
Ilegalitățile comise de administrația Robu în cazul modernizării porții de acces în Timișoara, care s-a prăbușit în timpul unei furtuni și a ucis un tânăr student, ies la iveală „pas cu pas“. Cotidianul a intrat în posesia celui mai păzit document legat de refacerea „porții ucigașe“. Este vorba despre expertiza tehnică din cuprinsul căreia rezultă că autoritățile municipale nu au respectat propunerile și soluțiile impuse de expertul tehnic. Actul este prima dovadă care trebuie să stea la baza anchetei procurorilor care au deschis un dosar penal, in rem, pentru ucidere din culpă.
Expertiza tehnică solicitată de primărie și realizată de expertul tehnic MLPAT, ing. Valeriu Stoian, arată foarte clar în ce stare se afla poarta de intrare în Timișoara și care erau propunerile și soluțiile identificate pentru realizarea unei noi porți, pe vechiul schelet. Stoian preciza că trebuie făcute intervenții atât la structura din beton armat, cât și la cea metalică și a atras atenția beneficiarului lucrării că aceasta trebuie executată de o firmă de construcții specializată. „Execuția lucrării se va face pe baza unui proiect tehnic și a unui caiet de sarcini, cu precizarea tuturor operațiunilor. Proiectul tehnic va fi avizat de expertul tehnic și verificat de un verificator atestat. Execuția tuturor lucrărilor se va realiza de o unitate de construcții specializată în astfel de lucrări și cu supravegherea permanentă din partea proiectantului. Beneficiarul are obligația de a asigura urmărirea execuției printr-o persoană cu calificare tehnică corespunzătoare… La realizarea lucrărilor se vor respecta întocmai prevederile Legii 10 privind calitatea construcțiilor“, scrie în expertiza tehnică.
Expertiza Stoian, ignorată
Conducerea primăriei timișorene nu a vrut să țină cont de propunerile și soluțiile identificate de expertul autorizat și le-a tratat cu indiferenţă. Pentru modernizarea porții simbolice de intrare în Timișoara a fost aleasă firma Stareto, care, prin încredințare directă, și-a adjudecat lucrarea, pentru suma de 56.000 euro, așa cum scria ziarul Cotidianul în ediția de marți, 19 septembrie 2017, la doar două zile după furtuna care a făcut patru victime în județul Timiș și pagube materiale însumând milioane de lei.
Stareto nu era o firmă specializată în lucrări de tipul celor pe care le-a executat. Avea însă o altă calitate, și anume cea de firmă favorizată în relația cu Primăria Timișoara, pentru care executase și alte lucrări pe bani publici. Ca să primească lucrarea prin încredințare directă, administrația Robu a făcut un mic „giumbușluc“ și a declarat, prin toamna anului 2014, că ar fi vorba despre o urgență. Din această cauză nu s-a mai făcut o licitație la care să participe firmele specializate, ci lucrarea s-a dat prin încredințare directă în vara unului următor. Nu a existat un proiect tehnic și nici un diriginte de șantier cu calificare corespunzătoare. „N-am avut proiect tehnic (care, oricum, trebuia vizat de cel care a realizat expertiza). Am primit doar o schiță în brațe pentru poartă“, a declarat Pascu Burtic, consilier în cadrul Biroului Tehnic al primăriei, în fața membrilor Comisiei de urbanism din Consiliul Local Timișoara. La finalul lucrărilor nu a existat un proces-verbal de recepție finală. Din dosarul „porții ucigașe“ lipsește și acordul tehnic al Inspectoratului de Stat în Construcții (ICS). Aceste constatări au fost făcute chiar de inspectorii ICS, după analizarea documentației solicitate beneficiarului lucrării.
Robu zice că nu e papagal
Șeful administrației municipale, Nicolae Robu, cel care se lăuda public că va schimba aspectul porților simbolice de intrare în Timișoara pe principalele șosele, a făcut adevărate crize de nervi atunci când jurnaliștii „și-au permis“ să-l întrebe dacă lucrările s-au executat legal. „Perseverența în sine poate fi apreciată, dar insistența pe o direcție la care răspunsul e știut (!) din start poate fi catalogată. Eu nu sunt papagal să repet același răspuns de o mie de ori. Există o anchetă în desfășurare, lăsați-o să își urmeze cursul și dacă cineva e vinovat, trebuie să plătească pentru tot ce a făcut“, a declarat Robu unui site local de știri. Oricum, el nu a dat niciodată un răspuns ferm privind accidentul provocat de „poarta ucigașă“, dar mai ales din vina cui s-a petrecut tragedia. Robu s-a mulțumit să iasă public, în urmă cu două zile, și să le ceară colegilor liberali să se „reapropie“ de președintele Klaus Iohannis. Indirect, primarul liberal al Timișoarei „a bătut șaua ca să priceapă iapa“, dorind să sugereze că ar fi un apropiat al președintelui și că ar trebui ca ancheta deschisă în acest caz, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, să-l cam ocolească. Conform noului Cod penal, art. 192, uciderea din culpă se pedepsește cu închisoare de până la 7 ani.
Ar fi putut avea o viață înainte
Vă reamintim că studentul Vlad Baici a murit în timpul unei puternice furtuni care s-a abătut asupra orașului Timișoara, duminică, 17 septembrie 2017. El a fost strivit în propria mașină, după ce poarta simbolică de intrare în oraș, situată pe șoseaua dinspre Lugoj, a căzut peste autoturismul său, staționat pe marginea șoselei, la mică distanță de poartă. Vlad avea 24 de ani și era student al Facultății de Stomatologie din Timișoara. Primarul Robu nu a fost la înmormântarea studentului răpus de „poarta ucigașă“.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.