Emil Boc – o ştampilă mecanică

Investigaţiile cotidianul.roprivitoare la afacerile din Primăria Clujului ne-au dus în faţa unor documente în care semnăturile lui Emil Boc nu seamănă între ele. Unele par originale, altele sunt tip ştampilă. Sunt false sau nu? Şi semnăturile, şi actele!

Investigaţiile legate de jongleriile făcute la Primăria Municipiului Cluj ne-au adus pe masă mai multe documente. Unii cetăţeni ne-au prezentat documente originale semnate cu ştampilă. Alţii, documente originale semnate cu un pix de culoare neagră, dar în care semnătura nu seamănă prea mult cu specimenul tip ştampilă. Unii clujeni ne-au spus povestea semnăturii aglomeratului personaj politic al oraşului, ajuns prim-ministru. După ştiinţa lor, semnătura ştampilă ”E Boc” se afla în mîinile şefei de cabinet a primarului, o persoană extrem de apropiată a acestuia. În fapt, cînd era şi primar al Clujului, şi preşedinte de partid, Emil Boc făcea naveta la şedinţele PDL din Bucureşti, iar actele de la Cluj erau semnate cu ştampila. Un exemplar al ştampilei ”E Boc” era aplicat pe diferite documente urgente. Ştampila aflată în grija Ştefaniei Ferencz (plecată cu Emil Boc la Bucureşti din momentul în care acesta a fost promovat ca premier) era aplicată şi pe documente ale cetăţenilor, în special cele legate de urbanism şi construcţii. Emil Boc nu avea timp şi ştampila era folosită şi pentru uşurarea muncii. Ce s-a întâmplat cu ştampila ”E Boc” după ce primarul a devenit premier? După ştiinţa noastră şi a clujenilor, ştampila cu semnătura primarului nu a fost distrusă. Sau cel puţin un proces-verbal de distrugere cu martori a acesteia nu există. A mai semnat Ştefania Ferencz şi acte ale Guvernului României cu aceeaşi ştampilă cînd premierul era plecat din ţară, era în străinătate sau plecat după indicaţii la Cotroceni? Deocamndată nu avem nici un răspuns.

În ultimele zile am consultat cîţiva notari. În nici un notariat din România un act oficial nu poate fi semnat cu o ştampilă tip semnătură aplicată pe un act de altcineva. Actele semnate în acest fel sunt considerate nule. Lipsa semnăturii originale duce la nulitate de drept. Şi este vorba de o nultitate absolută (Legea nr 36/1995). Actele oficiale, inclusiv cele notariale, trebuie semnate în original. Iar semnătura trebuie să fie originală şi expertizabilă. În cazul folosirii semnăturii ştampilă, conform opiniei unor notari, nulitatea actului este una absolută. Adică nu poate fi corectată prin adăugarea unei noi semnături originale. Un alt notar din Capitală menţiona titlurile de proprietate emise de Prefectura Bucureşti pe care prefectul apărea semnat cu o asemenea semnătură ştampilă. El a refuzat să încheie acte pornind de la aceste documente în vreme ce alţi notari le-au considerat valabile şi au acceptat să încheie tranzacţii.

Cîte documente au fost semnate la Cluj cu această ştampilă-semnătură ”E Boc”? Le ţine minte micuţul profesor de drept constituţional sau nu? Dar la Guvernul României? Pe ce ne putem bizui că actele respective nu ascund o fraudă? Doar pe cuvîntul său de onoare ar trebui să credem că documentele pe care Ştefania Ferencz a aplicat ştampila cu numele său sunt numai cele cu care el a fost de acord, dar nu a semnat de teamă de a nu face scurtă la mînă? Şi dacă autorizaţiile de construcţie din municipiu şi planurile de urbanism din Cluj sunt semnate în acest mod discutabil şi sunt lipsite de valabilitate? Cine verifică autenticitatea semnăturilor premierului Emil Boc din perioada funestă a guvernării sale? Cîte din actele emise cu numele său sunt semnate în original şi cîte cu ştampila mecanică Emil Boc?

Întîmplător sau nu, blonda bucălată de la uşa primarului Emil Boc a fost cărată la Bucureşti la uşa premierului Emil Boc, iar cînd acesta a ajuns în situaţia de a părăsi Palatul Victoria a plasat-o pe Ştefania Ferencz la CNCD. Adică unul din cei 9 membri ai Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării. Excepţional traseu pentru o şefă de cabinet-secretară personală!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.