Energie: Exportăm ieftin, importăm scump

Ieri, 14 aprilie, am înregistrat două premiere negative în piața de energie, de când există date centralizate și până în prezent. Am înregistrat cele mai mici prețuri din piață, la prânz, care au ajuns, la ora 15.00, la  – 57 euro/MWh, adică -285 lei/MWh, adică producătorii au plătit consumatorii, numai să consume curent, care curent nu se poate stoca odată ce a fost produs.

Pe tot intervalul de prânz și până după amiaza târziu, prețurile au fost negative, adică exact pe intervalul în care producția de energie fotovoltaică a fost maximă. În fapt, acest exces de producție foto a cauzat aceste prețuri negative și cel mai mic consum instantantaneu dintotdeauna. Aceasta este cea mai ieftină energie dintre toate pentru că este subvenționată prin certificatele verzi, și trebuie, prin lege, automat preluată în sistem. Prin urmare, elimină sau împinge foarte jos celelalte surse de energie, mai puțin Nuclearelectrica, a cărei producție este și ea preluată automat (nu poți opri și reporni un reactor nuclear funcție de condițiile de piață). Până și Hidroelectrica își reduce producția atunci când este aport mare de energie foto sau eoliană chiar dacă are cea mai ieftină energie din sursele convenționale.

Cum însă consumul industrial nu se poate baza pe foto și eolian, care sunt surse fluctuante de producție, atunci această energie ieftină nu poate alimenta industria. Prin urmare, intră în piață și se duce unde găsește, adică, de obicei, la export, după cum arată datele de Cuplare Piețe ale OPCOM, operatorul bursie de energie. Pe toate intervalele cu energie ieftină regenerabilă, România este net exportator către Ungaria și Bulgaria. Pe prețuri mari, adică seara, pe vârf de consum, devenim importatori din aceleași două destinații. Practic, suntem exportatori de subvenție, energie ieftină, importând energie scumpă.

România are peste 1.000 de MW instalați în fotovoltaic, fără a lua în considerare prosumatorii nedispecerați, și peste 3.000 de MM în eolian. Toată această producție, atunci când parcurile produc, trebuie preluată în sistem. La termocentralele pe gaze și cărbune, ca și la hidrocentrale, nu este valabil acest lucru. În prezent, sursele convenționale de generare a electricității mai supraviețuiesc doar pe piața de echilibrare, acolo unde sunt, într-adevăr, prețuri uriașe pentru servicii de echilibrare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1072 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. expoertam ieftin cand avem exces de productie,importam scump cand avem deficit de productie,e simplu ca buna ziua,e o lege economica in energetica

  2. …Iepurele sede liniștit și nici nu se mișcă iar sarpele boa îl înghite.. Cam așa arată economia de astăzi a unei țări europene controlată de marele companii transnaționale.. Toate cărărușile duc spre wall streets.. În țară rămâne numai „democrația” lor și senzația de membri a unui club de țară civilizată cu care taaaare se mai mândresc politicienii locali 🤣🤣
    Gasiti vreo țară europeană fără datorii!!??

  3. Nu poti face analiza pe o singura zi, de exemplu acu 5 zile am fost pe plus. Deci ce facem? Presupun ca domnul autor o sa vina si cu o statisca despre care e netul pe ultimele 3 luni. Dar nu cred, pentru asta ar insemna ca e de bine si binele nu prinde la public.

  4. Pentru ca să exportăm energie ieftin toți consumatorii din România plătesc pe factura de energie electrică o cotă aferentă certificatelor verzi Cum ei cumpără energia importată scump această cotă ( lei/ MWh ) crește

  5. @Alde MARINii AR TREBUI sa aiba CE merita!

    Ca prea SE preFAC a Compatimitori Sinceri, da’ EI sunt PERFIZI …

    NOI< Roamnii SIMPL, NU meritm CE merita numaki MARIN-ii, da'
    Nu are CINE sa ii "premieze"

  6. Dac-ar fi ”stat în bancă și nu la salonul de tatuat sau la gogoșerie „burdujiții și ciolacii ar fi știut că energia electrică se produce și se consumă în timp real .Dar *contabilii economiei de ”piață (obor) au hotărât că e o marfă ca și Coca-cola , dessouri-le și pufuleții ciolaci , la care ei se pricepeau dinainte de Loviluție , putând fi depozitată și comercializată în hangarele de ”nutrețuri concentrate KAUFLAND . Au hotărât în acest sens și închiderea capacităților industriale ,bunurile alimentare și nealimentare fiind luate de-a gata de la aceiași ”comersanți . Consecință : În Kolonie , consumul de energie electrică în scop neproductiv ( casnic , instituții ) a depășit consumul productiv ( industrie , transporturi )o caracteristică definitorie a lumii a treia . FĂRĂ PLUSVALOARE -ARDEM GAZUL DE POMANĂ . Omul medieval vedea ”fulgerul fără a-l înțelege , căutați să vă instruiți cănd puneți ”solare ” pe terenul arabil ( 1 mw scoate din producția agricolă 1 HA cultivabil cu legume – SUB ”GIAMURI nu mai este nimic vreo juma de secol – nici măcar gândacii recomandați în noile diete). . Iar toți acești prosumatori care-și vând iluzii vor avea MARI SURPRIZE ( dacă curentul electric poate fi socotit o marfă , productia voastră exceptând autoconsumul veți vedea că este un ”rebut )

  7. Cum drk la noi la consumatori nu se face total din preturi pozitive si negative, si avem de platit numai preturi maximale? Smechereala firmelor straine care ne fura cu sprijinul statului. La fel si statul ne ia impozite numai pe castiguri, iar cand pierdem nu ne da nimic.

  8. Bună!
    Sataul roman face, Statul român drege si desface ? E abstract ?
    Pentru mine nu e abstract !
    Iohanis( care dictează si lașii si oportunistii execută rautatile lui),
    CIUCĂ,CIOLACU, ministrii si parlamentari care ne fac viata grea si sărăcită. Mai rău eca au indatoray țara cu cca 170 demiliarde de euro !!!! Acestia care ne conduc ( si cei care ne-au condus ieri) au prabusit efectiv România, au vandut totul pe ȘPAGI si am ajuns colonie!
    Cu energia si gazele? Renationalizati acestecompanii de jaf! Toti HOȚII au
    vazut că e rost de imbogatit intr-o tara condusa de corupți,lași si trădători!
    RENATIONALIZATI ELECTRICITATEA SI GAZELE ! AJUTATI COMPANIILE ROMANESTI!

  9. Pai asta le-a fost prima grija ,sa-l matraseasca pe Ceausescu apoi sa treaca la devalizarea Romaniei pe care n-au teminat-o inca dupa 34 de ani.Vorba lui Nicu,”nu veti fi in stare sa zugraviti atatea apartamente cate a construit tata”.Prostimea era fericita ca le-a bagat portocale si banane ca la maimute.

  10. Energie: Exportăm ieftin, importăm scump

    -o fi energie negativă??????

    (lu maxtor i-au extras acciza pe tutun
    si v-au dat vaxxin)

  11. De ce nu poate fi oprită o centrală nucleară? Singura deosebire față de o termocentrală este cum se încălzește apa să facă abur.
    Pe lîngă sărăcirea noastră e vorba de a ne tăia calea spre orice formă de energie. OMV de cînd a luat Petrom, mai degrabă i-a fost dat, a înjumătățit producția de gaze și a scăzut-o pe cea de petrol. Nicăieri în lume nu e vorba de furtul petrolului, este destul, peste tot, e vorba de a-l da cu țîrîita. Poate filmul MadMax nu e SF, e precum romanul 1984, foaie de drum.

  12. Tu ai auzit de gazul de sonda? Daca OMV a scazut extractia de petrol atunci a scazut si gazul captat. Chestie de clasa a VIII a la geografia Romaniei, daca ai prins vremurile cand se facea. Romania nu mai are nevoie de energie pt ca nu mai are industrie. Aluminiul de la Slatina necesita cantitati uriase de energie pt ca procedura este o electroliza. Electroliza este si la productie de NaOH si Cl2 la Borzesti, daca mai exista sau la Ramnicu Valcea. Ziua s-a marit.

  13. Eu credeam ca cu ungurii si bulgarii mergem pe imprumut, adica le dam si ne dau, cantitativ, nu pe pret. Observ ca nu e asa. Aici intervine conducerea din domeniu. Problema este ca noi nu invatam nimic de la altii. De exemplu Spania are cele mai mici preturi de energie livrata consumatorilor. Oare la ei lipsesc baietii destepti? Sigur ca nu, dar sunt tinuti in lesa..

  14. CV, scrie pe google: Guarapari vs pripyat. Aș începe cu ce zice Spiegel: Chernobyl Hints Radiation May Be Less Dangerous than Thought

  15. Ba Calin, eu ti am zis de ce nu poti opri si reporni un reactor CANDU. Ce legatura are o plaja din Brazilia ?

  16. in raport cu Bulgaria chestia e in dubiu;
    cu Ungaria e clar:
    -aici se intunericeste mai devreme
    decat la Balaton!

  17. Virgil al peneleului sa ne trăiască , liberalizarea pieței energiei a fost un jaf, acum vrea europarlamentar

  18. Ăsta este șpilul „Green Deal-ului”. Ca țările vestice să trăiască energetic pe spatele țărilor ca România , țări ce vor fi forțate să vândă energia ieftin către Vest și să o importe scump. Ce bine că salvăm planeta 😆😆

  19. Sudul Romaniei produce treisferturi din energia electrica nationala. Cine ordona mereu ca ‘miticii’ sa livreze curentul lor ungurilor de-a moaca? Poate ne va spune Victoras ce alte ordine primea de la Koldea.

  20. Cand te gândesti ca toata infrastructura (uzine,linii aeriene de transport) a fost făcută prin sudoarea, frigul si foamea românilor in regimul comunist iar mafia fsn (psd pnl udmr și minoritari si pntcd) Si le-au trecut pe persoana fizica si ii mai exploatează inca o data cu preturi aberante pe romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.