Erdogan și-a ieșit din minți: „Poporul grec acceptă…?”

Preşedintele turc Recep Erdogan i-a calificat duminică drept „lacomi şi incompetenţi” pe liderii Franţei şi Greciei, într-un context de puternice tensiuni între Ankara, Atena şi Paris în Mediterana Orientală, transmite Agerpres, citând AFP.

Aceste declaraţii virulente au intervenit în timp ce Turcia a celebrat duminică Ziua Victoriei, sărbătoare naţională ce marchează înfrângerea forţelor greceşti de armata lui Mustafa Kemal Ataturk în 1922, în timpul războiului de independenţă turc.

Un secol mai târziu, Ankara şi Atena, care îşi dispută împărţirea imenselor resurse de gaz din Marea Mediterană, fac să răsune alarmele de război, amplificându-şi manevrele navale sub ochii unei Europe îngrijorate.

„Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi?”, a declarat Erdogan în timpul unei ceremonii de înmânare de diplome pentru ofiţeri la Ankara.

„Poporul francez ştie preţul pe care va trebui să-l plătească din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi”, a adăugat el.

Aceste afirmaţii ale preşedintelui turc reflectă caracterul extrem de instabil al situaţiei din Mediterana la trei săptămâni după o escaladare declanşată pe 10 august de trimiterea unei nave de cercetare turce în apele revendicate de Atena.

Într-un semn de susţinere pentru Grecia, Franţa şi-a întărit săptămâna trecută prezenţa militară în Mediterana de Est. Duminică, Parisul a denunţat „comportamentul de escaladare” (a tensiunilor) al Ankarei.

„Atunci când este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri (…) Problema este următoare: cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana şi Orientul Mijlociu sunt gata pentru aceleaşi sacrificii?”, a mai declarat Erdogan.

Ankara, care se arată inflexibilă în faţa ameninţărilor cu sancţiuni europene, a anunţat sâmbătă noi manevre militare în nordul insulei Cipru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Doi se cearta si maine vine o superputere si le ia petrolul si gazele si la greci si la turci.

  2. Doi se cearta , daca te referi si la Romania nu este valabila . Romanii le cedeaza tuturor rezervele de gaz , iar ca tain general iau pensii speciale militaresti .

  3. Este vorba despre suprematia militara in Mediterana si in mod special nordul Africii. De cand Turcia a devenit pacificatorul Libiei cu acordul Germaniei si Russiei, Macron a ramas fara sustinere in intentiile de a deveni liderul militar NATO in Mediterana.
    De cand jocurile duble facute de Sarkozi in timpul Primaverii arabe au daramat credibilitatea Frantei in interiorul NATO, americanii au refuzat permanent solicitarile Frantei de a prelua comanda flotei NATO in Mediterana. In acest context Turcia a devenit liderul necontestat al lumii islamice si acceptat mai ales de bogatii din Golf, lider ce-si impune pozitia ori de cate ori are ocazia.
    Franta nu face decat sa-si inrautateasca pozitia de lider european caci aventura in partea orientala a Mediteranei nu este bine vazuta de nimeni, zona ( din punct de vedere economic si militar) fiind intr-o disputa acerba intre Russia, Turcia si USA.
    Pana acum, grecii nu s-au gandit deloc sa exploateze gazele din apele lor teritoriale. A trebuit sa vina Erdogan la putere ca sa le dea idei altora. Marile companii petroliere au inceput sa dea din coate si sa dea spagi acolo unde se pot da si de aici agitatia.

  4. Gl.Apostolescu,pensionat…, Ce legătură are gazul cu pensiile militarilor?! Repet pentru necunoscători, sunt pensii de serviciu ( militare), inventate de Cuza Vodă, dar și tu ai cazut in plasa manipulărilor unor ziare aservite „cauzei”.

  5. Inălțător de ticăloși în discursuri șefii de state când numesc tinerili morți în războaie martiri sau eroi, războaie prin care nu-și aparau țara de ocupație străină ci care țin de paranoia de putere.

  6. Adica grecii trebuie sa se faca mici cand binevoieste Turcia sa-si umfle muschii si trebuie sa accepte sa li se ia gazele pentru ca Turcia le doreste. Si tot grecii sunt aia lacomi. Asta ii invata probabil hogea la Aia Sofia, vinerea dimineata. Cand Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva, ii ia mai intai mintile.

  7. Bine le face sultanul Tayyip! Bravo lui! Le-a tăiat macaroana la toți! Și amerecanilor, și nemțălăilor și franțujilor. Toți vor să transforme Turcia într-o colonie pe care s-o sugă de sevă, dar se împiedică de sultanul uns cu toate alifiile colonizatorilor. Turcia nu-i Belarus!

  8. Terminatul de Erdogan discutând despre „lideri incompentenți”… Ăsta e un program duminical de comedie din Turcia sau care-i faza?

  9. Daca militarii nu au pensii ci solde de rezervist atunci ei au juramant pe viata sa apere tara si toate partidele. Mai scrie in constitutie ca armata nu face politica.
    Atunci de ce militarii politistii securistii fac politica????
    Ori renunta la juramant si pensie speciala si sunt civili ori sunt militari si fac politica.
    Punctul doi. Pacea nu va fi eterna. De ce Romania cu ajutorul securistilor au adus la putere straini de neamul romanesc. Daca incepe distractia si germania va fi cu rusii impotriva americanilor. Ce fa em cu neamtzu de la carma armatei???

  10. Greci ca grecii, ca tensiunile dintre ei si turci sint vechi de sute (poate chiar de mii) de ani, cu razboaie si invazii urmate de ocupatii reciproce, dar ce p… m… cauta pulifriciul de Macron cu nave in Meediterana Orientala ? Nu-i ajunge ca se plimba prin Liban ca prin Gara de Nord ? (azi sau miine face a doua „vizita”, neinvitat, cica „sa faca ordine” intr-o tara esuata, dar totusi suverana, din care din pacate autoritatile nu-l expediaza urgenta la Paris, cu un sut in cur !)

  11. Viitorul conflict greco-turc va fi turnesolul politicii externe romanesti.Conflictul va insemna si mancarica mai putina din Turcia.

    O sa radem mult, cu frica in san, de strategia politica a curului in doua luntrii, care se aplica in Romania de zeci de ani.

    Daca turcii vor fi sustinuti de baiden, iar grecii de francezi oare ce relatii diplomatice vor fi sacrificate ? 🙂
    Apropo,Turcia chiar are o armata, e multa si bine dotata.

  12. Păi, cred că nu mai e nici un dubiu,..Erdogan e pacient,..la care spital de nervi or fi lăsat din greșeală ușa neincuiată,. de a scăpat, incă nu e clar,..

  13. Franta este ingurul stat UE care derine arme atomice…Teoretic din unct de vedere mikitar Franta il poate linisti pe erdogan oricand…

  14. cu colonia!
    Ce sa iei domnule din Turcia?
    Praful, magarii, sacaua cu apa?
    Turcia, isi da duhul datorita conducatorilor.
    A rezistat datorita celor 8 milioane de emigranti dar acum ca ii fugareste zilnic, va trebui sa se descurce singura…
    Cat crezi ca mai rezista fara UE?

  15. Cum ce colonie! Are Turcia gaze în Marea Neagră și în Mediterana? Vorbim de gaze nu de bășini!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.