Europa sărăcește

Europa, aflată deja în pragul recesiunii, se îndreaptă acum spre aceeași austeritate zdrobitoare care a dus-o la limita prăbușirii în urmă cu peste un deceniu, scrie The Wall Street Journal. De data aceasta, declanșatorul nu mai sunt țările sudice, ce purtau sugestivul acronim PIGS la precedenta criză – ci chiar Germania.

Curtea Constituțională de la Karlsruhe a decis că este neconstituțional planul guvernului de a folosi pentru tranziția energetica 60 de miliarde de euro din pachetul extrabugetar creat special pentru combaterea consecințelor economice ale pandemiei. La o zi după acest verdict, guvernul eterogen social-democrat-libera-ecologist a anunțat că îngheață cheltuielile guvernamentale până la finalul anului.

Decizia aceasta duce Europa într-o situație limită, pentru că Germania, cea mai mare forță economică a continentului, asigura 25% din cheltuielile UE. În aceste condiții, planurile UE de a injecta bani în armata Ucrainei  și de a reduce emisiile de carbon primesc o lovitură serioasă. Verdictul instanței constituționale aruncă o umbra și asupra planului refacerii Bundeswehr-ului prin investiții de 100 de miliarde de euro și a majorării bugetului apărării la 2% pentru următorul deceniu. Abia ce a fost publicată Doctrina Strategică a Apărării de către guvernul lui Olaf Scholz, lăudată de toți comentatorii pro-americani, pentru că Germania își propune să fie principala forță militară de pe continent, năruind visul Franței pentru autonomia strategică față de NATO. Decizia judecătorilor de la Karlsruhe a pus sub semnul întrebării întregul proiect.

Guvernul Scholz dorește să facă ceea ce industriașii germani știu cel mai bine – să investească mult pentru a exporta foarte mult, de data aceasta ”tehnologie verde”, procesoare, baterii. Pentru aceasta este însă nevoie de injecții masive de capital, iar ”cardinalii de la Karlsruhe” s-au opus. Consituția Germaniei stabilește o limită a deficitului bugetar, iar fără fondurile extrabugetare din perioada pandemiei, guvernul nu poate face aceste investiții fără a încălca legea fundamentală. Judecătorii au atras atenția că acum nu se mai poate face excepție, criza climatica fiind una existentă, lentă, spre deosebire de criza pandemiei.

Fără stimuli din partea guvernului, economia germană pare neajutorată, scrie The Wall Street Journal. Având în vedere argumentele judecătorilor constituționali, guvernul de la Berlin ar trebui să-i ceară doctorului Anthony Fauci să mai inventeze un virus prin laboratoarele din China sau să ceară CIA să inițeze vreun război, pentru a primi lumina verde de la Curtea Constituționala pentru a face investiții. Se estimează că prețul energiei va rămâne de acum încolo peste nivelul de dinaintea războiului din Ucraina. Asta este în beneficiul companiilor americane exportatoare de gaz lichefiat scump peste Ocean și în beneficiul guvernului american, care acum monopolizează un comerț care înainte era dominat de Moscova. În plus, SUA au de câștigat mult și din vânzarile de armament pentru proiectul revigorării Bundeswehr-ului.

Guvernul german nu este lipsit de opțiuni, însă toate sunt riscante: fie reduceri bugetare, fie majorarea taxelor, fie ambele. Asta în condițiile în care partidul Alternativa pentru Germania depășește în sondaje cel mai mare partid din coaliție, pe social-democrați, și este al doilea partid din țară în preferințele electoratului. Si mai important, Germania trebuie să decidă în scurt timp ce politici vor avea prioritate și care vor fi înghețate: apărare europeană, sprijinul pentru Ucraina, reducerea impactului prețului mare al energiei și a efectelor inflației asupra cetățenilor. Ministrul german al Apărării a efectuat o vizită la Kiev la începutul săptămânii și a asigurat că Berlinul va oferi 1,3 miliarde de dolari pentru necesitățile imediate ale armatei ucrainene. Însă cele 8 miliarde de euro pentru 2024 sunt înghețate. La fel, Germania va contribui la un pachet de 50 de miliarde de euro pentru patru ani din partea UE pentru Ucraina, însă a arătat limpede că nu va mai susține un alt pachet de 50 de miliarde de euro cerut de Comisia Europeană pentru migrație și alte priorități.

Europa sărăcește. Francezii mănâncă mai puțin foie gras și beau mai puțin vin. Spaniolii se zgârcesc la uleiul de măsline Germanii consumă mai puțină carne decât oricând în ultimii 30 de ani. Finlandezii sunt sfătuiți de furnizorii de energie să meargă la sauna in zilele cu vânt, când energia este mai ieftină. Liberalii și progresiștii care au câștigat alegerile în Polonia au făcut cea mai populistă promisiune – ridicarea cu 100% a pragului veniturilor neimpozabile și majorarea salariilor bugetarilor cu 20%. Față de perioada de dinaintea pandemiei, consumul privat a scăzut în zona euro cu 1%, în timp ce în SUA a crescut cu 8%, asta în condițiile în care economia americană nu este deloc într-o situație bună, iar președintele Biden poate pierde alegerile din 2024 în primul rând din acest motiv și mai puțin din cauza războaielor din Ucraina și Israel. Între timp, Comisia Europeană extinde lista alimentelor introducând noi insecte (praf, uscate, congelate) și se felicită că raportul bărbați/femei în colegiul comisarilor este de 12/13, dar atenționează că 60% dintre eurodeputați sunt bărbați – așa un rezultat ar fi de nepermis la alegerile din 2024. Și cu asta, problemele economie ar trebui să se rezolve.

Unii analiști pun această situație a UE pe seama unui virus din China și a lui Vladimir Putin. Starea tot mai proastă a economiei europene s-ar datora strict bolii și războiului din Ucraina, nu închiderii economiilor în timpul pandemiei, nu prelungirii unui război care, dacă nu putea fi evitat, putea fi încheiat după câteva săptămâni. Alți analiști dau vina pe reducerea creșterii economiei chineze și reducerea veniturilor din exporturi. Și totuși țările UE au beneficiat de stimuli economici, de cheltuieli bugetare suplimentare, de compensarea creșterii prețului energiei. Și, cu toate acestea, creșterea economică este zero. Asta pentru ca marea cauză nu este nici pandemia, nici războiul din Ucraina și nici China. Unii economiști consideră că cele de mai sus sunt perdeaua de fum care să mascheze realități ce anunțau o criză înainte de pandemie și de război: planificarea centrală proastă, incompetența eurocraților de la Bruxelles și a guvernelor naționale, subvenționarea companiilor zombie, taxarea agresivă a celor mai productive sectoare economice, care în felul acesta se relocalizează pe alte continente, o politică pompieristică a tranziției energetice care lasă mari economii europene în criză de energie, înlocuind dependența de Rusia cu alte dependente și la costuri mult mai mari.

Germania este forța economică a Europei, iar problemele Berlinului devin probleme ale întregii Uniuni Europene, în special ale zonei euro. În ultimii 15 ani, economia zonei euro a crescut cu doar 6%, în timp ce economia americană crescut cu peste 82%, potrivit FMI. În acest ritm, în 2035, diferența dintre PIB-ul pe cap de locuitor din SUA și cel din UE va fi la fel de mare precum diferența actuala dintre Japonia și Ecuador. Media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor este mai mică decât în oricare stat din SUA, cu excepția codașelor Idaho și Mississippi. Este un context care arată și cât de mioapă este politica est-europeană de a urmări cu încăpățânare eliminarea vizelor pentru SUA și exportul nelimitat de creiere.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22

28 de Comentarii

 1. Am mai spus-o,plebea europeana de sub bocancul american sa urle „Slava Ucraina” si sa se duca cu botnita pe bot la urmatorul booster! Toate „conspiratiile” s-au adeverit,sa vedeti ce urmeaza,oilor!

 2. Germania a dus-o bine pe gazul Rusesc (aproape) moca.
  Dar niște ROMĂNI cu un yaht au facut rost de explozibili din Piața Matache, au coborât pe fundul mării cu trestii în gură și au aruncat Nord Stream-urile în aer.
  Vorba Rapsodului Mioritic:
  FrunZă verde de dudău/ O să fie și mai BINEEEEE…
  măRog, pentru unii…😪

 3. Da, coloniile de peste mari au fost pierdute. Au mai ramas doar coloniile din Europa de est . Cu Romania s-a rezolvat , se lucreaza pt Ucraina .

 4. Europa – Rusia = 0-1
  Europa – China = 0-1
  Europa – SUA = 0-1

  Europa e buna , nu bate pe nimeni .

 5. Europa este tocata de cei care nu au dorit cu niciun chip sa apara UE, si anume USA. USA a obligat Europa sa-i tina cohortele de soldati americani, pe banii europenilor. USA a obligat Europa sa nu mai cumpere resurse ieftine de la rusi, ci sa le cumpere mai scump, de la ei. USA a bombardat decenii la rand lumea musulmana. Unde puteau aia sa emigreze? Ca, e greu sa ajungi cu barca sau cu TIR-ul pana in USA, asa ca … s-a umplut Europa de emigranti. USA a obligat Europa sa pompeze in razboiul din Ucraina, ca sa-si poata dezvolta ei industria de armament, unica industrie americana functionala.

 6. Citind articolul te întrebi de la căderea comunismului european USA a întreprins ceva reciproc avantajos pentru o țară din lume sau se comportă cu o atitudine de stăpâni de sclavi de data asta nu negrii americani ci albi, arabi, asiatici, locuitorii Americii latine?

 7. Baaaaiii…incetati cu eliminarea vizelor pentru SUA. Ce vreti, o noua cursa a emigrarii romanilor. De data asta in SUA. Ramanem fara medici, ingineri , IT-isti….Lasati i pe altii sa emigreze in SUA noua ne-a ajuns cati au emigrat in U.E.

 8. Cand blocul UE, se va detasa de stapanii de peste ocean, economia va creste. Dar, asta nu se va intampla curand, deoarece, unele guverne europene, si conducerea colhozului, slugaresc pentru yankei

 9. baterii = „tehnologie verde”. Investiti pana va inverziti. Oamenii de stiinta s-au saturat de voi, va lasa sa va omorati singuri, dupa spusele a doua proaste fara carte: Grete si Ursula. Cu prostia nu trebuie luptat, se autodistruge rapid singura.

 10. europa a fost saracita deliberat, prin corporatiile vanguard si blackrock care sunt capii tutror corporatiilor si firmelor mari din lume. de la societati bancare, farmaceutice, pana la giganti industriali, in planul s ata ni c al ridicarii dictaturii maoiste, care se pregateste: digitalizare, disparitia drepturilor fundamentale si a proprietatii. totul in „plan”.

 11. EUROPA sa „multumeasca!?” Ucrainei pentru SARACIA de azi.
  Azi YUANUL chinezesc a depasit Euro in tranzactiile bancar financiare.
  Azi CHINA are o economie mai mare si performanta decat a Germania si toate statele UE.
  SUA a reusit prin NATO sa „infunda” toata Europa in SARACIE.
  SANCTIUNILE contra Rusiei au SARACIT toata Europa.
  In anul 2024 va fi „prapad” la alegerile Europarlamentare din luna Iunie,pentru toata Europa.

 12. Europa saraceste, dar in acelasi timp azi au votat o rezolutie in parlament, cu ajutorul jigodiilor noastre PSD-PNL-USR-PMP sa modifice tratatul de baza al Uniunii… sa devina un super stat federal condus de niste birocrati de la Bruxelles, iar statele sa fie lasate cu puteri de decizie simbolice

 13. Pionii pusi la butoane in EU de catre „inteligentzii” de peste garla sunt mai mult decat incapabili, sunt rude cu mama pr.ost.ilor…

 14. De data aceasta criza e mai profundă, iar cauzele sunt câte un pic din toate cele enumerate, însă principala e lipsa de viziune a conducerilor actuale ale statelor UE si a Comisiei Europene. Inflația actuală din Ro e mai ciudată, ea de fapt e inflatia UE toate se scumpesc dar euro are aceiași paritate cu leul. Vine iarna și iarăși se vor face slujbe să nu fie frig căci anul acesta suntem mult ,mult mai vulnerabili în buget față de anul trecut. Și…vin alegerile cu bugetul paradit cu împrumuturi gata căci nici la dobânzile „exclusiviste” la care se împrumuta, guvernul are probleme, Dar e totuși bine îl avem pe senzaționalul, nemaiîntâlnitul Ciolacu care împreuna cu unicul Iohanis vor duce țara pe noi culmi, din nefericire pentru noi ale ipocriziei și bătăi de joc față de „amărâtul” care- sponsorizează prin taxele și impozitele exorbitante la care se apelează ca să-și acopere propriile megalomanii, ale lor și ale stăpânilor.

 15. Europa nu saraceste, este efectiv pe dric in drum spre cimitir. Nu-si va mai reveni niciodata la ceea ce a fost. Au fost bogati pe bogatiile furate altora. Ultima mare lovitura a dat-o cu tarile estice care au fost noul ei imperiu colonial. Dintre acestea cea mai in expansiune pe toate planurile era Romania:economic, intelectual-invatamant dar si singura tara europeana inca bogata in resurse naturale de tot felul. Trebuia jefuita imediat devenind un pericol pentru toate tarile lumii asemanatoare ei. Rezultatele de exceptie urmau sa apara dupa cativa ani. Securistii tradatori l-au omorat pe Ceausescu pentru a face loc noilor stapani. Inca mai este timp ca Romania sa-si revina dar nu cu securistii actuali si slugile lor din politica.

 16. Vorbesti ca un doctor ot Salaj. De unde scoti perlele alea stiintifice?

 17. Cine este tinta acestei sperieturi cu foie gras si vin de Saint-Emilion, majoritatea romanilor mananca mici si ragaie bere la PET de 2,5L.

 18. Nu Europa ci Uniunea Europeană! Această Uniune, condusă de „lideri” jalnici, vai mama lor, altădată maxim niște amploiați medii prin vreo bancă, ceva profesori ori doctori de țară, a „reușit” să impună țărilor membre, conduse de lideri la fel de impotenți intelectual (vezi cazul Johannis sau Băsescu), în afara tratatelor de aderare, aberații care sufocș întreaga construcție! De la „multiculturalism” la „progresism”, de la distrugerea capitalismului și uniformizarea valorilor și până la „politici” de mediu efectiv aberante! Citesc și mă cricesc cu ce se mai ocupă Comisia europeană și ultra-obezul-mâncătotul de fonduri aparat de la Bruxelles! Orice, gândaci bini de papa, reglementarea înălțimii moțului de la bască, zborului lebedelor peste autostradă în raport cu viteza mașinilor… orice, numai ce se poate, rste de bun simț și folosește, NU! Capitalismul a murit, o să-l vedem pe Scaraoțchi, tatăl dracilor economici! Nu ne trebuie ingineri, arhitecți, medici, strungari cu școală solidă, avem genuri fluide! Să vedeți fluidizarea podurilor, barajelor, a vieții voastre! Din păcate, și a mea, unde să mă duc?!

 19. „O sa ii oprim in 2024. Votam AUR + Simion + Sosoaca!”

  Cum opresti tu cu 6-7 voturi celelalte 700 in Parlamentul European ? Habar nu aveti pe ce lume traiti !

 20. Cetatenii Europei sunt pierduti intr-o capcana a nu stim cui ? Este condusa de niste filfizoni care se pretind urmasii ai civilizatiei planetei si pretind ca arata lumii calea spre progres -doar se vorbeste despre progresismul asta neomarxist- prin Greta Trotineta ! Uniunea Europeana nu are cum sa tina daca Germania vrea sa fie peste Franta sau invers, erijandu-se fiecare in tatucul celorlalti intr-un socialism care tine de fapt populatiile in loc ! Paraie UE apasata din mai multe directii, dar se vinde minciuna pe post de adevar !

 21. Eu nu înțeleg de ce Europa se baga in afacerile interne ale URSS! Europa,adicătelea Germania, după ce și-a văzut sacii în căruță și legați la gura( plecarea trupelor sovietice din RDG) s-a șters la fund cu pactul de a nu permite NATO sa intre in fosta URSS. Acum plătesc toți fraierii în numele Europei. Când te mănâncă in fund trebuie sa te scarpini.

 22. De ce te miri, toate tarile i-au trimis acolo pe cei de care vroiau sa scape: incompetenti, cu dotare mintala minimala dar periculosi fiind slugile serviciilor, vezi cazul Luluta deneista sau Julian agronomul.

 23. ❤️REPET:

  🤞🤐”NINGE PE FED !”🤐🤞

  [ce-i care-i stiu predictiile si forta lor existentiala … il doar pun la-ndoiala, nu contrazic(!) … pe MISHTEAUX !]

 24. CAUZA dezastrului european a fost si e (la fel ca-n USA)
  o crestere fara limite CAPITALIST-RATIONALE a CREDITULUI in ultimii 8 ani !

  Acum stau toti (prin nereusitele incercuririi Rusiei, imblanzirii Chinei, si dezatrului din „ORIMAVARA ARABA” + BRICS+)
  pe un munte de DATORII imense …si FED-ul american si BCE-aua europeana !

  EXACT cum imperiile istorice s-au destramat, spart, faramitat din cauze de „bagat mai mult =creditiv) in gura decat putea fi inghitit(=profitabil) … la fel azi
  NEREUSITELE BELICOS-POLITIC-IMPERIALE ale USA o vor distruge distrugand colateral si provincia UE ! 🙁

  Nu mai e nimic de facut … in USA …TREBUIE schimbata toata „MALSTINA” din spatele „democratilor”
  e ca si „functionarimea” supra-beshicat-umflata a unui IMPERIU decazut … !

  MISHTEAUX actionand pro-activ subit (dintr-un PARIU pe care-l va castiga! mai tineti minte marele_blond/august 2022 ?)
  le va da o sansa USA ca devenint mai mica international, sa-si revina ca natiune … deocamdata cad intr-o prapastie de care nu-s constienti ! [tineti minte … o spun ca „verzi si uscate” …pana-n 27 decembrie trebuie sa se-ntmple ceav STRANIU-SURPRINZATOR 🙁 in USA ! -> o spun ca REAL prophet !)
  🤐😎❤️❤️❤️

 25. FIAT MONEY dupa 1971 (dollar-ul de nimic!)
  au dus FUNDAMENTAL la ce traim azi (mega-ciclic CAPITALIST)

  USA ca tara care tiparea moneda TREZORIERA a lumii … a cumparat TIPARIND , pe CREDIT , mai mult decat poate ca valoare returna AZI pentru banii dati pe marfa de pana acum …LUMII !

  = A VENIT dupa ani de huzur PE CREDIT … scadenta returnarii valorii crewditiv-doar_impumutate prin TIPARNITA !
  DOLLAR-ul TREBUIE sa moara ca moneda TREZORIERA ( si …vazand cauzal-istoric adolescenta , maturitatea si batranetea DOLLAR-ului … vedem ca e ca orice moneda imperiala, vezi LIRA STERLINA, … MURITOR ca MONEDA !)

  ATENTIE: „NINGE PE FED!” (nu glumesc 🙁 si nu vorbesc in van !)

  [PS: Ce insemna 🍥”NINGE PE FED!”🍥 ve-ti vedea mai traziu … nu vreu sa va inspaimantez de pe acum ! 🙁 Va fi NASOL destul …atunci 🙁 ! Inca ceva: MISHTEAUX NU GRESESTE ! DELPHI la fel n-a gresit in vechime ! 🙁 ! Prostii vor vedea la fel ca celelalte predictii, ex: TRUMP= POTUS 2024, cu „mintea de pe urma” 🙁 !]

  SHALOM !

 26. „@Năvrăpăscu (pre?anticipare) spune:
  06 IUN. 2023 LA 17:24
  DOVADA ca MISHTEUAX e un STRASHNIK-REAL-PROPHET:
  „@Ileana spune: 19 SEPTEMBRIE 2022 LA 14:12
  Ce puteau face altceva, YANKEI, contra win-win-ului ECONOMIC ruso-nemtesc dupa B R E X I T ? ?
  Te duce bybyblika ? Dsitrug si EURO …colateral !
  Cand le-am zis DIN TIMP UTIL habaucilor harnici de nemti ca vor ramane pe un MALDAR de FIAT MONEY
  refuzati de statele intoarse la MAONEDELE prorii … radeau manzeste(=nemteste cu dinti mari ;( )
  acum nu mai rad : macar TRUMP si-a cerut scuze pentru a cere ajutor ? ! nemtii-s de …padure ! ?”
  AUD ?

  @Năvrăpăscu spune:
  06 IUN. 2023 LA 17:28
  Ramna nemtii cum le-a prophetit din timp UTIL? genialul MISHTEUAX pe un MALDAR de FIAT MONEY
  si cu marfa lor bine PE HARTIE COLORATA exportata ?
  De ce-au fost HARNICI (Nemtii) daca intreaqga lor REZERVA MONETARA cade odata cu dollarul …in neantul IMFLATIEI ?
  ROLUL INFLATIEI e de-a submina si anual economiile unui popor ! Cine le-a distrus NORDSTREAM-ul si-i saraceste premeditat
  distrugandule economiile bancare prin inflatie ? 😀
  Asa ca MISHTEAUX stia DIN TIMP ? Macar grecii si totic ei care-au cumparat pe FIAT MONEY de la nemti raman cu marfa nemtilor 😉 !
  INTREBARE :..cum putea ANTE-sti misteriosul MISHTEAUX asta daca-i „prost” 😛 ? CUM ?
  AUD ?”
  😯😯😯!😯😯😯

 27. Numai pățiții se pricep..
  In holul Parlamentului european trebuie de atârnat panza lui Piter Breighel tatăl, „De parabel der blinden” cunoscută și sub denumirea de „Orbii”…
  Marele se vede de la distanță..așa și cu putoarea maidanului..cu cât mai departe cu atât mai multa putoare se vede ambalata de anglo-saxoni in „revoluția ghidnosti”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.