Ecaterina Andronescu a descoperit apa caldă

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat, într-un răspuns la o interpelare, formulat la începutul lunii decembrie a anului trecut, că la nivel naţional aproximativ 2.355 unităţi şcolare funcţionau fără apă curentă şi canalizare, având WC-urile în curte.

„Referitor la situaţia avizelor sanitare, din datele statistice existente la Ministerul Educaţiei Naţionale rezultă că, la nivel naţional, funcţionează aproximativ 2.355 de unităţi şcolare cu grupuri sanitare situate în curte şi care nu sunt dotate cu apă curentă şi canalizare”, a transmis Ecaterina Andronescu, în cadrul răspunsului unei interpelări adresate în scris de către senatorul de Maramureş neafiliat Severica Rodica Covaciu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că în judeţul Maramureş 27 de unităţi şcolare nu au apă curentă şi canalizare.

„Potrivit informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, la nivelul judeţului situaţia este următoarea: din totalul de 162 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, cu 524 de clădiri în care se desfăşoară activitate didactică, 27 de clădiri au grupuri sanitare neracordate la apă şi canalizare”, a adăugat Andronescu.

Răspunsul Ecaterinei Andronescu vine în urma unei interpelări adresate, în scris, de către senatorul neafiliat Severica Covaciu. Întrebarea a fost prezentată în luna noiembrie pentru ministrul interimar al Eduaţiei Naţionale, Rovana Plumb.

„Vă rog să îmi puneţi la dispoziţie date statistice referitoare la numărul total al uităţilor de învăţământ din ţară care nu au toaletă racordată la sistemul de alimentare cu apă şi la canalizare. De asemenea, pentru judeţul Maramureş doresc să îmi precizaţi câte unităţi şcolare nu au toaletă la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare”, este interpelarea transmisă ministrului Educaţiei.

Referitor la subiect, premierul Viorica Dăncilă anunţa, la începutul lunii decembrie a anului trecut, că în bugetul pe 2019 va fi şi un Fond de Investiţii Locale, prin care localităţile vor putea opta pentru câte două proiecte de finanţare fiecare, pentru canalizare, apă sau renovarea şcolii. Şeful Executivului spunea că pentru acest fond vor fi alocate 10 miliarde lei, în timp ce preşedintele PSD Liviu Dragnea afirma că suma va fi de 10 miliarde de euro.

Bugetul pentru acest an nu a fost încă adoptat de Guvern. Despre buget, Liviu Dragnea a spus, la sfârşitul anului trecut, că va discuta în coaliţie despre posibilitatea ca după 15 ianuarie acesta să fie aprobat, mai întâi de către Executiv, apoi în Legislativ. Liderul PSD a adăugat că e posibil să fie convocată o sesiune extraordinară „cu câteva zile înainte de februarie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Nu ma boule apa calda a descoperit-o Arhimede!Ma refer la cel care umbla pe ape!Asa sa nu se inteleaga gresit!

  2. Nu ma boule apa calda a descoperit-o Arhimede!Ma refer la cel care umbla pe ape!Asa, sa nu se inteleaga gresit!

  3. The Mummy Returns!Ciudata caterinka a fost sinistra la educatie de vreo 3 ori,cca 6 ani,acum e a 4-oara!Din 2000 tot putea sa ridice si sa rezolve problema scolilor rurale,dar i-a interzis medicul sa ridice,iar la rezolvari,e varza!O tine PSD de pomana in „caruta cu paiate”aka guvern,atatia ani pierduti…

    • @Comentator
      Un comentariu mai ‘savant’, nu cred ca ar fi putut articula altcineva! Daca taceai, filozof ramaneai!

  4. doamna ministru sa spuna clar, ferm si urgent daca vrea reforma educatiei cu un minister plin de politruci adusi de marga, miclea, hardau, adomnitei, pop, gorun, ispas, dumneaei cu inginerii de la politehnica si ARACIS, cu adusii copaceni de la cluj, onesti, iasi, targoviste, tg jiu, etc pt carnetele de partid, rubedenie si amantlâc, fara principii, fara realizari, fara o caramidă la soclul educatiei!!!gata cu televizorul. afara cu mafia si incompetentii, obedientii si lingaii, ageamii si diletantii!!

  5. Nu-i vorba de Abramburica. Maramuresenii n-au descoperit apa si sapunul. Isi construiesc casoaie cu porti mandre, dar nevoile si le fac tot in fundul gradinii. Am vazut un reportaj televizat despre ” cea mai mica scoala din Romania „. O chitimie, ceva mai mare decat o sufragerie de bloc, facuta din paianta. Copiii murdari, cu hainute murdare stateau inghesuiti ca sardelele. In 1997 am vizitat si un sat din Muntenia, unde nu era apa curenta, dar scoala arata foarte bine, iar elevii erau imbracati curat. Privata era varuita si dezinfectata. Azi comuna respectiva are si apa curenta si canalizare.

  6. Probabil,situatia apei curente,a canalizarii,ar fi fost,astazi,mult mai buna daca nu s-ar fi desfiintat multe din scolile profesionale.Acum,ca sa fie atrasi tinerii,ar fi nevoie,de un statut mai atragator in aceste domenii.Sa nu uitam ca gradul de civilizare ,de dezvoltare,de stabilitate a populatiei in mediul rural,deasemenea gradul de succes in lupta contra poluarii mediului,depinde de APA CURENTA,CANALIZARE.
    Si inca de multe alte lucruri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.