferind la schimb portofolii ministeriale pentru Valentin Popa (Educaţie), Dănuţ Andruşcă (Economie), Lucian Şova (Transporturi), Ana Birchall- vicepremier. În schimb, Capitala și Ilfovul au până la această oră o influenţă redusă la nivelul conducerii centrale. Și asta, în ciuda faptului că alegerea Gabrielei Firea ca primar general și a altor colegi de-ai săi la primăriile de sector arată că oraşul a ajuns un fief pesedist. Însă Liviu Dragnea îi suspectează pe bucureşteni că au diverse planuri ascunse și că au și jucat la două capete în războiul cu Mihai Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Teritorial e un fel de-a spune, pentru ca Bucurestiul nu prea e reprezentat, chiar si Firea fiind tot din Moldova.

  2. Cel mai tare BANC

    INTREBARE la RADIO EREVAN

    -DE CATE AMANTE E NEVOIE PENTRU A putea CONDUCE O TARA ???

    RADIO EREVAN RASPUNDE

    Pentru a putea conduce o tara ai nevoie DE MINIMUM 8 AMANTE
    7 IN GUVERN SI 5 IN conducerea PARTIDULUI

    Acesta este un banc (e un fel de pamphlet si trebuie tratat ca un pamphlet )
    Distribuiti !!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.