Europenii, înnebuniți după un animal de companie periculos

Melcii uriaşi africani, de până la 20 de centimetri lungime, sunt din ce în ce mai căutaţi ca animale de companie în Europa, însă o universitate elveţiană a avertizat asupra pericolului reprezentat de deţinerea unor astfel de vieţuitoare, transmite luni agenţia DPA.

Exemplarele de melc uriaş african ar putea fi periculoase pentru oameni, spre exemplu prin transmiterea viermelui pulmonar al şobolanului. Acesta poate provoca meningită la oameni, conform unui text ştiinţific publicat în jurnalul Parasites & Vectors de o echipă de cercetători de la Universitatea din Lausanne.

Aproximativ două treimi din cei cel puţin 36 de agenţi patogeni prezenţi la melci ar putea infecta şi oamenii.

Printre speciile populare căutate pentru terarii se numără Lissachatina fulica şi Achatina achatina.

„Reţelele sociale abundă în fotografii cu oameni care pun animalul în contact cu pielea sau chiar cu gura”, a declarat cercetătoarea Cleo Bertelsmeier, citată într-un comunicat emis de universitate. Bertelsmeier predă la Institutul de Ecologie şi Evoluţie din cadrul Facultăţii de Biologie şi Medicină.

Oamenii cred că mucusul melcului este benefic pentru piele. Însă, acest lucru riscă să transmită agenţi patogeni.

Bertelsmeier şi colegii ei au analizat fotografii postate pe reţelele sociale pentru a vedea cât de răspândiţi sunt melcii uriaşi ca animale de companie.

Multe persoane nu sunt conştiente de riscurile „la care se expun sau la care îi expun pe copiii lor atunci când manipulează melcii, spre exemplu când îi pun pe faţă”, a declarat coautorul lucrării, Jérôme Gippet.

Cercetătorii au avertizat că, în cazul dezvoltării comerţului cu animale de companie „acest lucru va crea mai multe oportunităţi pentru introducerea şi răspândirea unor organisme patogene la oameni şi alte animale”.

Melcii uriaşi africani sunt vorace şi se reproduc rapid.

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a inclus melcii uriaşi africani pe lista speciilor invazive periculoase, considerându-i dăunători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Daca milioani de europeni iubesc pe viermi otravitoare ca Zelenski si pe Netanyahu, nu e ciudat sa iubeasca serpi sau viermii ca astia

  2. Plină lumea de nebuni. Ăștia nu mai pot de bine și și-o caută cu lumânarea.

  3. ȘI CE AVEȚI VOI CU IUBEȚII DE MELCII?! SUGĂ-I,LINGĂ-I ! E TRENDY?! AȘA CĂ : MUCUS CU 35 BACTERII ȘI VIRUSURI PE UNDE VREAU!

  4. Să înțelegem că melcii vor fi scoși din listele de hrana la nivel global? Sa ii lase că hrana când voi cere eu o porție, sau, în cazul de față, e o manipulare! De ce? Pentru că, melcii trăiesc doar în pădure din tufișuri sau langa ape, nu ai cum sa detii un asemenea exemplar daca nu ai aprobare de la instituțiile corespunzătoare! In Elveția, nici nu se pune problema acestor melci uriași in proprietatea cetățeanului, exista doar la zoo unde sunt amenajate spatiile corespunzătoare, exact cum se întâmplă cu broastele țestoase, într-o gradina amenajata cu căsuțe unde sa se ascundă pe canicula sau frig.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.