Dreapta câștigă în Spania, dar guvernarea va fi dificilă

Pedro Sánchez își sărbătorește „victoria"

Corespondență din Spania pentru cotidianul.ro de la Manuel Ostos Lopez

Este Spania neguvernabilă? Cam aceasta este impresia pe care o oferă rezultatele alegerilor generale de duminică, în care dreapta conservatoare, reprezentată de Partidul Popular (PP) a lui Alberto Núñez Feijoo, a câștigat, deși nu este sigur că poate guverna.

Partidul cu cele mai multe voturi a fost PP cu 136 de locuri și va putea conta pe cele 33 ale partidului de extremă dreapta, „VOX”, a lui Santiago Abascal. Dar suma de 169 este sub majoritatea din Parlament, adică 176 de locuri. Feijoo va putea guverna doar dacă Pedro Sánchez, liderul partidului socialist (PSOE) se abține la momentul alegerii noului șef al guvernului. Dar Pedro Sánchez a spus deja că nu o va face pentru că el este cel care poate obține o majoritate confortabilă.
PSOE rămâne a doua forță politică cu 122 de mandate, iar alături de comuniștii partidului „Sumar” cu 31 de mandate însumează 153. Un număr care este departe de a fi majoritar.

Dar, în timp ce Feijoo nu mai are partide care îl susțin, Pedro Sánchez are posibilul sprijin al blocului de independență catalan și basc (14 locuri) și, cu siguranță, cu Partidul Național Basc (PNV) cu 5 locuri; și, de asemenea, cu partidul moștenitor al grupării teroriste ETA, așa-numitul EHBILDU, care mai are 5 locuri.

Cu alte cuvinte, Pedro Sánchez poate acumula 177 de locuri, unul mai mult decât majoritatea parlamentară.
Dacă toți acești parteneri și inamici disparați vor fi de acord să-l sprijine pe Pedro Sánchez, el va reuși să rămână șef al guvernului încă patru ani.

Alternanța, care este unul dintre marile principii ale democrației, nu a jucat un rol de data aceasta, iar spaniolii au votat din nou în favoarea socialiștilor lui Pedro Sánchez, deși sondajele spuneau că acesta va pierde și va trebui să plece din cauza pactelor sale cu comunismul și independentiștii basci și catalani care vor să rupă unitatea Spaniei.
Mulți analiști erau convinși că pactele lui Pedro Sánchez cu extrema stângă îl vor costa slujba, dar nu a fost cazul. Sánchez a încălcat linia istorică a socialismului spaniol care a condamnat întotdeauna comunismul și a spus că nu vor fi niciodată aliați. Pedro Sánchez a comis ceea ce unii au descris drept „efectul Frankenstein”, dar datorită acelor alianțe a reușit să câștige.

Și acum s-ar putea întâmpla același lucru. Dacă forțele pro-independență îl susțin, Pedro Sánchez va putea repeta. Dar în ce condiție? Pentru că mișcarea de independență va cere ca el să permită organizarea unui referendum pentru autodeterminare în Catalonia și Țara Bascilor, ceea ce este interzis de constituție.
Pe scurt, o situație dificilă atât pentru Feijóo, cât și pentru Pedro Sánchez, deși acesta din urmă are o „rezervă” de locuri care îi lipsește Partidul Popular.

Aceasta va fi cea mai complicată învestitură a următorului șef de guvern, având în vedere scenariul. Și nu se poate exclude ca în Parlament să apară o blocada care va forța repetarea alegerilor. Pedro Sánchez are, însă, mai multe posibilități decât Feijoo de a continua în funcție. Spania este diferită!!! 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. „Dreapta câștigă în Spania, dar guvernarea va fi dificilă”

    Titlu aberant, ca pentru rezistenti ! Cum sa guvernezi cand n-ai majoritate comoda in Parlament ? Caldura mare ! Cam cum vrea AUR de 14 carate, eterna opozitie de forma, sa conduca. La europene veti plati cate 1 milion de euro lui Piperea si lui Terhes sa faca opozitie la 700 de parlamentari. Inteligenta artificiala da pe afara la romani.

  2. Să facă o coaliție ca în colonie, stânga se sterge la fund cu dreapta!…

  3. Tipul e de-o mitocanie atroce. Îsi insulta adversarii politici, însa-i cade-n genunchi în fata lui Jale-nski. Neo-nazist, cu alte cuvinte. În buna traditie socialista. Asa ca n-are decât sa se duca dracului, acolo unde-i e locul. „Guvernare”… trebuie sa fii tâmpit rau sa crezi asa ceva. Nici Rajoy, nici Sanchez. Cât despre Bourbonii spanioli, complici.

  4. @ postare 15:39
    1/La ce procente are AUR in acest moment, Piperea si Terhes nu vor fi singuri reprezentanti AUR in Parlamentul UE ;
    2/Premiza dumitale ca vor fi 700 parlamentari UE in contra, este total falsa, la anul in Parlamentul UE vor fi multi „suveranisti” EX: vezi procentajul obtinut de VOX (prezentat in acest articol).
    3/ Mai usor cu insultarea de pe pozitia dumitale „superba”, a celorlati comentatori ;

  5. „La ce procente are AUR in acest moment, Piperea si Terhes nu vor fi singuri reprezentanti AUR in Parlamentul UE”

    Tu ai auzit de paradoxul chelului ? Cu 2 sau 8 fire de par, tot chel te numesti. Deci, ce conteaza 5% sau 20% ? Sau poate n-au cunoscut-o pe „patrioata” Roxana B. Romania n-are traditia fascista a Spaniei. Altfel, aplica la CYBERint, esti dotat.

  6. @ antiAUR de 14 carate
    Dar intre 14 si 21 de carate cam care este diferenta, mai istetule ?
    Oi fi tu splendid pentru „flora si fauna” in fata careia „te spargi in figuri geometrice”, la un moccacino in Centrul Vechi, dar aici se discuta probleme serioase, de adulti.
    Mars inapoi la primul meu comentariu, citeste-l si incearca un raspuns argumentat.

  7. Ce vorbim aici de sondaje? Sondajele nu cuprind si tehnicile de fraudare ale partidelor destinate din umbra sa conduca. Doar s-a vazut clar in SUA in cazul senilului Biden care a castigat alegerile prin frauda halucinanta, desi el merge in patru labe pe scara avionului si nu este capabil sa gasesca nici usa. Dar zice-se ca el conduce America. Daca asa au vrut papusarii care dau banii, asa a iesit.

  8. Ca e stanga sau ca-i dreapta a devenit tot aia ! Toti parca primesc ordine din acelasi loc si au bucuria ca sunt lasati sa fure si ei cate un os pe colo-colo, iar prostimea plateste toata aceasta politica de Ghetou european, cum bine s-a exprimat Orban al ungurilor !

  9. @ El Pardo > cum ai reusit sa cenzurezi raspunsul meu, asa de tare te-a enervat treaba cu CYBERint ? Tot asa s-ar explica si cenzura. Asta imi certifica-ca l-am dibuit pe Anton Antonovici Rog-ozin. Atat doream. Scuze, am uitat ca si ala e chel.

  10. @ antiAUR de la 14-21 carate
    Eventual, sa-ti spargi si ceasca de moccacino in frunte, sa te aplaude „flora” USR , ce „macho” poti sa fii, bai „tinichea”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.