Emil Boc și Khetane: ”În ghetou nu poți deghiza”

După ce și-a jucat rolul la UNTOLD, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, nu a catadicsit să participe și la festivalul romilor din Cluj, fapt care a atras numeroase critici.

E vorba de festivalul celei mai sărace comunități din Cluj, a romilor de la Pata Rât, intitulat Khetane.

Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”.

Activistul clujean, Szakats Istvan, citat de  ziardecluj.ro, a reclamat absența lui Boc: ”Domnul Primar Boc nu ne-a onorat cu prezența nici azi la Khetane. Invitațiile trimise pe mail s-au întors cu “due to unexpected volume or user complaints”, și edilul nostru nici pe Fb n-a dat cu seen la mesaje. Speram să ajungă la el măcar invitația filmată cu cetățeni clujeni din Pata – preluată inclusiv de presa centrală. Dar nu. La dezbaterea publică de azi, pe tema justiției sociale, am participat totuși vreo 60 persoane: membri ai comunității, reprezentanți ai Prefecturii, DASM și ADI-ZMC, sociologi, avocați, activiști, politicieni, istorici, cercetători, și o mulțime de clujeni “simpli”.

O reflexie pe marginea evenimentului a venit de la consiliera locală Alexandra Oană.

”Orașul pentru oameni, nu pentru profit.

Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă.
Eco, nu ego.
Pata Rât este locul unde toate aceste declarații ale domnului primar Boc se dezvăluie drept ceea ce sunt: retorică și PR.
Din acest motiv nici nu l-am întâlnit azi la dezbaterea despre justiție socială, organizată chiar în Pata Rât. În ghetou nu poți deghiza absența politicilor de locuire în fraze corecte politic, dar lipsite de vreo acoperire reală.
Nu poți rosti aceste cuvinte în locul a cărui simplă existență le contrazice și anulează.
Îl invit pe domnul primar să se uite în ochii copiilor care nu au cunoscut vreodată altă realitate decât cea a gunoiului când vorbește despre eco, nu ego.
Adevărul este că orașul cu unul dintre cele mai bogate bugete din țară i-a condamnat pe acești copii la o viața de excluziune și sărăcie lucie.
Și sunt tot mai mulți copii în Pata Rât. E una dintre imaginile care te izbește când intri în ghetou – puzderia de puști ce fug de colo-colo printre barăci și mulțimea de tineri în ochii cărora poți citi orice, mai puțin optimism și încredere în viitor.
Își asumă autoritățile vreo responsabilitate? Ne-am împăcat deja cu ideea că locul în care s-au născut le va fi și destin? Suntem conștienți de costurile și consecințele sociale ale abandonării lor în mizeria ghetoului?
Recent, administrația locală a alocat 6.5 milioane euro pentru achiziția sediului BCR de pe Barițiu pentru a-l transforma în clădire de birouri a Primăriei.
Domnul primar ne-a explicat atunci că astfel dă dovadă de bună gospodărire a banului public și de grijă pentru calitatea serviciilor de care beneficiază cetățenii.
Ce dovedește faptul că de mai bine de 10 ani pentru locuințe sociale nu se găsesc niciodată bani? Că programele Pata 1 și Pata 2 sunt finanțate aproape exclusiv din bani norvegieni, iar când fondurile externe se termină programele se blochează, Primăria nefiind dispusă să aloce un sfanț din banii proprii? Sau că la Cluj-Napoca a fost nevoie de 10 ani pentru construirea unui bloc social cu 18 apartamente pe strada Ghimeșului?
Așa cum nu poți trezi un om care se preface că doarme, nu poți mișca o administrație care se preface că îi pasă.
Lucrul acesta e dureros de clar pentru oamenii din Pata Rât. Toți sunt cât se poate de conștienți că nu există în ochii autorităților. Că e nevoie de ei pentru munca pe care o depun în rampa de gunoi, dar că în schimbul acestei munci, dacă în alte țări se primesc bonusuri, la Cluj-Napoca au parte de marginalizare și stigmă.
Mă întreb însă ce urmează. Pata Râtul crește cu o viteză mult mai mare decât reușesc programele sociale să scoată familiile din ghetou. Ce se va întâmpla când copiii pe care i-am văzut acolo vor crește și își vor cere dreptul la existență, în felul în care vor ști să o facă?
Aceasta este o întrebare care pare să nu existe pentru administrația locală.
S-a discutat mult la dezbaterea de azi despre motivele pentru care primăria alege cu bună știință să nu facă nimic concret în privința Pata Râtului. A fost, cred, tema cea mai dezbătută.
Voi ce credeți? De ce nu face nimic Primăria în privința Pata Râtului?
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

14 Comentarii

  1. Pai domnule draga ,(P)Boculetul nu-l mai are pe tov. Petrov sa iasa la inaintare.Si ati uitat zicala cu : „sluga cind se vede sef uita de unde a plecat ( provine ) „?Dar „fala”si la ardeleni este la fel ca si la moldoveni. Poti sa ai nadragii rupti in cur ,da porti palarie de panama,nu ?

  2. Nu va mai plângeți, voi l-ați ales!!.
    Ați ales un bou, un corupt, un bandit, un handicapat mintal!!. la alegerile viitoare, dacă nu moare intre timp ,să-l alegeți iară!!..

  3. Ati uitat din ce provine tov. boc? Ati uitat cum si-a luat doctoratul sustinand ca esenta democratiei consta in parlament bicameral, iar cand seful lui, basescu, i-a ordonat, a inceput sa sustina ca esenta democratiei consta in parlament unicameral? La ce va puteti astepta de la o asemenea lighioana? Dar de ce l-au votat clujenii? Raspunsul a la vedere – cine se aseamana se aduna.

  4. Păi o intrebare simplă,. Ce caută ciumqții ăștia canceroși acolo la ”Pata rét” in preajma gropii de gunoi patriotic creat de români exact pe placul cioroilor ?? Câți intre ei acte de proprietate, C.F. in regulă, asupra terenului pe care-l ocupă ??. Câți plătesc impozite la primărie ? Să vină Boc și chiar să-i purice de ce au ei chaf și bani de distrcție lângă haznaua lor de unde se alimentează..

  5. # Rammstein, fii liniștit, gardelenii, spre „gloria” lor, o să-l aleagă din nou pentru că sunt proooooooști și uită repede !

  6. Chiar asa, cit o fi o garsoniera de inchiriat la Pata Rât, cu ocazia festivalului drogangiilor ? … Cit despre Boc, el nu merge in zona pentru ca a auzit ca pe ulite circula libere giste, si cum are niste amintiri de cosmar din copilarie, atunci cind a fost atacat in mod bestial de respectivele zburatoare …

  7. Ai mare dreptate ,,Mare Ursan,,baczi..Nu e alta etnie care o trage ata sa stea numai in gunoaie,pe urma tipa ca din gura de serpe ca statul sa le dea una alta.Mari hahalere bre.Mari.Pei de unde au banet de festival ,case de boltari cu tabla si masini de lux de se vaita ca n-au de trai ? Apei am impresie ca cineva e luat de fraierici milos si bun sa plateasca la numar de purandei…Pas cu Pas.Bre,marea greseala a statului esuat e ca mizeaza pe cantitate,nu pe calitate.Astfel avem la Pata-Rat carduri de purandei facuti numai pentru banii statului,da nimeni nu de garanteaza un viitor,o integrare in societate,facandu-i noua generatie de puscariasi si cersatori pe banii nostri din biruri.Bre,nici nu sunt sigur ca pot s-au vor sa fie integrati..Genetic sunt construiti sa leneveasca,sa hoteasca si sa prosteasca ,,gagii,,am impresie ca gagiu pe caraitoare inseamna strain,din afara satrei.Mari hahalere bre.Mari.

  8. Sa se instituie premiul pentru cel mai harnic politicieani pentru „Gestionarea Saraciei in Patarat”, exact cum a primit burtosul Solomon prin judetul vaslui, desi au fost donatori pe banda rulanta fara a avea avizul politic sau avizul popesc.

  9. Ciudata schizoidia asta la multi romani.Acuzam de rasism pe Orban Viktor,dar rasismul antitiganesc din Romania este ok!Aratam cu degetul spre altii,niciodata spre noi.Presedintele Constantinescu a fost singurul om de stat care s-a recunoscut invins de sri

  10. Pe „meseanul” boc l-au invitat prin TeVe dar pe „meseanul dela ministerul sportului” nu a catadicsit sa il invite pe otopeni la aeroport cand au venit „auritii si argintatii” romani performeri in competitii in strainatate! Cica, nu a fost invitat la masa si petrecere meseanul din guvern! E obisnuit doar cu covorul rosu, functioneaza doar cand apare covorul rosu, individul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.