Dragnea promite, Dăncilă promite și Pintea promite

mita, spitale, criza, transplant, donare

Ca să priveşti în viitor îţi trebuie neapărat nişte ochelari de soare, fiindcă altfel rişti să orbeşti, atât de luminos este acesta. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a molipsit de la preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi de la premierul Viorica Dăncilă, care au dat de înţeles că specialiştii partidului tocmai lucrează la nişte rezervoare uriaşe din aur, în care vor fi depozitate cantităţi impresionante de miere şi lapte, fără E-uri, cu care vor fi alimentate reţelele la care sunt legate spitalele şi şcolile, gările, aerogările şi locuinţele de pe întreg cuprinsul patriei.

Sorina Pintea ne invită să privim spre viitorul luminos al patriei şi să vedem cum strălucesc în bătaia soarelui acoperişurile celor trei spitale regionale, care sunt ca şi făcute. Conform doamnei Pintea, viitorul luminos e aproape, după colţ, în anul 2023. Sorina Pintea dă dovadă de un optimism, debordant din moment ce recunoaşte că lucrările care ar fi trebuit să înceapă anul acesta au fost amânate pentru 2019: „Aceste trei spitale regionale se vor face. Am spus-o la un moment dat, că am avut convingerea după două săptămâni după ce am preluat mandatul că se vor face aceste spitale. Am văzut dorinţă la autorităţile judeţene (…) În acest moment suntem în întârziere faţă de graficul iniţial, astfel încât aceste studii de fezabilitate se vor putea depune în trimestrul patru al acestui an, la Bruxelles. Construcţia va începe anul viitor, pe final de an. Asta preconizez eu“. Preconizează greşit doamna ministru, din ţara în care spitalul din localitatea suceveană Fălticeni este început în 1990 şi nu este gata nici în ziua de astăzi, lucrările de la staţia de metrou din Drumul Taberei sunt întârziate cu câţiva ani, iar şantiere abandonate sunt peste tot.

Studiile de fezabilitate odată depuse pot fi întoarse dacă se consideră că nu sunt corecte. Apoi, lucrează birocraţia de la Bruxelles, care poate ţine actele mai mult decât îşi închipuie Sorina Pintea. Pe de altă parte, în România, 2019 este anul alegerilor prezidenţiale şi ca în fiecare an electoral lucrurile se mişcă mai greu ca de obicei. În 2020 sunt alegerile locale şi parlamentare. Deci, un alt an electoral. Între timp, se organizează licitaţii pentru desemnarea constructorului. Mai ales în cazul proiectelor mari, încă nu s-a pomenit vreo licitaţie fără contestaţie.

Contestaţia pleacă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, după care urmează căile de atac la instanţele de judecată. Într-un târziu, care poate fi foarte târziu, încep lucrările, care durează, durează şi iarăşi durează. Ba pentru că plouă, ba pentru că ninge, ba pentru că este caniculă, ba pentru că muncitorii prost plătiţi au plecat la muncă în străinătate, ba pentru că nu s-au făcut plăţile la timp, ba pentru că nu lucrează staţia de betoane, ba pentru că firma de instalaţii electrice căreia i s-a dat lucrarea în subantrepriză a falimentat ş.a.m.d. Şi anul 2023 e de mult rămas în urmă.

Urmează licitaţiile care trebuie organizate pentru achiziţia de aparatură pentru dotarea spitalelor, care nu au cum să scape de contestaţii şi, eventual, de anchete ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, ale Corpului de Control al Premierului şi, de ce nu, ale procurorilor DNA.

Că tot vorbeam de alegeri, acestea vin de obicei cu schimbarea, iar noii veniţi se pricep foarte bine să se plângă de greaua moştenire lăsată de foştii guvernanţi şi să critice tot ceea ce au făcut aceştia, tergiversând sau chiar abandonând proiectele demarate.

Presupunând că spitalele regionale se vor face şi nu vor rămâne doar la stadiul de intenţie, cum s-a întâmplat cu spitalele lui Eugen Nicolăescu, acestea nu vor avea cum să fie gata în 2023, oricât s-ar strădui Sorina Pintea. Or, acest lucru trebuie să-l ştie foarte bine şi doamna Pintea, că doar nu poate fi complet ruptă de realitate, însă aceasta a înţeles că pentru a-şi păstra funcţia trebuie să promită la fel de frumos ca şeful de partid şi ca şefa de Guvern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sorin Avram 757 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Nimic nou sub soare. În urmă cu mai bine de un deceniu pe vremea boom-ului imobiliar mergeai la firma promotoare de construcții care, la marginea unui teren viran și uscat îți prezenta un plan:„Aici se va construi un bloc de locuințe iar acesta este planul apartamentului Dvs. Costă 120.000 de euro. Creditul de la bancă îl obțineți cu o copie a acestui plan și cu buletinul. Grăbiți-vă!” Noroc că a venit criza și blocul nu s-a mai construit deși creditul s-a acordat. Și acum, ca și atunci, important este să se dea creditul cui trebuie că de plătit îl vom plăti noi, contribuabilii. Doar spitale mai avem și încă acreditate.

  2. Iar Corina Cretu AVERTIZEAZA de peste 1 an!

    „Comisarul european Corina Creţu avertizează: există RISCUL de Pierdere a Fondurilor comunitare pentru Spitalele regionale.
    Premierul V. Dăncilă a discutat in 21 februarie la Bruxelles, cu Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. În atenţie s-a aflat, în principal, problema absorbţiei întârziate a fondurilor europene.

    Este un subiect despre care comisarul Corina Creţu a vorbit şi aseară la Radio România. Ea a AVERTIZAT, încă o dată, că autorităţile de la Bucureşti trebuie să grăbească şi să simplifice procedurile pentru folosirea banilor europeni, iar una dintre problemele cele mai grave este la construirea celor 3 spitale regionale, proiect cu fonduri europene care se află mult în URMA calendarului propus.

    Comisarul european a precizat că a convenit împreună cu premierul român că este necesară o acţiune conjugată, urgentă, pentru abordarea riscului de absorbţie, pentru că, în primul rând, pe Programul Operaţional Regional, există un risc de pierdere de peste 800 Milioane Euro.

    Unul dintre cele mai mari RISCURI de pierdere a fondurilor europene este la construcţia celor 3 spitale regionale de la Iaşi, Cluj- Napoca şi Craiova, proiect început în urmă cu 3 ani, dar care a RAMAS mult în urma Termenelor stabilite, a mai spus comisarul Corina Creţu.

    Până luna viitoare ar fi trebuit să fie făcute şi studiile de fezabilitate, însă din cauza întarzierilor, acum a fost convenit un nou Calendar cu un prim termen în Octombrie, pentru ca lucrările de construcţie să poată fi începute anul viitor. Dacă nici acest ultim calendar NU va fi respectat, riscul de a pierde finaţarea europeană creşte exponenţial.”
    Vorbarie goala!!!

    • Ce fonduri, ce spitale regionale? S-a trezit și dna Crețu cu fondurile astea europene. Ce să facă PSD-ul cu fondurile europene dacă nu se poate fura nici măcar un cent din ele? Nu vedeți ce pătimește săracul Dracnea pentru că a greșit tratamentul fondurilor? Asta să fie învățătură de minte pentru toți. Nu ne trebuie și gata! Să fie și domnii de la Uniunea Europeană mai îngăduitori, să mai închidă ochii, ce dracu, și-atuncea mai vedem, mai vorbim…

  3. Vor construi la fel cum au mai construit…castele de nisip,planuri de fezabilitate platite cu sume astronomice.Doar bodogi,motostivuitoare si…haiduci ai banului public

  4. Interesant articol ! Da’ de indexarea pensiilor incepand de la 1 ian. 2018 , cu rata inflatiei din 2017 , se mai stie ceva ? Parca este o lege pentru asta! Ma rog , poate s-a indexat , dar parintii mei spun ca nu. Poate nu au fost ei prea atenti , caz in care imi cer scuze !

    • Nu s-au indexat nici ale părinților mei din același motiv: era prea mult de lucru iar Goguța cu nasul mare de la Muncă era ocupată cu calculul salariilor brute și cu noua lege a pensiilor. Dacă o să fie mult de lucru, nu se indexează nici anul viitor. Se așteaptă în continuare prima pauză sau primul concediu de odihnă ca să fie un pic de timp pentru ca să se poată indexa. Sau, poate într-un concediu medical sau o vacanță în Cuba… Dar, în fond, de ce să se mai indexeze? Ce, PSD-ul nu poate fi votat și fără indexare că sunt pensionari chiar prea mulți.

  5. Titlul trebuia sa fie”Dragnea minte, Dancila minte si Pintea minte”. Din 2012 guverneaza tara PSD-ul. Din 2014 pesedista Corina Cretu este comisarul european pentru fonduri regionale. Suntem in 2018 si PSD-ul nu a construit nimic in Romania in cei 6 ani de cand guverneaza Romania.

  6. In campania electorala ati promis medicilor salarii ca in Vest pentru a nu mai pleca. Azi, 20 martie 2018 le_ati promis acelorasi medici ca salariile lor nu vor scadea… Curat onoare politica, neicusorule! Pacat de bolnavii din Romania care nu vor mai avea niciun sprijin in lunile ce vor urma. Medicii vor pleca cantand „Adio, Doamna”. Sunteti niste habarnisti pusi pe capatuiala, sperati sa privatizati tot sistemul sanitar de stat, sa va luati ciubucul si sa citit „almanahe” pe plaja la Nisa. Fapturi sinistre…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.