Duduie Terapia Intensivă: „Nu prea avem soluții”

La Timișoara, au fost cazuri de pacienți care nu au rezistat până s-a eliberat un pat de Terapie Intensivă, a spus medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a spitalului Victor Babeș. La Timișoara au fost 14 decese într-o zi, iar șase persoane nu au mai avut loc la ATI.

„E o problemă mare la nivelul secției ATI, care lucrează la capacitate maximă de câteva săptămâni. Spitalul Județean mai prelua din aceste cazuri ale noastre, dar și la acolo, și Spitalul Municipal, secțiile ATI sunt pline. Nu prea avem soluții pentru pacienții pe care îi tratăm pe secție cu oxigen sub presiune, dar care, la un moment dat, există riscul să se decompenseze și să scadă saturația de oxigen, necesitând intubare. Pentru aceștia, la ora actuală nu avem soluții. Introducem oxigenul, presiunea maximă, dar nu mereu avem succes cu această metodă”, a afirmat medicul, citat de Digi 24.

„Suntem într-o situație foarte dificilă din cauza numărului foarte mare de cazuri. Spitalul nostru are stații de oxigen în fiecare salon, avem spitale suport cu concentratoare, unde debitul de oxigen nu e la fel de mare ca în aceste stații. Dacă un pacient dintr-un spital suport se decompensează, îl preluăm noi. Dar la noi, mai departe, numai ATI îl mai poate salva. Locurile sunt pline atât la Babeș, în seara asta nu mai avem niciun loc, și nici la CFR și centrul de recuperare cardiovasculară, a căror capacitate este maximă”, a explicat medicul.

Doctorul Musta a precizat că nu poate opri oxigenul în cazul acestor pacienți: „Nu putem face așa ceva. Un pacient care necesită oxigen îl ținem sub oxigen la presiune maximă, până când se eliberează un loc. Dacă se eliberează și dacă rezistă până atunci”.

Întrebat cum procedează dacă sunt pacienți pentru ATI, dar nu sunt locuri disponibile, a precizat că „se ia legătura cu centrul de comandă de la București și acesta repartizează cazul, dacă există posibilitatea de transport și se poate realiza transportul în centrul respectiv”.

„Cred că suntem la linia de a fi depășit (nivelul de suportabilitate al sistemului medical), undeva unde paharul e plin. Noi încercăm să găsim soluții și pentru pacienții care vor rămâne la domiciliu, dacă nu vor mai fi locuri în spital, ca să asigurăm oxigen, nu pe presiune mare, dar cu concentratoare la domiciliu. Avem un proiect cu Primăria Timișoara pentru a acorda asistență medicală la domiciliu și în colabororare cu medicii de familie, la pacienții pe care, în situația în care nu vor mai avea loc în spital, totuși să reușim să-i tratăm la nivelul posibilităților în această structură”, a mai spus dr. Virgil Musta.

În ceea ce privește creșterea numărului de cazuri, medicul a spus că încearcă să găsească soluții, dar care „de multe ori sunt foarte greu de obținut, de a găsi noi spații în care să putem să organizăm rapid o secție COVID. Secția ATI e mai greu să o organizezi foarte repede, pentru că și specialiștii sunt limitați, iar echipamentele sunt speciale, foarte scumpe și nu sunt la dispoziția oricărui spital”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. UCIDETI ROMANII CU APARATE PLINE DE BACTERII ORDINARILOR!! DECEDATII AU BACTERII IN PLAMANI!! COVRIGII INCA LIPSESC ORDINARILOR! HAI SIKTIR CU ICOANA COVRIG PE SCARI TICALOSILOR! GENOCIDUL BATRANILOR FARA ACCES LA SPITAL! SPITALELE SUNT INCHISE ORDINARILOR!

  2. Daca ei au bani pt pensii specialle si alte furaciuni si amenzi, dar nu au bani pentru sanatate si asigurarea de teste gratuite si spitalizare , eu zic sa nu mai platim un serviciu pe care nu-l primim CASS

  3. Singura solutie este carantinarea imediata totala sa opresti transmisia masiva care exista la ora asta in Romania- pozitivitate 20-30%. Orice tara normala la cap carantineaza cand au 80% ocupare ATI stiut fiind faptul ca cresterea continua inca 2-3 saptamani. La noi ATIul este peste 100%. Guvernul iresponsabil si cinic Iohanis-Orban se ocupa sa desfiinteze pietele pentru supermarketurile straine si sa faca alegeri si campanie electorala intr-o tara decimata de boala unde mor oamenii cu zile pe holurile spitalelor arhipline. Asta se cheama catastrofa umanitara, genocid deliberat.

  4. Domnul doctor Musta din ce spun colegii dânsului iese des la declarații despre pandemie, dar intră rar sau chiar de loc în saloanele cu bolnavi.

  5. Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a spitalului Victor Babeș iese des la declarații despre pandemie, dar zic colegii dânsului intră rar sau chiar deloc în saloanele cu bolnavi.

  6. Daca-i asa grav, de ce s-au donat, mai acum doua saptamani – 40 de ventilatoare mecanice in Cehia?

  7. Asta-i ala care-a facut milioane de euroi din teste in clinica lui, huh?

  8. Carantinarea TOTALA e singura cale spre revolta generalizata si zdrobireaa jugului nazist !
    PINA CE O ENTITATE INDEPENDENTA NU VA VERIFICA SI NU SE VA PRONUNTA ASUPRA TUTUROR DATELOR SI INFORMATIILOR CU CARE NE INDOAPA ZILNIC NAZISTII (INCLUSIV RATACITUL ASTA HIDOS DE MUSTA, LAUDAT NON-STOP CA VINDECA PE TOATA LUMEA) NU VOI CREDE O IOTA !
    NICI MACAR O IOTA !

  9. Musta, musteste de vorbe goale? Oare de ce a spus cineva tot din domeniul medical, ca:” in spitalele Covid poate ca nu mai sunt, dar sunt in celelalte, in care ar putea fi tratati multidisciplinar, adica si de bolile de care sufera, diabet, hipertensiune, ficat, rinichi, intelegem ca unii s-au specializat pe cate un deget, dar omul are zece degete si 17 miliarde de neuroni, de ei cine are grija, ca Musta are grija sticlei si presei…prea il faceti vedeta…

  10. Situația este așa pentru că avem prea multe ‘comitete’ și ‘specialisti’ : 1 – definiția de caz pentru SARS-CoV -2 trebuie să fie una specifică arealului; 2 – DSP-urile sunt depășite, la propriu și la figurat; 3 – anchete epidemiologice de mântuială; 4 – testări dubioase efectuate la centre zonale (ememplu: București) și raportate acolo nu în județul/orasul de proveniența al testului; 5 – stocul de remdesivir mic; 6 – forțele de ordine aleargă să amendeze cetățenii pentru nepurtarea/purtarea incorectă a măștii în loc să supravegheze respectarea izolării/carantinării a celor reveniți din zonele roșii/galbene ș.a.m.d..

  11. Duduie pe dracu! In loc sa construiasca spitale sa le utileze cu ce este necesar inclusiv paturi si sa angajeze medici reali, se plang de orice! Silutii sunt dar nu se vor implementate, nu se vor acceptate, niciunii nu vor sa schimbe in bine ceea ce inseamna grija pentru sanatatea cetatenilor romani! Banuiesc ceva, pare ca investitiile(fondurile aruncate pana acum aiurea), vor deveni antichitate si raman cu aparatura care nu va mai fi becesara! Exact ca inainte de 1989 cu mastile militare date fiecarui cetatean indiferent de varsta si pana la urma, fiecare a folosit crema la altceva, masca ajungand la gunoi! Va ganditi ca aparatura cumparata la ora actuala nu poate fi aruncata nici la gunoi si nici valorificata la fier vechi?!

  12. Am citit ca sunt 25000 de medici in tara, in spitale doar 12000 mii de covidoti, in care sunt inclusi si cei de la ati! Sunt cate 2 medici la 1 pacient covid si dau in balbaiala ca nu fac fata la bolnavi?! Asta e prea de tot si e cusuta cu ata alba situatia! Testele se fac la clinici private( ca sa se imbogateasca), izolarea e facuta acasa la pacienti, medicii de familie dau sfaturi prin tel si nu inteleg unde ar dudui aglomerarea de cazuri, de nu mai pot face fata medicii?! E doar praf in ochii nostri aruncat de politicieni ca sa manipuleze populatia! Cetatenii nu sunt vinovati de situatia asta falsa prezentata ca reala, gripa a disparut, redenumita covid, iar noi ar trebui sa credem martorii covid fara sa vedem realitatea care e alta decat a martorilor platiti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.