Duma rusă: Chişinăul promovează politica falimentară

Duma de Stat de la Moscova a condamnat dur decretul preşedintelui interimar de la Chişinău, prin care 28 iunie devine Zi a ocupaţiei sovietice şi se cere retragerea necondiţionată a trupelor ruse din Transnistria.

„Este un act planificat al unei campanii politice, îndreptat împotriva relaţiilor moldo-ruse, o încercare directă de denaturare a istoriei mondiale, dar şi de a îndreptăţi politica falimentară a autorităţilor din Republica Moldova”, se arată în declaraţia adoptată unanim de camera inferioară a parlamentului rus şi care seamănă perfect cu reacţia iniţială a Ministerului rus de Externe.

Foarte important, documentul arată că decretul este o lovitură dată „posibilităţilor de soluţionare a conflictului transnistrean”. Precizarea este făcută imediat după ce, în urma insistenţelor premierului Vlad Filat, Berlinul s-a implicat activ în reglementarea conflictului din Transnistria. „Diplomaţia moldoveană a reuşit în jumătate de an un lucru fantastic – să aducă din nou în discuţia marilor puteri regiunea transnistreană. Dacă vrei să rezolvi problema, trebuie să ai Rusia partener. Dacă o faci ocupant, ai stricat toată munca Ministerului de Externe”, a declarat analistul Igor Boţan despre decretul preşedintelui Mihai Ghimpu, potrivit Unimedia. „Verticalitatea lui Mihai Ghimpu costă cetăţenii Republicii Moldova foarte mult”, a mai spus Boţan.

Deşi a fost criticat de partenerii din Alianţa pentru Integrare Europeană, liberalul Mihai Ghimpu a declarat că nu va anula decretul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.