EXCLUSIV : Cotidianul.ro

După 30 de ani de la revolta bănățenilor – De ce Timișoara?

La 30 de ani de când capitala Banatului a devenit primul oraș liber, din România, după 45 de ani de comunism, încercăm să răspundem la întrebarea: de ce Timișoara? De ce flacăra Revoluției din 1989, aprinsă pe malurile Begăi, nu a putut fi stinsă de puterea comunistă așa cum s-a întâmplat cu mișcările de protest din 1977, din Valea Jiului și cu revolta muncitorilor din Brașov, din 1987?

Răspunsul vine din partea istoricilor. Într-un extras din cartea ”The Banat of Timișoara (Banatul Timișoarei). A European Melting Pot (Civilitate Interculturală Europeană)”, apărută la Londra în 2019, istoricul Victor Neumann, editor și coautor al cărții, pornește de la ideea că la baza declanșării revoltei de la Timișoara, dar și a rezistenței locuitorilor săi față de atrocitățile comise de către regimul comunist a stat fizionomia multiculturală și multiconfesională a orașului. Societatea civilă a conștientizat necesitatea schimbării sistemului politic, de tip totalitar și nu s-a dat bătută cu toate jertfele umane pe care Timișoara le-a plătit pentru libertatea cetățenilor săi. Peste 100 de morți, aproape 400 de răniți și 900 de arestați.

”Reședință regională cu tradiție, apreciată de toți locuitorii Banatului, Timișoara era puțin compatibilă cu alte orașe din România. În timpul regimului național-comunist fusese singura urbe din România care se remarcase prin civismul multi și intercultural al cetățenilor săi. N-a fost vorba de un mediu social în care  se manifesta toleranța unei majorități față de minorități, ci de coabitare pașnică în care identitatea urbană, timișoreană, fusese mai presus de apartenența la o comunitate lingvistică sau religioasă.

”Îndepărtarea antenelor de televiziune de pe case”

Orientarea celui mai numeros segment al populației orașului a fost acela de a trăi liber, de a face comerț, de a circula fără restricții în țară și în lume și de a avea acces la informație. Interesul pentru o situație materială stabilă făcea parte din concepția de viață a timișoreanului. Preocuparea pentru câștigul bănesc, pentru gospodărie și achiziționarea de valori materiale n-a fost neglijată nici în ultimii ani ai regimului Nicolae Ceaușescu. Cât privește nevoia de informare și cunoaștere a cetățenilor, ea a fost una reală. Televiziunile de la Belgrad, Novi-Sad și Budapesta au fost urmărite frecvent de către timișoreni. Din acest motiv, un înalt funcționar comunist, apropiat cuplului dictatorial – e vorba de Eugen Florescu – fusese trimis de la București la Timișoara spre a propaga naționalismul românesc, amalganat cu idei comuniste rudimentare și totalitare. Una din măsurile pe care intenționa să le ia era îndepărtarea antenelor de televiziune de pe acoperișul caselor pe motivul că informația din presa audio-vizuală străină contravenea ideologiei României .

”Teama față de un alt mod de a gândi”

Intelectualii din Banat au continuat să se formeze în spiritul vechii Timișoare și a vechiului Banat cosmopolit, adoptând gândirea și cultura comportamentală europeană. Ei nu au fost idolatrizați de mase și nici nu au încercat să impună modele. Aerul lor de normalitate era surprinzător în raport cu al multor intelectuali din celelalte centre urbane ale României. Purtau trăsăturile intelighenției formată în spiritul Europei Centrale. Tocmai de aceea, valorile lor fuseseră adesea respinse ori neînțelese la București. Atitudinea aceasta a continuat să se manifeste și în timpul marilor manifestații anticeaușiste și anticomuniste din 1989. Teama față de un alt mod de a gândi decât acela al regimului național-comunist era evidentă și ea se datora faptului că Banatul reprezenta regiunea cea mai de vest a statului român. La fel de adevărat este că nemulțumirea dintotdeauna a oficialităților românești față de Timișoara avea legătură, în primul rând, cu faptul că o parte importantă a populației orașului vorbea mai multe limbi, având o comunicare nemijlocită cu lumea Europei. Aflat la polul opus, comunismul din România a fost unul antiliberal, preocupat excesiv de identitatea etno-culturală sau etno-națională a fiecărui locuitor, de politicile etnonaționaliste sau de modelul social organic. Partidul comunist român avea o ideologie conservatoare și care, periodic, aidoma acelei a lui Stalin, se transforma într-una xenofobă și antisemită.

”Fiecare în parte și toate la un loc”

Nu în ultimul rând, modalitățile de conservare a culturii civice au fost capabile să contribuie la transformarea politică din 1989. Astfel, la Timișoara, acțiunile culturale care s-au petrecut în oraș în anii național-comunismului au reprezentat o avangardă în sensul conținutului de idei politice. Ele purtau însemnele noncomformismului și al contestării regimului. Între altele, au excelat Grupul artistic Sigma, Aktiongruppe Banat al scriitorilor de limbă germană, Cercul de bionică al profesorului Eduard Pamfil, cenaclurile multilingve ale Uniunii Scriitorilor, reuniunile inter-confesionale, cinematecile, sau Formația Phoenix. Fiecare în parte și toate la un loc au demonstrat nemulțumirile populației și căutările intelectuale, refuzul limbii de lemn și al ideologiei totalitare”, spune istoricul Victor Neuman.

Au venit oltenii să ne bată cu bâte

Timp de 6 zile, din 16 și până în 21 decembrie 1989, Timișoara a fost izolată de restul României. Altor orașe, inclusiv capitalei București, le-au trebuit șase zile ca să urmeze exemplul Timișoarei. Merită consemnat un fapt petrecut în ziua de 21 decembrie, la o zi după ce capitala Banatului devenise primul oraș liber din România și intrase exclusiv în stăpânirea locuitorilor săi, iar în restul țării era o liniște de mormânt. În Gara de Est au oprit mai multe garnituri de tren în care se aflau peste 12.000 de olteni, îmbrăcați în uniforme de Gărzi patriotice și înarmați cu bâte. Ei proveneau din județele Olt, Gorj și Dolj și au fost trimiși la Timișoara de către puterea comunistă condusă de către Nicolae Ceaușescu să-i învețe minte pe timișoreni. Prezența lor în gară a fost adusă la cunoștința celor peste 100.000 de timișoreni aflați în Piața Operei în acea zi. Un grup de revoluționari, cei care asigurau, de la un microfon instalat în balconul Operei Române, legătura cu timișorenii din piață, au decis să trimită mai multe echipe în gările orașului. De aici, grupurile de revoluționari s-au întors cu câteva zeci de reprezentanți ai celor veniți să facă ordine în Timișoara. Oltenii au fost însoțiți în Piața Operei și au văzut, cu ochii lor, ce se întâmpla și ce anume cereau timișoreni : ”Libertate, Jos Ceaușescu, Să fie judecat aicea în Banat” etc. Tot în Piața Operei ei au primit pâini și îndemnuri :”Vedeți ce se întâmplă de Timișoara? E, așa să faceți și voi în orașele voastre”, a fost îndemnul timișorenilor. Ați auzit cumva de Revoluția de la Tg Jiu, Slatina sau  Scornicești?

 

Foto. Timișoara, P-ța Operei în 20 decembrie 1989. Foto Constantin Duma

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Sergiu Miat 307 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. 30 de ani, avem mii de morti neampacati si sute de mii de suferinzi. Iar criminalii, au ajuns oameni de afaceri, politicieni si mari gradati cu pensii speciale!
  Acum, vor sa facem pace, noi cu gloantele si ei cu miliardele.
  Dar 86% din bobor, a hotarat asa sii inca mai hotaraste…

 2. Din articolul de mai sus reiese rolul important al Vestului in reusita revoltei impotriva lui Ceusescu si comunismului. Daca a fost asa de rau comunismul , cum se explica aprecierea , prietenia , laudarea , stimularea liderilor comunisti din Romania , pana prin anul 1980 , de catre reprezentantii Vestului? Care dintre liderii din alte tari comuniste sau chiar capitaliste au fost primiti , plimbati , onorati , stimulati asa cum au fost liderii comunisti din Romania? Care dintre liderii altor tari au mai primit diplome si titluri academice de la universitati din Vest , asa cum au primit liderii comunisti din Romania? Care credeti ca au fost consecintele acestor simpatii ale liderilor din Vest fata de liderii comunisti din Romania , asupra cetatenilor tarii noastre?

 3. Te interbi și tu ca prostu,. ca prostu care nu știe de un Tökés László și de maghiarii lui, De muțenia prezidențială când era vorba de evenimentele de la timișoara ”comemorate”.. Cică era la TV un securist diversionist celebru, unul ambasador hurezeanu,, El a pomenit des numele lui Tökés la postul de radio sionist Europa Liberă,.ascultat de tot românu conștient. Timișoara s-a alăturat revoltei maghiarilor de la parohia reformată a pastorului Tökés .. Clar pentru oricine. Pe urmă revoluția victorioasă a durat doar o săptămână,. căci mafia cu epoleți a confiscat-o dând lovitura de stat din bucureștiul mahalagiilor. Rezultatul a fost refuzarea punctului 8 al proclamației de la timișoara,. mascarada cu prcesul de 30 de ani de găsire a criminalilor pitiți in rândurile celor care se rotesc la guvernare.. Timișoara nu e liberă nici azi.. au fost furați, fentați..Asta e romania,, Cui trebe ?

 4. Apropo Revolutia de acum 30 de ani! CÎND VA FI O REVOLUȚIE ÎMPOTRIVA HOȚULUI DE CASE Iohannis, O MERITĂ?!

 5. cit de groaznic e sa justifici o lovitura de stat straina cu tot felul de subterfugii revolutionare? s-au scris si carti…

  Ca sa intelgeti cum se intimpla lucrurile in aceasta lume incercati sa digerati asta:

  Post-adevărul defineşte o perioadă de timp sau o situaţie în care faptele reale devin mai puţin importante decât ceea ce crede o anumită persoană care reacţionează emoţional într-un context al nesiguranţei şi neîncrederii.

  Succes in aflarea adevarului!

 6. Se asculta azi la radio Europa fm o panorama de emisiune transmisa de la Timisoara , intitulata ce ati facut in primele clipe de libertate . Se audiaza numai tineri care la data aceea aveau 10-12 ani . Sigur ca sunt usor de mnipulat . Reiese ca a fost totul Ok. De ce nu se intreaba si cei care aveau peste 19- 20 ani atunci ? Sau cei maturi ? Acest post de radio unde invitatul special este cloaca de Moise are o politica pro regim , ca de acolo cin banii. Sunt baieti formati la scoala comunista de dupa 1990, castiga bine , sunt mistocari , dar momentul adevarului este blaftura de Moise , viitorul WC. Tudor Popescu. Moise a fost luat de Nicolicea Nikolski si plantat la acest radio, ca l- a vazut ca e curva. Sa ascutati emisiuni ale comunistului de Moise , care declara ca el e anticomunist. Asta este situatia din Romania. In toate sectoarele exista Moisi sau WC T. Popescu,,batranul format la scoala securitatii. Au murit degeaba tinerii exterminati efectiv de institutiile de forta devenite democratice peste noapte. Si astia de la post mai intreaba cum va arata Romania dupa 30 de ani. Te umfla rasul plansul.

 7. Vrajeala, chiar e un reportaj pe discovery (sau un canal similar) despre evenimentele din dec 89 si se recunoaste explicit ca erau agenti straini prezenti in perioada aceea, mai ales unguri, care au pus umarul la inflamarea situatiei. Inclusiv postul de radio europa libera, au recunoscut si aia ca dezimformau. Ce e interesant, si grav, e chestia aia cu ‘au venit oltenii’, tenta asta de segregationism, ca de elitism nu poate fi vorba.

 8. trist este ca faza cu oltenii trimisi de judetenele lor de partid cu bata la TM a fost chiar reala. daca ne dam de frati unii cu altii
  dar deh. .

 9. Din cate știu, după ce au ajuns acolo și au realizat adevărul, s-au întors acasă fără a face nici o paguba.

 10. Ce articoll penibil. Așa ceva nu am mai citit din vremea de tristă amintire în când Scânteia și România Liberă oltenii erau fruntea inteligenței și hărniciei iar Scorniceștiul orașul ales care a dat țării pe conducatorul iubit. Culmea era că oltenii din Tărgu Jiu sau Craiova declarau ca Oltenia este delimitată de Olt și cel de dincolo repectic Scornicești, Slatina nu sunt Olteni. Acums la un așa articol încăpeau câtevs vorbe și despre eroismul sibienilor și unic multicultural tâmpismul lor care au ales primar pe o personă dintr-o comunitate de 2000 de persoane, persoană care nu se remarcase nici profesional, nici civic, nici politic, un necunoscut, primar.

 11. Lugojenii s-au alaturat timisorenilor in 20 decembrie cand Ceausescu era inca la butoane (asa credea el cel putin).
  Atmosfera era irespirabila, nu se mai putea trai asa. Pacat de ce a urmat, confiscarea revoltei populare de catre comunistii din esalonul doi iar apoi de catre securistii sprijiniti atat din vest cat si din est care au vandut prada Romania la pret de second hand.

 12. @Marelui mincinos: Paduchele ca paduchele, neaparat trebuie sa iasa in frunte, sa se vada. El insa tot paduche este, in nici un caz urs. Valabil si pentru popa Tokes, un alt paduche, unul mai lat, care o facea pe zmeul, ba inca pe armasarul.

 13. Felicitari pentru articol. Timisoara este un oras dezvoltat economic, cultural si civilizat tocmai datorita plus valorii data de diferitele etnii care traiesc si muncesc in pace si toleranta. Oltenii au suferit in timpul comunismului o mutatie genetica. Sa ne amintim ca Oltenia in decursul istoriei a fost regiunea cea mai putin afectata de stapanirile straine, a avut cei mai numerosi haiduci si l-a dat pe Mihai Viteazul vizionarul unirii. Tocmai de aceea si represiunea bolsevico-comunista a fost sadica in Oltenia, bolsevico-comunistii fiind constienti ca trebuie sa le zdrobeasca oltenilor definitiv spiritul liber haiducesc. Nu exista taran din Oltenia cu exceptia lenesilor recutati de bolsevico-comunisti si transformati in batausi care sa nu fi fost cel putin o data batut si torturat de acesti nenorociti bolsevico-comunisti pentru ca nu doreau sa isi dea pamantul mostenit de la parinti CAP-urilor. Insa incet, incet in ultimul timp a inceput si Oltenia sa isi aminteasca ca nu se trage din ciuma rosie!

 14. Despre „eroul” Tokes…nimic de spus ; a spus destul prima sa sotie,Edith-oare s-a tradus cartea in romaneste ?

 15. „Au venit oltenii să ne bată cu bâte”.
  Oltenii NU i-au batut.

  DAR Clanul CARPACI le-au luat CASILE.

  ASTA NU se pune ?
  Sau „REVOLUTIONARII” eru pe Treaba cu VIITORII Carpaci ?
  Sau SIMILARI si Regimul Comunist NU ii lasa …

 16. Dl.timisorean-mitteleuropean Neumann este unul dintre castigatorii culturali ai « lovilutiei » decembriste din Timisoara,alaturi de reformatatul « pastor » Tokes ori anticomunistul sorosist Mihaes. Avea si are calitatea de „mason” purtator de kipa, intelectual new age, formator de opinie globalist, agent de influenta, matriter al Fundatiei Soros pt « open society », prestator de servicii culturale subventionate de entitati antinationale, expert (neobolsevic) in extrema dreapta romaneasca, in multiculturalism mitteleuropean, publicist cu darnicie sponsorizat de diferite organizatii sioniste ; in fine, are alura revolutionara a unui fasonat neomarxist timisorean deloc deranjat de aplicatiile si beneficiile evolutiei capitalismului speculativ si a democratiei spectacol importate in Romania via Timisoara. La banatenii de « tipul Neumann » este o obligatie etnica mitteleuropeana sa priveasca cu aroganta hermeneutica la bietii regateni (olteni,moldoveni) care au muncit ori muncesc pentru industria socialista /capitalista ori studiaza la extraordinarele universitati din superioara societate timisoreana ridiculizata urbanistic de clanurile mitteleuropene de tzigani milionari. Din nefericire pt timisorenii puri autohtoni scopurile epistemologice si eforturile acestor sofisti regionali urmaresc programatic doar discreditarea propagandistica a centrului politic-administrativ, alienarea culturala fata de Capitala statului si evadarea catre libertatile/ avantajele politice, comerciale promise de vechile centre imperiale: Budapest _Wien

 17. Dragi revolutionary: Primul lucru care l-a facut Lenin, decret nr.1 ca poporul ales sa fie egal cu altii, rusii,etc…dar atunci nu se putea dovedi ca e cel mai ceva popor din lume, si al 2-lea lucru sa le dea la tarani pamint, ca nu dadea de la el.Punctul 2 a avut grija sa il anuleze curind, si asa au ajuns PCUS. ca FSN-ul nostru, cu poporul ales in frunte de la pct.1 Asa ca ce drepturi ati primit, chiar daca au fost unii inconstienti care meritau, curind se va lua cu grija bolshevica. Asa ca va rog, daca aveti coloanal vertebrala si ziceti ca reprezentati poporul, sa il intrebati si ma rog sa-l fortati pe PM Pedro Romany, sa aduca evidentele ca omuletii verzi veniti sa faca sa explodeze mamaliga, daca intradevar au prasit teritoriul Romaniei??? Cel putin sub Antonescu, nemtii erau la vedere si purtau uniforme. Altfel, cum merg treburile in tara pare ca inn timp de pace suntem inca sub ocupatia bolshevica, exportata de cominterstan, via PCR la noi. Macar atit, Justitia si Procuratura sa se sesizeze, pentru ca tara poate fi usor distrusa. Deasemeni, ASE, Ecoinomistii adevarati, nu alogeni securisti gen ISARescu sa calculeze dezastrul produs tarii noastra.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Nici sub comunisti nu erau asa de multe drepturi nesimptite, ex.asa de multi dr.impostori copy-paste,etc…ca nimeni nu se intreaba, cum pot astia sa faca ceva pentru tara. Mai mult se

 18. @”MIHNEA” … 🙂

  Le-a „LUAT” Statul Comunist PAMANTUL.
  La CAP.

  Ideea NU era REA.

  Agricultura MODERNA NU se face pe TARLALE, din ce in ce mai MICI, pe masura IMPARTIRII Copiilor.
  RAU a fost ca Statul COMUNIST – PROST Condus – a CONTINUAT sa faca Industrie (NECESARA !) pe seama Agriculturii.

  Daca la inceput NU era ALTA Solutie de Industrializare, DUPA 1962 trebuia sa LASE Agricultura sa isi HRANEASCA Boborul BINE.
  Si sa faca ASTFEL ca INDUSTRIA sa creasca pe Seama EI INSESI.

  DAR Industria era LA FEL de PROST CONDUSA, ca SI Agricultura.

  REZULTATUL :
  Degenerarea BIOLOGICA accelerata SI mai mult, programat, de 30 de ani, de catre LIFTE, cu Scopul EVIDENT pentru ORICINE NU ESTE NAROD, de Inlocuire ETNICA.

  Le-a „DAT” indarat Statul CAPITALIST Fortzat, imediat DUPA Loviutzie, de i-a incaierat INTRA-Familie, cu Sapele.

  AU distrus Perdelele FORESTIERE din SUDUL Olteniei …
  AU DISTRUS Canalele de Irigatzii.
  AU VANDUT pe Catziva Firfirici catre LIFTE, Pamantul.

  Cu LEGI Facute de tot Felul de Ticalosi DIN ROMANIA, CARE AU PERMIS VANZAREA PAMANTULUI CATRE LIFTE,
  Unii cam Indieni de Origina ETNICA, facuti MARI pe Chestii Indoielnice de VITEJIE prin August 1944, de catre Comunisti.

  ALTFEL ramaneau SLUGI Damnate din ADN, ca proba CE au fac ut …

  ACUM s-au LINISTIT :
  NU mai sunt Robi la CAP, de unde mai SE SI FURA.

  SUNT Palmasi la STRAINI, pe … Suprafete INTINSE, la fel ca la CAP.
  Copiii LOR Sclavi in Occident, pe TE MIRI CE.

 19. Sergiule, tu nu vezi citi bivoli s-au apucat sa scrie aici? Iata raspunsul: uite d-aia Timisoara!!!

 20. CARPACISHOARA ESTE acum.

  NU Timishoara …
  IAR TU esti BOULEANTIMISHOREAN …

  „D’Aia (ca la) Tmishoara” erau DESTUI Narozi SPUCATZI la Specula ORDINARA.
  CU CONEXIUNI Grele, valabile SI AZI.

  Mai SI injuratzi, Leprelor VANDUTE Liftelor, la KIL in VIU, in loc sa TACETZI in INDIAN-NESS Behavior …

 21. De ce Timisoara? Pentru ca e aproape de Serbia si Ungaria! Sarbii credeau ca se mai intoarce 1918, cind au ocupat si „administrat” Banatul! Iar ungurii visau Ungaria Mare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.