Eugen Tomac, protejatul lui Băsescu, a „produs” prejudicii de 1 milion euro

Numai în România regimului Băsescu-Boc se putea întâmpla aşa ceva. Statul român a finanţat prin fonduri nerambursbile un post de radio în străinătate, după care tot statul a cumpărat pe bani frumoşi respectivul post de radio. Curtea de Conturi a descoperit tărăşenia, acum ar trebui să se autosesizeze şi alte „organe ale statului”.

Peste 1 milion de euro alocaţi prin încălcarea legii

Curtea de Conturi a descoperit că în perioada 2009 – 2011, la Departamentul pentru românii de pretutindeni (instituţie aflată în subordinea Cancelariei prim-ministrului – n.a.), s-au constatat erori/abateri de la legalitate, fiind estimate prejudicii create bugetului de stat în sumă totală de 4.326.340,79 lei (43,2 miliarde lei vechi – cca 1,1 milioane de euro). Atenţie, prejudiciile reprezită 20% (un procent foarte mare) din totalul sumelor utilizate de Departamentul pentru românii de pretutindeni pentru proiecte destinare românilor din diaspora! În perioada verificată de Curtea de Conturi, departamentul a fost condus de Eugen Tomac. Acesta a fost iniţial consilier personal al preşedintelui Traian Băsescu – în fapt el a fost numit „copilul de suflet” al lui Băsescu, iar în ianuarie 2009, premierul Emil Boc l-a numit secretar de stat la departament. Tomac face parte şi din anturajul Elenei Băsescu, care în aceste zile îl sprijină în campania electorală, Tomac candidând pentru o funcţie de deputat în diaspora.

Studiu de caz: interese electorale şi incompetenţă

Din raportul Curţii de Conturi sare în ochi o „afacere” total ilegală, dar cu un clar iz electoral la care a mai pus umărul şi postul public de radio. Pe scurt despre ce este vorba.

În perioada 2010-2011, Departamentul condus de Eugen Tomac a alocat 1.645.406 lei (aproape 400.000 de euro) privind o finanţare nerambursabilă a unui post de radio la Chişinău. Curtea de Conturi consideră că acţiunea a fost utilă, dar că „încălca prevederile Legii 321/2006, datorită acoperirii teritoriale pe care o are postul de radio (naţional, nu local sau regional)”. Conform legii respective, nu putea fi finanţat un post de radio cu acoperire naţională. Deci avem o finanţare ilegală.

Postul de radio se numea Arena FM şi a primit cu titlu gratuit şi utilizarea în grila de programe a emisiunilor şi produselor online din grilele Radio România. Dar asta nu este totul. În 2011, Societatea Română de Radiodifuziune (radioul public – n.a.) a achiziţionat contra cost 51% din acţiunile SC Pajura Albă SRL Chişinău (proprietarul postului Arena FM). Iată cum sună concluziile Curţii de Conturi: „S-a reuşit «performanţa» ca statul român, prin intermediul SRR, să «recupereze» contra cost o parte din finanţările nerambursabile acordate în perioada 2010-2011 din fondurile publice ale statului Român unor beneficiari din Republica Moldova”. Mai pe româneşte, statul, adică Eugen Tomac (cu binecuvântarea lui Emil Boc), plăteşte din bani publici înfiinţarea şi întreţinerea unui post de radio la Chişinău, iar ulterior, tot statul, prin SRR, cumpără pachetul majoritar al respectivului post de radio. Deci, o dublă plată din bani publici pentru acelaşi lucru.

Miza Arena FM – voturi pentru PDL din Moldova

Se impune o întrebare: de ce era necesar să fie finanţat un post de radio care să utilizeze în special programe de la Radio România, din moment ce în Republica Moldova Radio România se prinde în condiţii destul de bune, pe internet poate fi accesată pagina de web a SRR. Răspunsul este unul simplu: miza înfiinţării acestui post de radio o reprezintă voturile pe care PDL vrea să le colecteze din Republica Moldova. Să nu uităm că, în perioada alocării banilor, a apărut intenţia ministrului de Externe de atunci, Teodor Baconschi, de a elabora votul prin corespondenţă în diaspora, care ar fi trebuit să aducă PDL un milion de voturi. Şi, repetăm, nu este deloc o coincidenţă, Eugen Tomac a fost în 2008 şi este şi acum în 2012 candidat PDL pentru Diaspora, Colegiul 2 Deputaţi, care include şi Republica Moldova, un rezervor serios de voturi.

Tupeu de Tomac

Marţi, Eugen Tomac a reacţionat cu tupeu în legătură cu concluzile Curţii de Conturi.

„Nu mă surprinde faptul că în plină campanie electorală a reapărut discuţia despre raportul Curţii de Conturi la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni”, a declarat Tomac, citat de Mediafax. Aici Tomac îi prosteşte pe faţă pe români. El susţine că a reapărut discuţia privind raportul Curţii de Conturi. Este regretabil că nimeni nu l-a întrebat pe Tomac când s-a mai discutat acest raport. Pentru că raportul a fost finalizat pe 8 noiembrie 2012, a ajuns pe biroul preşedintelui Senatului pe 12 noiembrie şi la Biroul Permanent al Senatului pe 16 noiembrie. Deci nu putea fi discutat ceva ce nu exista. Tomac a mai anunţat că va ataca în justiţie raportul Curţii de Conturi.

P.S. Fosta conducere a SRR din 2011 nu a avut până în prezent nicio reacţie, deşi achiziţionarea pachetului de acţiuni de la Chişinău are un clar iz penal. De cel politic nu mai are rost să amintim.

În zilele următoare vom continua să redăm aspecte din raportul Curţii de Conturi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.