E groasă, dar va fi și mai și

Noile estimări privind economia mondială ale Fondului Monetar Internațional vor fi mult mai scăzute, pe fondul menținerii ratelor de infecție cu COVID-19 și al redresării lente, a declarat Gita Gopinath, economistul șef al FMI, într-un mesaj video citat de Business Insider.

Fondul urmează să-și lanseze noile estimări pe 24 iunie, la aproximativ două luni după ce cele din aprilie, în care consemna că recesiunea generată de coronavirus va fi cea mai gravă cădere din aproape un secol. Proiecțiile actualizate „vor fi foarte probabil mai rele” decât cifrele din aprilie, a declarat Gopinath.

În ajustarea prognozei sale economice, organizația a luat în considerare costurile realocării forței de muncă, profunzimea crizei din sănătate, falimentele și cheltuielile consumatorilor.

Estimările din aprilie ale FMI au indicat deja o încetinire a economiei globale. Produsul intern brut global ar trebui să scadă cu 3% în 2020 în cel mai optimist caz, în timp ce o reapariție a coronavirusului în 2021 ar avea ca rezultat doi ani consecutivi de contracție economică accentuată, a spus FMI.

Două luni mai târziu, „incertitudini profunde” încă mai întunecă o mare parte din evoluția economică a lumii, a spus Gopinath. În timp ce regiunile cu măsuri stricte de izolare, cum ar fi China, au înregistrat o revenire accentuată de la minimele induse de virus, noi focare în mai multe state americane riscă să prelungească pandemia.

Economistul FMI a subliniat tensiunile crescânde dintre China, SUA și Hong Kong ca pe un risc emergent care ar putea afecta redresarea chiar și după dispariția amenințării virusului. „Există multe alte tensiuni care se dezvoltă”, a spus ea. „Toate acestea au implicații foarte mari pentru lanțurile de aprovizionare la nivel mondial, pentru că se modifică zonele de producție, globalizarea este afectată și crește protecționismul.”

Ce mai spune Roubini

Economistul american Nouriel Roubini nu crede că economia globală se va recupera rapid și consideră că situația gravă va produce o vară de proteste în Statele Unite și o perioadă foarte dificilă pentru Europa, conform unui inteviu acordat revistei Der Spiegel.

Roubini spune că actuala criză depășește Marea Depresiune din anii 1930, economia mondială s-a prăbușit în câteva săptămâni, și numai în Statele Unite peste 40 de milioane de oameni sunt șomeri.

Economistul nu crede într-o recuperare în formă de V, în ciuda pachetelor uriașe de stimulare economică, iar o eveentuală creștere în a doua jumătate a anului va fi o amăgire. „Economia a scăzut atât de abrupt încât este practic inevitabil că va reveni la un moment dat. Dar asta nu va compensa în niciun fel accidentul. Chiar la sfârșitul anului 2021, economia Statelor Unite va fi în continuare sub nivelul de la începutul anului 2020….Și rata șomajului se va reduce la 16 sau 17 la sută – în timpul crizei financiare a fost de doar 10 la sută. Crearea de locuri de muncă în luna mai a fost de numai 2,4 milioane după ce 42 de milioane și-au pierdut locurile de muncă în ultimele luni. Iar rata șomajului real este mult mai mare decât cea măsurată oficial”.

Roubini spune că piața bursieră se amăgește. „Investitorii pariază că vor exista noi pachete de stimulare economică și o recuperare a profiturilor în formă de V. Dar pentru oamenii de aici din SUA, asta nu înseamnă nimic”.

Economistul spune că marile corporații, băncile și companiile din tehnologie vor supraviețui crizei, cu ajutorul statului, pentru că vor face concedieri, vor reduce costurile și, în final, vor avea și mai multă putere pe piață decât înainte. Dar companiile mici și mijlocii vor falimenta. „Estimez că fiecare al doilea restaurant din New York va trebui să se închidă, dar McDonald’s va supraviețui”.

Roubini a vorbit de un studiu realizat de Rezerva Federală, conform căruia 40% dintre americani nu au 400 de dolari în numerar pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență. „Acum avem această urgență. Sistemul este bolnav, iar oamenii ies în stradă din această cauză”.

„În zona în care locuiesc, Bowery din Manhattan, trei sferturi dintre manifestanți sunt albi. Mulți dintre ei sunt tineri și aparțin „Precariatului” urban, noua clasă care a înlocuit clasa muncitoare tradițională în economiile avansate. Precariatul este format din lucrători temporari, freelanceri, oameni care lucrează cu ora, chiar dacă de multe ori au diplome universitare. Cei care nu au un loc de muncă regulat cu normă întreagă nu mai primesc ajutor de stat după trei luni. Acești oameni nu își mai pot plăti chiria și facturile de telefon, iar electricitatea și apa le sunt tăiate. Va fi o vară lungă și fierbinte”, a spus economistul.

Roubini spune că globalizarea a menținut costurile forței de muncă și de producție scăzute ani buni, din cauza celor 2,5 miliarde de lucrători ieftini din India și China. Dar globalizarea a trecut de punctul maxim după criza financiară, iar pandemia a intensificat tendința. „Asistăm la renaționalizare, dezintegrarea lanțurilor de aprovizionare, un conflict comercial între China și SUA”.

Iar prețurile vor crește, spune Roubini, care oferă exemplul tehnologiei 5G: Nokia și Ericsson sunt cu 30% mai scumpe și cu 20% mai puțin eficiente decât Huawei. „Așadar, dacă o țară decide împotriva Huawei pentru extinderea 5G, existând motive întemeiate legate de securitate, prețurile a tot felul de produse finale, de la serviciile 5G până la prăjitoarele și cuptoarele cu microunde cu cipuri 5G, vor crește automat. Și asta duce în cele din urmă la inflație”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. Cu sau fără virus acest eveniment era de așteptat.. Categoric e o criză globală a climei. categoric acest mod de distrugere a planetei nu se mai poate continua. categoric urgent era nevoie de o schimbare radicală a tot cea ce face azi omenirea. Alt mod de gândire, mod de trai, model de educație, sănătatea, administrarea statală, totul trebuie schimbat. trebuie eficiență. trebuie competență și utilizare a technologiilor existente nepoluatoare.. Virusul este un rău necesar. cei care nu pricep schimbarea vor pieri,. și pe drept.. E nevoie de societăți curate, cinstite, care se pot gospodări eficient cu minimă urmă ecologică asupra terrei.. E cred de ințeles…și astfel acționat.

    • Asa cred si eu! Este suficient sa ne uitam afara, ce schimbare dramatica a climei!

  2. Asa pe model neomarxist…zi-le ca le zici bine…baga placa aia uzata cu clima si mai bagati ceva taxe…nu v-ar muri multi inainte!

  3. Guvidul e doar pretextul pentru a prăbuși o economie globală nesustenabilă (băieții care contează deja au toate averile cu care nu mai știu ce face și se joacă de-a Dumnezeu cu lumea) și pentru a aduce o dictatură globală în care lumea e dresată și lipsită de drepturi elementare. Înșelătoria schimbărilor climatice ne este băgată pe gât tot așa, pentru a accepta alte măsuri draconice (închiderea habitaturilor naturale oricărei activități umane, sub pretextul conservării lor / taxe noi de mediu etc.).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.