Efectul electoral al epidemiei

Descentralizarea crizei sanitare a fost necesară de la început, însă modul de funcționare al României este unul care a pus și pune interesul celor din funcții înaintea intereselor cetățenilor. Intrarea în carantină a unor spitale, cartiere sau localități nu impunea automat blocarea țării, așa cum s-a întâmplat.

La fel apelarea la Justiție, în cazul neregularităților stringente, ar fi putut deveni din primul moment operațională, dacă aceasta nu ar fi fost sub presiune politică și dacă legea ar fi fost un obiectiv asumat.

Gestionarea fenomenului epidemic și a consecințelor pe care le presupune, are încă multe abateri de la ceea ce ar trebui să fie o regulă: transparența deciziilor. Situația de criză a fost și este în continuare testul turnesol a tot ceea ce se întâmplă în România. Promovarea înspăimântării publice ascunde ascunde încălcarea procedurilor constituționale și punctual legale, cu efecte devastatoare, inclusiv în planul sănătății fizice și mentale.

Un guvern care triumfă pre-electoral prin cultivarea fricii, incapabil să ofere sustenabilitate unui moment de o dicultate maximă, exhibând în nota regimurilor totalitare adversitatea ca unică soluție, și-a încetat orice drept de a mai funcționa. Guvernul Iohannis-Orban a ideologizat epidemia și prin forțarea datei alegerilor.

După rutina mafiotă etatizată, centralismul propagandistic este încă perceput drept control asupra anarhiei, în fapt lucrurile stând diferit. Centralismul a blocat aplicarea legislației în teritoriu și responsabilitățile generale ale administrațiilor, prin amestecul de legalitate și nelegalitate, în aplicarea unor dispoziții în interesul persoanelor.

S-a ajuns în punctul critic în care orice interpretare, nedumerire, părere asupra situației epidemice, sociale sau de altă natură publica, poate fi considerată de orice politruc interesat un atac la formulările unor grupuri, care folosind pupitre oficiale, își depășesc atribuțiile.

Criza epidemică a început deja procesul de descărcare a sarcinilor centrului spre administrațiile locale profund corupte, deseori acționând neconform. Este un moment zero ireversibil. Cu tot ceea de presupune acest proces, catastrofal pe moment, al relevării statului mafiot, transferul sarcinilor trebuie susținut. Guvernul, prin reprezentanții în teritoriu, au posibilitatea să urmărească modul în care decurge aplicarea legii, Constituției, reformelor.

Procesul reformator determinat de gestionarea epidemiei ar trebui să aibă efecte teribile asupra alegerilor, în sensul înțelegerii că salvarea nu mai poate veni de la București, ci chiar de la controlarea aleșilor de către alegătorii din circumscripții. Lipsa rezultatelor unor mandate ar trebui să ducă la anularea acestora, când se impune, și nicicum la reînnoirea lor.

In România, pericolul epidemic este depășit de cel politico-administrativ.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Cititi si va cruciti! Ce mentalitate dictatoriala are hubloul de lux care terorizeaza cetatenii! Mai important sa restrictionezi drepturile cetateanului, vezi anterioara „cartele pray pall doar cu cartea de identitate”, nu conteaza motivil, poate fi chiar fals sau in interesul altor entitati, decat sa respecti entitatea juridica si Constitutia! Incredibil! https://www.stiripesurse.ro/cazul-gornet-departamentul-condus-de-arafat-aprecieri-jignitoare-la-adresa-judecatorilor-apreciere-superficiala-a-legii-lipsa-de-intelegere-juridica_1494437.html
    Si asta vrea sa ne ciuruie?

  2. Iohanis si mercenarii lui din acest pnl incropit, daca sustin sa se tina alegerile in aceast an, inseamna ca ori sunt false datele comunicate de iohanis despre cresterea numarului de persoane infestate cu acest virus covit , ori din dorinta de a ocupa functii cu orice pret sacrifica sanatatea si viata cetatenilor prin participarea la vot, astfel expunandu-i la mari riscuri de infestare cu acest virus in aglomeratiile de la votare !!!!

  3. @teo Dar nu te obliga nimeni sa mergi la alegeri. Stai acasa ! Poarta masca, arata ca esti responsabil.( (Campanie sustinuta de Guvernul Romaniei)

  4. Corect. Ce ne trebuie noua normalitate.
    Tot inainte tovarasi cu „Globus Parlament”. Circul Mare de Stat.
    Deci daca pandemia tine 5 ani noi trebuie sa stam in Parlament tot cu maimutele astea grohaitoare.
    Eu propun sa desfintam Guvernul.
    Cand Av.Poporului si CCR s-au transformat in legiuitor, modifica legi si impun decizii iar parlamentul este transformat in Guvern, face politica fiscala a Statului, oare ne mai trebuie Guvern?
    Stiu metoda bolsevica. Noi luam decizii,sabotam tot dar trebuie sa fie si altii pe care sa aruncam vina.
    Din partea mea de maine vreau Guvern Trio-PSD. Numai asa pana in primavara poate scapam de adunaturile astea de borfasi care se cred social-democrati.
    D-le Vieru, fiecare partid are talibanii lui. Indiferent de ce tampenii fac favoritii ei tot aia voteaza.
    De data aceasta diferenta or sa o faca nehotaratii (aproape 50% din electorat).
    In general nehotaratul este un om tanar si educat. La asta nu tine cu circaraia, cu pensii, cu alocatii.
    El intelege ceva despre economie si vrea un program economic sustenabil. El stie de unde se platesc pensiile si alocatiile. Din buzunarul lui.
    Daca dvs credeti ca Trio-PSD poate atrage astfel de alegatori cu Oprisani,Buzati,Tariceni,Pontaci,Olgute, Stanesti,Nicolici, Iordaci si alte specimene, va inselati.

  5. Echilibrul dintre combaterea virusului si pastrarea libertatilor personale este esential, ceea ce presupune o reactie la timp impotriva amenintarilor, in caz contrar, vom suporta consecintele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.