E.On România în mâinile Ungariei? Impactul vânzării asupra consumatorilor și pieței locale

Sectorul energetic din România, deja aflat într-o dinamică de transformare rapidă, a fost recent subiectul unor discuții intense cu privire la posibila vânzare a E.On România, una dintre cele mai mari companii de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale din țară.
Singurul interesat în această tranzacție pare a fi MVM, o companie de stat din Ungaria, care a înaintat o ofertă estimată între 200 și 220 de milioane de euro. Acest articol își propune să analizeze în detaliu implicațiile acestei posibile achiziții, poziția autorităților române, impactul asupra consumatorilor și perspectivele pe termen lung pentru piața energetică din România.
Contextul și detaliile tranzacției
În ultimele săptămâni, discuțiile privind vânzarea E.On România au câștigat avânt, în special după ce s-a confirmat că grupul german E.On a început negocierile cu MVM. Deși această informație a fost inițial confirmată de surse din piață, oficialii români, în special ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au subliniat că nu a fost luată o decizie finală cu privire la vânzare. Burduja a afirmat că, deși discuțiile sunt în curs, E.On nu a decis să-și vândă afacerea din România, sugerând că articolele de presă care anunțau vânzarea sunt premature.
În prezent, MVM este singurul ofertant care rămâne interesat de achiziția E.On România, ceea ce ridică întrebări legate de oportunitățile și riscurile pe care le implică această tranzacție. MVM a solicitat o perioadă de tranziție mai lungă în care să poată utiliza marca E.On, o cerință care nu a fost acceptată de nemți, care doresc o finalizare rapidă a tranzacției. Această situație sugerează nu doar un joc de negociere între cele două părți, ci și o provocare în ceea ce privește păstrarea identității de brand în ochii consumatorilor.
Poziția statului român
Pe fondul acestor negocieri, poziția statului român este una de observație activă. Ministrul Burduja a declarat că, în cazul în care tranzacția se finalizează, aceasta va fi supusă unei analize riguroase de către instituțiile competente, inclusiv Consiliul Concurenței și Comisia pentru Investiții Străine Directe. Aceste autorități vor evalua nu doar impactul economic al vânzării, ci și implicațiile legate de securitatea națională și de gestionarea resurselor energetice.
Un aspect important menționat de Burduja este că o companie de furnizare nu gestionează infrastructură critică, ceea ce ar însemna că statul nu are instrumente legale pentru a bloca vânzarea. Această observație subliniază o tendință mai largă în sectorul energetic, unde statul român pare să adopte o abordare mai liberală, lăsând loc pentru investiții străine, dar și pentru influențe externe. Totodată, este important de subliniat că MVM are legături comerciale cu Gazprom, ceea ce ar putea ridica semne de întrebare în rândul autorităților române cu privire la influențele externe asupra sectorului energetic național.
Implicațiile pentru consumatori
Dacă tranzacția MVM – E.On România se va finaliza, impactul asupra consumatorilor ar putea fi semnificativ. În prezent, E.On România are un portofoliu de aproximativ 3,4 milioane de clienți, iar MVM, deja activă pe piața românească prin MVM Future Energy Technology S.R.L., ar putea să își extindă considerabil baza de clienți. Această extindere ar putea aduce o diversificare a serviciilor disponibile pentru consumatori, având în vedere că MVM are experiență în furnizarea de energie din surse regenerabile.
Cu toate acestea, există temeri legate de posibila influență pe care MVM ar putea să o aibă asupra pieței gazelor naturale din România. Există riscul ca, având un portofoliu atât de mare, MVM să favorizeze achiziționarea gazului din surse externe, inclusiv din Rusia, în detrimentul gazelor produse local. Această strategie ar putea afecta nu doar stabilitatea prețurilor, ci și siguranța aprovizionării pentru consumatorii români.
În plus, o schimbare de proprietate ar putea genera și o migrație a consumatorilor către alți furnizori. Conform legislației în vigoare, clienții au dreptul de a-și schimba furnizorul de energie în termen de 21 de zile, ceea ce le oferă o flexibilitate considerabilă. Dacă MVM nu reușește să îndeplinească așteptările consumatorilor, acest lucru ar putea duce la o pierdere semnificativă a clienților, afectând astfel stabilitatea financiară a companiei.
Situație plină de incertitudini
În concluzie, situația actuală privind posibila vânzare a E.On România către MVM este una complexă și plină de incertitudini. Autoritățile române sunt în postura de a observa cu atenție evoluția negocierilor, având în vedere impactul pe care această tranzacție îl poate avea asupra consumatorilor și asupra pieței energetice locale. De asemenea, MVM se află în fața unei oportunități semnificative de expansiune într-o piață strategică din Europa Centrală, dar aceasta vine cu propriile sale provocări și riscuri.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4883 Articole
Author

29 de Comentarii

  1. Poate exista o legatura cu baietii energeticieni destepti din Cluj care par tot mai mult a privi spre Budapesta. Au o ura nativa fata de Bucuresti si mitici. De la adeneul stravechi li se trage.

  2. De ce nu rascumpara statul roman??? Burduja sa-si dea demisia. Ciolacule fi barbat si ia fraiele-n maini! Daca nu misca guvernul si nu intervine, apai chiar suntem de rasul curcilor!

  3. Revin cu comentariul ! Cum adica Romania este in „observatie activa” ? De ce nu depune o oferta cum a depus Ungaria ? Ce reprezinta 200-220 milioane de euro fata de miliardele cheltuite pentru sustinerea industriei americane de armament ? Am dat de „pomana” Ucrainei sistenul de rachete si pentru aceasta situatie care e de siguranta nationala facem ” OBSERVATIE ACTIVA” ? HALAL MINISTRU HALAL MINISTER , HALAL GUVERN !

  4. Romania sa nu recupereze distributia? Sa spui ca nu ai 200-300 de milioane. Asta da TRADARE, de aceea a fost adus Burduja si Virgil la Energie? De ce nu se respecta preemtiunea? De ce Burduja face pe cineva cu IQ zero?

  5. „In concluzie, situația actuală privind posibila vânzare a E.On România către MVM este una complexă și plină de incertitudini. Autoritățile române sunt în postura de a observa cu atenție evoluția negocierilor, având în vedere impactul pe care această tranzacție îl poate avea asupra consumatorilor și asupra pieței energetice locale. De asemenea, MVM se află în fața unei oportunități semnificative de expansiune într-o piață strategică din Europa Centrală, dar aceasta vine cu propriile sale provocări și riscuri „.
    STAȚI SI OBSERVAȚI CU MÂINILE ÎNCRUCIȘATE! Austria are petrolul si gazele,acum UNGARIA e pe cale să ia o halca mare,mare din distributia de GAZE.
    Ce mai aveți de cedat?
    Statul român, in concret niște indivizi lipsiti de viziune si patriotism (or fi proști, or fi corupți, or fi trădători, sau cate doua sau toate trei) prin ceea ce fac sau prin ceea ce nu fac întăresc statutul de colonie!
    Si nimeni nu ii întreabă ce fac si de ce prăbușesc si mai mult ROMÂNIA .
    PS.
    CEDAREA CĂTRE OMV-AUSTRIA A PETROLULUI SI GAZELOR, a distributiilor de gaze și energie către firme străine și intentia Ungariei prin firma MVM de a pune mâna pe o halcă mare din distributia de gaze ,tote acestea tin de siguranța națională.
    ESTE O TRĂDARE CE S-A PETRECUT SI CE SE PETRECE ACUM!
    CE,dracu o fi in capul decidentilor de ieri si a celor e azi ?
    Sunt prosti,sau trădători ?
    Eu zic ca bună parte din ei ar trebui sa-i avem in pușcării .

  6. Unde-i acum Simion sa protesteze? Se stie insa ca Koldea i-a facut partidul. De-aia i s-a pus calusul in gura lui Sosoaca, este singurul politician care are curajul sa protesteze.

  7. 200 de milioane nu este foarte mult, mai ales in comparatie cu banii dati americanilor pe fiare vechi. Trebuia ca Romania sa fi cumparat e-On, prin Romgaz si eventual Hidroelectrica. Ceea ce pentru unguri este o achizitie strategica, pentru noi ar fi fost si mai strategica, numai ca tradatorii de la conducerea tarii au alta strategie, si anuma distrugerea Romaniei.

  8. La cat au furat si fura psd-ul si pnl-ul de 35 de ani, 200 milioane sunt maruntis de buzunar. Intr-adevar Sosoaca devine deja chiar serioasa fata de gainile psd-nl

  9. …adică,e voie ca o companie de stat să negocieze cumpărarea,dar statul român prin așa-zișii săi reprezentanți,stă și „observă”cum se duc toate; atât de buni și liniștiți observatori suntem,că ai zice că suntem înțeleși…; o fi „grupul de la Cluj” la mijloc,dar eu știu că,precis,conducerea țării e la București…sau nu mai e,dar nu ni se spune?

  10. Fraiere, statul nu mai are de mult nici o autoritate in sectorul energetic. Acesta este acaparat in intregime de mafia baietilor destepti. Ei fac legea acolo si nu Burduja sau Ciolacu.

  11. Cum adică, tocmai cea mai puternică firma cu cei mai mulți consumatori din Romania sa fie îmbălsămată cu cât vor ungurii dar cu mana liberă de la guvernul român? Ăștia din guvern sunt întregi la cap sau, dezinteresați total de orice din Romania și total pozitiv pe scopurile personale?

  12. Statul roman e un stat de paie,nu mai are putere de decizie in Romania.

  13. Se poate rezolva destul de simplu de catre actualii clienti ai EON, pe baza nationalista.

    Fiecare client EON isi termina contractul dupa vinzarea catre noul furnizor de gaze din ungaria si isi deschide un nou contract cu alt furnizor de pe piata, ca sint destui.

  14. Prin afirmația că “ o companie de furnizare nu gestionează infrastructură critică, ceea ce ar însemna că statul nu are instrumente legale pentru a bloca vânzarea” domnul ministru Burduja e ori prost ori renegat. Adică gazul și energia electrică e produs al Statului România, gazul și electricitatea mi-o aduce în poartă Statul România, dar nu are voie să și vândă la preț pentru cetățenii țarii. Vânzare e la mâna unor străini haini care i-au grosul banilor pentru un citit de contor și emis o factură, bani care-i cară în străinătate. Dacă privea pe TV Ungaria anii trecuți ar fi văzut pe premierul Orban zicând cum i-au prostit nemții cu cumparatul Distribuției de 4 firme germane ce se bor concura la preț care s-au unit în Eon și dictau prețul energiei pentru unguri. Drept care s-a pus bine cu muti Merkel cu UE și gasit motivație să treacă în proprietatea statului Ungaria peste 50% din energie, peste 50% din bănci și tot atât din presă și acum în Ungaria, ungurii fac prețurile nu străinii. Ungaria cum a putut atunci și acum ne cumpără și pe noi?

  15. Statul Român este varză toate țările fac ce vor ele în această regiune care se zice ca are statut de țară. Așa arată trădarea de țară și subminarea ei.

  16. De ce cei 3,5 milioane de clienti romani nu se muta la o firma de distributie romaneasca, se face simplu, pe net cu zero lei cost ? O simpla inscriere la alt distribuitor si gata, „ce bine imi pare ca ai luat teapa” !

  17. @Daniel spune: „isi deschide un nou contract cu alt furnizor de pe piata, ca sint destui.”
    Da, dar sa fie romanesc. Ca am facut nimic daca tot la straini merg.
    Sau doar ungurii sa nu vina? Inrest oricine?
    Stii ca Enel a trecut de la italieni la greci? Sau Oltcit la DAEWO apoi in final la Ford? Vreun mesaj de revolta, ceva?
    Nu cumva e doar o retorica antimgahiara aici? Si nu ma refer doar la opinia badriotilor nationalisti, ci si la guvernarea romaneasca atat de slugarnica fata de UE.

  18. sa ti se preia un comentariu cand vorbesti ca unii azi fac de rusine haina militara pe care a purtat=o bunicul ca ofiter de cariera si care a cazut in Muntii Tatra…pentru ce?
    Pt PNL-ul lui gen Ciuca si Burduja fiul lui tatalui sau care n-a invata sa se mandreaza ca s-a nascut in acest spatiu indiferent de etnie, toti sunteti cetateni romani.
    Numai ca nu dovediti din cauza ”ochiului…”

  19. @Daniel: nu cred că a existat în Romania o firma care să aibă preturile cele mai mici și să respecte legislația inclusiv cetățenii consumatori. Au fost și mici dereglări pe comunicare dar nu grave cum se practică în alte firme. Acum, pare că au ajuns la o ‘saruratie’ încât pocnește in multe firme mici despartindu-se pe servicii pentru că, deja au obligativitatea impusă de a-ți face abonament pentru revizie și defectiuni centrala, plus revizie instalație gaze, totul e pe Bacău și Iași(capi politici care vor sa se îmbogățească peste noapte).

  20. Privatizari praf s-au tot facut in buna tradutie a partidelor desprinse din FSN reunite sub diverse forme si formate. Ce s-a alea de mai toate privatizarile, inclusiv de ce aduceau profit, de multe ori praful, s-au construit cartiere de blocuri de calitate indoielnica.

  21. ca NU AM votat PSD sau PNL, oameni fara caracter si nici adipozitatea urlatoare…
    sa va judece: Stefan, Mihai, Brancoveanu care a fost in stare sa-si jertfeasca fiul care ar fi scapt cu viata daca se turcea, Tudor Vladimirescu, Cuza si Ecaterina Teodoroiu alaturi de milioane de eroi cazuti ca voi sa fiti niste…

  22. Unii conentatori se întreabǎ de ce nu rǎscumpǎrǎ statul român. E simplu: nu e voie de la UE. Când aveam sistem energetic integrat (producție-transport-distribuție), UE ne-a obligat sǎ-l dezmembrǎm, iar toatǎ lumea era fericitǎ cǎ „suntem europeni”. Când am vândut la strǎini, era la fel, veselie mare. Acum vedem un articol dintr-o serie care înfiereazǎ pe unguri, cǎ de ce cumpǎrǎ de la nemți un bun care le aparține nemților! Dar oare nemții (de fapt fondurile de investiții globale care sunt în spate) de ce vând? Dacǎ România va fi împinsǎ în rǎzboi, nu ar fi mai prudent aşa? S-ar putea ca unii sǎ știe mai multe decât noi despre ce ni se pregǎtește…

  23. Kolnia Statu Palmă barbă-n cot( dacă n-ai barbă și tatuaj ca CO LO nelu Gorghiță la nuntă , ești varză !) .Odată cu închiderea termocentralei Mintia , tot Ardealul și Banatul SUNT ALIMENTATE CU ENERGIE ELECTRICĂ DIN UNGARIA . CE SĂ FACĂ ”STATU PALMĂ BARBĂ COT cu sârmele dacă n-are ”zamă să bage pe ele ? ȘI DACĂ Încă mai ARE ( ca în cazul onductelor/ gazului ) și tot le dă la Engie și Omv , darmite dacă n-are . LASĂ să bage marfă ăia care au – acum fac și centrala nucleară de la PECS , CU RUȘII . Imbecililor le pute curentul electric alternativ ( rusesc) . Preferă curentul CONTINUU ocțidental pe valută fiind VULNERABILI la cerebel .

  24. Păi, ungurii au cheltuielile de consum, regia de gaz, lumină, apă și intreținere comună, la cotele cele mai joase din europa.. In Ungaria nu plătești impozite după teren sau imobile.. Ungaria are in proiect și in curs de realizare surplus de energie electrică și chiar de hab de gaze rusești.. Ai idee de ce inseamnă asta ??

  25. Azi da cheile de la Victoria,maine pe alea de la casa poporului!mereu au facutce au vrut!si au vrut numai rau!

  26. @ „Bzr”, 08 oct. 2024 la 17:32
    „Azi da cheile de la Victoria,maine pe alea de la casa poporului!mereu au facutce au vrut!si au vrut numai rau!”
    Beeeey, Bezerenban, vezi că ai rămas fără cheile de la WC, ți le-a luat UDeMeReu’, și ai beut cam multă poșirkă dă Bukale zîsă „bere”, az’……[Rumburak]
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie:Dinastia_Basarabilor

  27. Da, da, sa cumpere statul roman ! Iata ca aici AUR are dreptate ! Nu se poate domnule sa dam chiar tot la austrieci si unguri . Astia au o strategie adevarata, pe termen lung, referitoare la Romania cu servicii de spionaj foarte motivate si bine platite cu surse de influenta la fel bine stipendiate pentru asta ! Ce face SRI-ul ? Doar ii mangaie orgoliul/popoul lui Iohanis ? Pai Ioha este parte a strategiei constient sau nu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.