E groasă: Ministerul Sănătății nu înghite apa, Apa Nova – da!

Ministerul Sănătății le-a recomandat miercuri seară bucureștenilor să nu folosească apa din rețeaua publică pentru băut, prepararea hranei.

Ministerul a transmis miercuri seară o avertizare în care explică ce s-ar fi întâmplat.

„Distribuitorul de apă potabilă pentru București  a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă.

Ca urmare a acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019 , au fost primite la Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii  din sectoarele 5 şi 6 din Capitala. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apa potabila în cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, în toate cele 5 puncte de recoltare,  valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.

Conform specialiștilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parțiale nu reprezinta un  motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apa din rețeaua publica de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul ca în cazul consumului de apa hiperclorinată, măsura aplicata în acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursa  informează ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea,  pana la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate,  specialiștii recomanda  locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publica sa nu fie folosita  pentru băut, prepararea hranei  sau în igiena personală. Aceștia recomanda utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut.

De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici,  dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Ce spune Apa Nova

Apa Nova transmite că rezultatele analizelor efectuate reconfirmă și atestă potabilitatea apei distribuită de companie consumatorilor. Distribuitorul de apă mai menţionează că a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale.

„Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirmă și atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă”, informează Ana Nova, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă din rețeaua de distribuție trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru.

„Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezența clorului în apa potabilă este deci o necesitate și o garanție că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranță a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentrații mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranță (de exemplu, SUA). În mod uzual, operatorii de apă mențin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii)”, mai arată Apa Nova.

Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată, potrivit companiei, că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mici de 0,10 mg/l.

„Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, a crescut concentrația de amoniu din râul Argeș, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru capitală. Administrația Națională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeș. Din preocuparea continuă a producătorului și operatorului de apă potabilă pentru municipiului București pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acționat conform Bunei Practici Industriale pentru situații specifice, prin creșterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăși limita maximă admisă. Efectul creșterii dozei de clor a condus la apariția disconfortului organoleptic (gust și miros) în câteva puncte din sectoarele 5 și 6”, mai spune Apa Nova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Eu ca un simplu muritor nu-i pot intelege pe conationalii care se inghesuie sa traiasca in Bucuresti! Toti tinerii din judetele limitrofe isi cumpara apartamente in Bucuresti desi stiu ca nu sunt locuri de parcare, ca 50% din venit se duce pe combustibilul auto, ca reteua subterana de tevi de apa calda este varza, ca pierd 4 ore zilnic in mijlocele de tranasport, ca nu pot respira vara aerul din cauza poluarii,ca apa de baut nu este buna de baut, ca copacii sunt putrezi si cada pe masini la furtuna sau la ploaie inghetata, ca stau la cozi infernale in magazine pentru niste cumparaturi de doi lei et. Cei care au luat teapa la tinerete cu traiul in Bucuresti si-au construit casute pe pamant la tara, langa Bucuresti. Singura satisfactie a lor este ca locuiesc in satul cu ministri, au viloaice pe Valea Prahovei si sunt smecheri de bucale!

  2. O atitudine total iresponsabila si de neacceptat din partea APA NOVA, a ministerului Sanatatii, a PMB dar si a sri. Aprovizionarea cu apa este o problema care, ar trebui sa fie prioritara pentru sri si CSAT! Pot fi omorati zeci sau sute de mii de oameni prin otravirea, intentionata sau accidentala a apei! E o problema de siguranta nationala mai importanta decat „campul tactic” din justitie! DE CE COMUNICATELE AU VENIT MULT DUPA CE APA A AJUNS LA ROBINETELE OAMENILOR care au reclamat mirosul de clor? De ce nu a existat o comunicare rapida din partea Apa Nova? De ce avertizarea vine abia la 48 de ore dupa eveniment? Astept demonstratii de la rezistenti daca tot lupta ei pentru justitie. Ar fi timpul sa mai demonstreze si pentru drepturile omului. A celui de rand!

  3. Deci când gripa își arată forța și medicii cer insistent spălatul cât mai des a mâinilor nu cu dezinfectant ci cu apă și săpun se anunță Coincidență? că apa este neconformă. Apa Capitalei României este otrăvită, mai pe româneșteasta s-a întâmplat cu amoniu și improprie consumului! Fabrici de săpun nu mai avem. Uzine chimice care să producă reactivii cu care se tratează apa ca să devină potabilă în România sigur nu mai sunt, iar reactivii se importă. Se întâmpă un Incident periculos! În acest timp Procurorul general se judecă cu ministerul justiției pe o problemă personală în loc să lase pe alții să relanseze instituția pe normalitate, agerii și vigilenții ofițeri SRI care ne pazesc de spioni și sabotori grupați în mai multe tabere sapă tranșee și minează drumul candidatului la Președenția României susținut de tabăra adversă, președintele Iohannis prezidează o reuniune NATO, informală adică ca hotărâri zero, Primărița Capitalei cu primari de sector când orașul are apa murdarită cu pișalau de la crescatorii de vaci sau porci bate câmpii despre bugetul nevotat. Dna. Prim ministru nu convoacă conducerea DIrecțiilor de sânatate publică, sanitar veterinare, ITM, SRI, Protecția mediului să dea în scris ce și de ce s-a întâplat, dupâ care să-și scrie demisiile în fața ei urmând ca irganele de anchetă să-și facă treaba. Să ceară controale în toată țara. Să prezinte concluziile la CSAȚ. Chiiar nu se înțelege ce lucru grav s-întâmplat! Asta pe lângă importului de energie.

  4. Cred ca putem gandi si singuri cum stau lucrurile, in baza informatiilor concrete, si nu a dezinformarii. Pe cand ministerul doar a aruncat acuzatii si directia de sanatate a aruncat niste cifre, cei de la apa nova au publicat rapoarte clare pe sait cu rezultatele analizelor pe fiecare zi. Nu tin cu nimeni dar una e sa comunici transparent, si alta doar sa arunci acuzatii fara niciun fel de dovada in spate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.