După 10 ani. A fost reintrodusă taxa pentru Sala Unirii din Alba Iulia

Sala Unirii din Alba Iulia, locul în care în 1918 a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România, nu se mai poate vizita gratuit din acest an, fiind introdusă, din nou, o taxă de acces.

De marţi, odată cu redeschiderea Sălii Unirii după vacanţa de iarnă, cei care vor dori să viziteze o clădire simbol pentru istoria românilor trebuie să ştie că, după mai mult de un deceniu, acest lucru se va face contra cost.

La solicitarea Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, consilierii judeţeni din Alba au aprobat, în unanimitate, la finele anului trecut, o hotărâre care include şi introducerea taxei de vizitare a Sălii Unirii.

Tariful este de 15 lei pentru adulţi, de 7 lei pentru studenţi şi pensionari şi de 3 lei pentru elevi. Vor putea vizita gratuit Sala Unirii doar preşcolarii, veteranii de război şi persoanele cu dizabilităţi.

Persoanele care vor dori să viziteze atât Sala Unirii, cât şi clădirea Muzeului vor plăti 25 de lei în cazul adulţilor şi 12 lei în cazul studenţilor şi pensionarilor. Elevii vor achita 6 lei.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, taxa a fost reintrodusă pentru „a amortiza o parte din cheltuielile pentru amenajarea expoziţiei permanente”. Inaugurată în 30 noiembrie 2023, expoziţie permanentă dedicată momentului istoric al Unirii a costat peste un milion de lei.

În ianuarie 2013, preşedintele Ion Dumitrel susţinea că „fiecare om, fie el român sau străin, care vrea să viziteze Sala Unirii şi să cunoască cea mai importantă pagină din istoria noastră naţională, trebuie să o poată face fără a plăti o taxă”, pentru a se aduce astfel „un omagiu înaintaşilor noştri şi luptei lor pentru făurirea României moderne, punând mai bine în valoare patrimoniul cultural şi tezaurul istoric naţional”.

Clădirea a fost supusă din 2018, în contextul Centenarului Marii Uniri, unor ample lucrări de reabilitare şi refuncţionalizare, care au costat peste 8,2 milioane de lei, majoritatea provenind de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – OUG 28/2013.

Sala Unirii este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, s-a decis Unirea Transilvaniei cu România de către cei 1.228 de delegaţi. La Alba Iulia au venit atunci, după cum menţionează contemporanii, peste 100.000 de români din toate colţurile Transilvaniei.

De asemenea, Sala Unirii a găzduit banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 şi a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, la 14 octombrie 1937.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Cu ‘chiloți sau nu, cu prezervativ sau nu’, pentru ce aceasta taxa daca e totul istoria României? De fapt, la câți generali și revoluționari sunt in Romania, nu mă miră și aceasta escrocherie, cum nu mă miră, scrierile și înregistrările mincinoase pline de aberații cu perioada dinainte de 1990, au fost pe ecran la A3 aseară și m-am iritat urat mizeriile mincinoase dictate unor tineri care habar nu au despre ce a fost și este vorba! Dictator e tac’su, ma’sa, idioții care obligă și nu un singur individ care e mințit permanent de clici pentru atingerea scopurilor! La ora actuala după ultimii 9 ani de plavanie mincinoasă cu lux peste limita incredibilului vietii actuale, iohanus este dictator, sau, gloata care îl susține și șantajează e cea mai câh și trebuie urgent eliminată din orice funcție și din politica românească? E mai tare că perioada ceaușistă, aceasta uriașă perioada de 34 ani în care, pentru menținerea saraciei in Romania, împrumuturile și îndatorările țării de către politicieni au crescut precum ciupercile după ploaie, pe când în epoca Ceaușescu, am avut și bucurii uriașe nu numai plafonare pentru achitare datorii, și munceam cu sârg și spor, hrana era de calitate buna, nu cum este înregistrat că hrana era de proasta calitate, la fel și locurile de munca puține dar pe linie de partid😯! Minciuni, minciuni și continuu minciuni pentru tineretul care nu avea mai mult de 15-16-18 ani în acea perioadă.

  2. Cu exceptia aparatului de fotografiat al lui Samoila Marza, fotograful unirii, nu ai ce vedea inauntru: plin doar de poze si tablouri cu hohenzolernii si camarila lor.

  3. …oricum nu intra nimeni acolo… Vă spun din observații proprii! Au pus taxă pe vrabia de pe gard…
    Că nu are ce vedea, iar ceea ce-i de citit plictisește pe oricine, mai puțin proclamația naivă a unioniștilor stipendiați atunci de la Bukale prin care se promiteau minorităților transilvănene DREPTURI EGALE cu populația majoritară, proclamație complet nerespectată de mitici timp de 104 ani!

  4. Cetatea din ALBA IULIA, arata foarte bine, cu toate cladirile de acolo…Cu sau fara taxa, e bine s-o vizitati….Altfel, cum sa cunosti istoria Romaniei? Cu Hohenzollernii, ca fara ei, eram colonie turceasca si ruseasca, arsenicule!

  5. @ „ofiter”, 09 ian. 2024 la 10:40
    „Altfel, cum sa cunosti istoria Romaniei?”
    Oufițir a’ Stărîi Țivile, acolo e „Cetatea din [Gyulafehérvár = Karlsburg, …] cu toate cladirile de acolo” CONSTRUITE DE AUSTRIECI ȘI UNGURI, papagalule! Cetate de model „Vauban”, n-are nici o legătură cu Rromînika ta balkanikă nevolnikă ce a primit-pe-tavă, cu ajutorul „unioniștilor”, Transilvania, în 1920, de la masonii franțuzi, după ce A CAPITULAT RUȘINOS PE FRONT în noiembrie 1917, în frunte cu hohănțollărnii, după „dăcît” 1 an șî 3 luni dă „război”, mai precis de ÎNFRÎNGERI, RETRAGERE, DEZERTĂRI, TRĂDĂRI! …adică așa cum veți face și voi – vitejilor dă Popotă ca măCiucă ot Nassiriyah – cît-de-curînd… Ba, să nu greșesc: cetatea de model „Vauban” are o legătură cu Rromînika ta balkanikă nevolnikă, a fost CIOPÎRȚITĂ de spurcații mitici, ca să introducă acolo urîtania aia ortodoksă, precursoare cu un țăntănar a Ăleia a Nemuririi Neamului Prost, dă la Bukale, ca să celebreze „victoria Balkanilor ortodokși împotriva Transilvaniei central-europene milenare GRECO-CATOLICE”! Ca să-și bage miticii ‘la! Pricepi, APeVistule de-doi-bani? Da’ 104 ani sunt nimic față de 1 mileniu. Hohănțollărnii urecheați impotenți sunt deja șterși din Istorie! …și stipendiații lor vor păți la fel!
    https://romanialibera.ro/sport/atletism/cum-au-confiscat-autoritatile-locomotiva-vestitorilor-unirii-206463/
    Transilvania nu a fost „colonie turceasca si ruseasca”, dobitocule!
    Și nu mai pune virgule între subiect și predicat, cretinule școlit la lustruitu’ bocancilor, că arăți că nu-ți cunoști nici limba maternă, d’-apăi Istoria!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.