După ce devin inamovibili, unii judecători ajung să se creadă nişte mici dumnezei!

Putem vorbi despre greva avocaţilor nemţeni?

Nu este o grevă propriu-zisă, este un protest, o modalitate de a se încerca obţinerea unor drepturi restantece reprezintă plata pentru munca depusă. Este vorba despre plata onorariilor pentru avocaţii din oficiu. Asta înseamnă că sunt anumite procese penale unde apărarea este obligatorie şi unde instanţa apelează la avocaţi din oficiu. Se solicită apărător pentru anumite persoane care nu-şi pot permite să plătească un avocat. Din martie şi până acum nu s-au plătit aceste drepturi!

La cât se ridică aceste sume restante?

În jur de 1 miliard şi 700 de milioane de lei vechi, pentru baroul nostru, care cuprinde 224 de avocaţi.

Aţi făcut sesizări în acest sens în calitate de prodecan al Baroului Neamţ?

Am făcut mai multe adrese către conducerea tribunalului. Am primit doar răspunsul că nu există bani.

Să fie oare la mijloc vreun joc politic, că tot suntem în campanie?

Nu cred… E vorba despre nişte bani care dacă nu au fost repartizaţi de către Ministerul Justiţiei, este vina Ministerului, dacă au fost repartizaţi şi nu s-au trimis către barou, ci au fost folosiţi pentru alte plăţi, este vina Tribunalului.

Care este, efectiv, forma dumneavoastră de protest, pentru că spuneaţi că nu este o grevă?

În şedinţa Consiliului Baroului am stabilit să nu mai emitem delegaţii din oficiu în urma cererilor venite de la instanţe. Pentru apărarea din oficiu, Instanţa solicită baroului desemnarea unui avocat care să reprezinte persoana respectivă în procesul penal. Aşadar, în procesele unde apărarea este obligatorie, nu vor mai participa avocaţi din oficiu. Protestul estepe termen nelimitat şi se va încheia în momentul în care vom primi banii.

Ce se întâmplă cu cei care nu vor mai avea parte de avocaţi din oficiu, cu cei care nu au bani să-şi „cumpere” un avocat?

Se vor amâna procesele, se vor stabili alte termene.

În ultima perioadă justiţia este „calul de bătaie” al campaniei electorale şi avocaţii reprezintă o rotiţă a acestui mecanism al justiţiei. Să vorbim puţin despre independenţă şi corupţie…

Cred că nu putem face generalizări în justiţie. Ca peste tot în lume, şi la noi există oameni corupţi. Nu putem vorbi despre corupţie la nivelul întregului sistem. Cred că sistemul actual în care se trece un examen pur teoretic şi orice tocilar ajunge judecător, trebuie schimbat. Odată ce au trecut examenul şi devin inamovibili, ajung să se creadă nişte mici dumnezei. Trecerea de la acest sistem la unul electiv în care judecătorii sunt aleşi la o perioadă de timp ar schimba în bună măsură concepţia şi modul lor de gândire, şi bineînţeles modul de a administra actul de justiţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.