Explicațiile lui Nicuşor Dan, la 9 zile de la tragedie

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat luni că, în ultima perioadă, a fost observată o creştere a numărului de câini abandonaţi de proprietari.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, edilul general a susţinut că aceste abandonuri ar putea fi determinate de teama proprietarilor că vor fi amendaţi pentru faptul că nu şi-au microcipat şi sterilizat câinii. Edilul Capitalei a dat asigurări că proprietarii de câini nu vor fi amendaţi până ce nu le va fi oferită ocazia de a microcipa şi steriliza în mod gratuit câinii respectivi.

„Ne confruntăm zilele acestea cu o provocare nouă. Avem un val de câini care încep să fie abandonaţi de proprietari, foarte probabil speriaţi de eventualele amenzi pe care autorităţile ar putea să le dea pentru faptul că nu i-au microcipat şi sterilizat până în acest moment. Vreau să îi asigur pe bucureşteni că nu îi vom sancţiona înainte de a le oferi posibilitatea de a microcipa şi steriliza gratuit câinii pe care îi au în proprietate. Există chiar în aceste zile, începută de la sfârşitul anului trecut, o nouă campanie de microcipare şi sterilizare gratuită, care merge din cartier în cartier şi nu îi vom sancţiona decât pe acei proprietari care se opun microcipării şi sterilizării obligatorii, conform legii, a câinilor pe care îi au”, a precizat primarul.

Potrivit acestuia, problema câinilor de pe străzi poate fi rezolvată prin microcipare şi sterilizare „sistematică”, soluţie aplicată şi de ţările Europei Occidentale. El a menţionat că în proiectul de buget al Capitalei, care va fi supus vineri votului în CGMB, va fi propusă o sumă „consistentă” pentru microcipări şi sterilizări gratuite, dar şi pentru extinderea capacităţilor din adăposturile de câini.

„Voi propune în bugetul Primăriei Capitalei pe care o să-l votăm la sfârşitul acestei săptămâni o sumă consistentă pentru microcipare şi sterilizare gratuită pentru proprietarii de câini din Bucureşti, aşa cum voi propune o sumă suficientă pentru extinderea capacităţilor din adăposturi. E nevoie însă de colaborarea autorităţilor, e nevoie ca în acele campanii pe care noi le desfăşurăm din cartier în cartier, din casă în casă, să avem echipe mixte care să conţină şi poliţişti locali care să fie gata să dea sancţiune pentru proprietarii de câini care se opun microcipării şi sterilizării, care este obligatorie conform legii”, a explicat primarul general.

Nicuşor Dan a informat că în aceste zile Corpul de control efectuează verificări şi urmează să prezinte un raport referitor la eficienţa modului în care sunt colectaţi câinii fără stăpân.

El a atras atenţia, totodată, asupra faptului că există câini care trăiesc pe proprietăţi, curţi, şantiere, societăţi comerciale, şi care sunt lăsaţi să iasă în zona publică. Acest fenomen „nu mai trebuie tolerat”, a evidenţiat primarul, care a adăugat că în acest domeniu nu a existat „un răspuns coerent” al autorităţilor competente.

„Aici trebuie să existe o acţiune sistematică din partea Poliţiilor locale ale sectoarelor şi din partea Poliţiilor locale ale localităţilor din judeţul Ilfov. (…) Există o obligaţie legală a proprietarilor de terenuri de a le îngrădi şi de a le salubriza. Tragedia de sâmbăta trecută s-a produs pe un teren privat care aparţine unei societăţi comerciale şi acest teren privat nu era nici îngrădit, nici salubrizat. Mai mult decât atât, la câţiva metri de locul tragediei era cadavrul unui măgar, probabil mort cu una-două zile înainte şi probabil că asta a şi declanşat o reacţie a acelei haite de câini. Există instituţii care trebuie să verifice că proprietarii îngrădesc şi salubrizează. Pe îngrădire sunt Poliţiile locale ale sectoarelor. Pe salubrizare, există şi Poliţiile locale ale sectoarelor, după cum există şi Garda de Mediu”, a indicat Nicuşor Dan.

El a transmis că nu vrea să intre într-o dezbatere „despre cine este vinovat pentru tragedia” produsă recent sau „într-un joc” al declaraţiilor politice şi a pledat pentru o colaborare a autorităţilor publice, în vederea rezolvării problemei.

„Răspunsul autorităţii a început să vină doar în urmă cu câţiva ani şi, din păcate, el nu a fost un răspuns decisiv, pentru că nu a fost însoţit de sancţiuni. Este o opţiune – microcipare, sterilizare gratuită, pe care autoritatea a oferit-o proprietarilor, fără să fie însoţită de o sancţiune pentru cei care se opun sau o ignoră”, a subliniat primarul general.

Nicuşor Dan şi-a exprimat regretul faţă de „tragedia” în care şi-a pierdut viaţa Ana Oroş Daraban şi a transmis condoleanţe familiei şi prietenilor acesteia.

„O persoană pozitivă, o activistă implicată în nenumărate cauze, fie civice, fie sociale. O persoană regretată de multă lume”, a transmis primarul general al Capitalei.

Nicuşor Dan, a declarat că sunt „eronate” informaţiile conform cărora Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) ar fi întrerupt capturarea câinilor de pe domeniul public.

„Nu a existat vreodată o întrerupere a capturării de câini de pe domeniu public. Este o informaţie eronată. Nu s-a întrerupt vreodată capturarea câinilor de pe domeniul public”, a afirmat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul general a precizat că, în acest moment, ASPA are 14 angajaţi care se ocupă de capturarea câinilor fără stăpân.

„ASPA în acest moment are o organigramă de 89 de persoane, din care sunt ocupate 59 de posturi. Din cele 59 de posturi sunt 14 prinzători şi 21 de oameni care se ocupă de adăposturi. Niciodată la ASPA, cel puţin începând din 2016, nu au existat în organigramă mai mult de 20 de oameni şi niciodată nu au fost ocupate mai mult de 16 poziţii (pentru prinderea câinilor – n.r.)”, a explicat edilul general.

El a estimat că, în prezent, există câteva zeci de câini pe străzile Capitalei.

„Pe măsură ce există sesizări, ei sunt capturaţi de către ASPA şi de către serviciile de la Sectoarele 1 şi 5. Câţi câini există în curţi? Probabil de ordinul a 100.000”, a spus Nicuşor Dan.

Însă, potrivit acestuia, capturarea câinilor de pe domeniul public nu va da rezultate dacă nu va fi rezolvată şi problema „înmulţirii necontrolate” a acestora.

„În acea zonă de la Lacul Morii, din aprilie până acum, au fost prinşi 120 de câini. Au fost cel puţin 30 de vizite în teren ale echipelor de la ASPA. Două zile după tragicul accident, aţi văzut că au fost prinşi toţi câinii din zona aia şi peste câteva zile au revenit. Cum putem să oprim acest fenomen? Într-un singur mod, aşa cum ţările civilizate au făcut-o: mergând la sursă şi oprind înmulţirea necontrolată. (…) Problema câinilor vagabonzi din Bucureşti datează din 1977. Ceea ce a făcut actuala administraţie în plus faţă de administraţiile trecute a fost să facă nişte campanii de conştientizare şi de sterilizare şi de microcipare gratuită. (…) Au dat rezultate parţiale, nefiind însoţite de acţiuni ale altor autorităţi responsabile”, a indicat el.

Întrebat dacă îşi reproşează modul în care a fost gestionată problema câinilor fără stăpân, Nicuşor Dan a declarat că regretă cele întâmplate, dar responsabilitatea aparţine mai multor persoane şi instituţii. Totodată, el a amintit că se desfăşoară verificări ale Corpului de control, pentru a vedea modul în care ASPA a reacţionat la sesizări.

„Bineînţeles că există un regret. Aşa cum am spus, este o responsabilitate comună a mai multor persoane şi instituţii. (…) Ca să verificăm o instituţie publică trebuie să ne uităm în documente. Sunt mii de sesizări, trebuie să verificăm în ce măsură s-a răspuns la aceste sesizări, trebuie să verificăm sute de adrese de corespondenţă între ASPA şi alte instituţii publice. Aşa cum am spus, sunt multe instituţii care sunt implicate, care sunt responsabile şi trebuie să evaluăm întreg acest peisaj administrativ”, a menţionat primarul.

Potrivit edilului general, în momentul de faţă, la nivelul Primăriei Municipiul Bucureşti, sunt 1.600 de locuri ocupate, din totalul de 1.800 destinate câinilor capturaţi. El a mulţumit ONG-urilor, dar şi autorităţilor locale din Sectoarele 1 şi 5 pentru faptul că s-au implicat în prinderea câinilor abandonaţi în ultimele zile de către bucureşteni. Totodată, a făcut apel la adopţii.

„Vreau să mulţumesc ONG-urilor de protecţia animalelor cu care colaborăm de multă vreme şi care ne-au ajutat în ultimele zile faţă de acest val de noi câini abandonaţi pe domeniul public. Vreau să mulţumesc, de asemenea, structurilor de la Sectoarele 1 şi 5 care ne-au ajutat, de asemenea, foarte mult în aceste zile şi vreau să mulţumesc sutelor de bucureşteni care au adoptat câini din adăposturile ASPA. Vreau, de asemenea, să-i încurajez pe bucureşteni să adopte câini din adăposturile ASPA sau din cele de la Sectorul 1. Sunt mii de familii din Europa Occidentală, din Marea Britanie, din Belgia, din Italia, din Franţa care adoptă câini din Bucureşti. Ar fi suficient ca, din 1.000 de bucureşteni, unul să adopte un câine pentru ca instant noi să golim adăposturile în care sunt câini comunitari”, a transmis Nicuşor Dan. i

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Da ..urmeaza oamenii sa fie amendati, pedepsiti daca nu se vor microcipa…adica sa intram in lagarul digital mondial pe care-l pregatesc cu „resetarile” lor si „crizele” lor iudeomasonii globalisti satanisti…
    Trezeste-te! Ridica-te!
    Imparatul e gol !

  2. Ce dementiada! Caini au fost si vor fi, vor ataca sau nu, indiferent ca sunt sau nu cipati! Ba plicsor ban mincinos, te arunci exact in propria minciuna infecta: cumva microciparea opreste cainele sa atace cand e flamand sau atacat? Din contra, simte ca ceva s-a modificat la el fizic si ataca pe oricine, nestiind cine l-a microcipat sau castrat!

  3. Ce prostii debitati,femeia aia era a
    latrata si alergata seara de seara de caini,era adrenalina ei..Daca ar fi alergat pe calea ferata si trecea trenul pestea ea, e de vina Min .Transporturilor?
    paie aveti in cap ,palarie va mai trebuie

  4. Tantalaul asta observa multe dar nu actioneaza de parca ar fi portar si nu primar. Cine ar vrea sa-i rezolve problemele?

  5. Cretinel mucușor a vrut să rezolve problema șobolanilor cu ajutorul câinilor maidanezi, ecologic, lanțul trofic. Biata femeie a fost victimă colaterală. Lăsând gluma la oparte, citiți și vă cruciți ce idioțenii poate să scrie @doina oltului. La cum gândesc #retardațiirezist, îmi dau seama in ce pericol a fost România, prin aducerea lor la guvernare.

  6. Microcipare! Sterilizare! Big Brother. 1984.
    La oameni au început mai demult: buletin, permis de conducere, card bancar, smartfon (cel mai tare, pe cheltuiala urmăritului), avort, anticoncepționale (sînt tratament hormonal ce, după o vreme, duce la sterilitate), florul, în curînd iodul și cîte-or fi pe care nu le știm.

  7. Referendumul trebuie sa decida cat accepta populatia sa fie monitorizata.Nici un cip sau alte rahaturi,de care oricum multi nu vor beneficia si implicit vor aparea mijloacele de a deturna datele.In ce priveste cainii,daca nu se gasesc proprietarii,trbuie eutanasiati.Doar nu va ‘decide’o haita de caini pe unde sa circule cetateanul.

  8. Si totusi de ce femeia ,,omorata de caini” a fost gasita complet dezbracata pe camp, la distanta de drumul de acces, iar hainele nu au fost gasite nici in apropiere si nici in departare?
    N-am auzit pana acum de caini cu porniri XXX si nudiste asupra femeilor incoltite de ei pe coclauri. Si nici de caini care sa digere imbracamintea feminina, incat sa nu se mai gaseasca nicio molecula de fibra textila…….[Rumburak-avocatul cainilor]

  9. @Rumburak: din declaratia defunctei (in aprilie 2022 cand a fost aatacata prima data):„Eu cunoșteam câinii, dar erau două haite. Pe una o puteam struni, pe cealaltă, la fel, dar erau amândouă și nu am putut. Mă bucur că au fost acei oameni, acel biciclist, să mă salveze Cred că ar trebui să se facă un grup de lucru între primăriile de acolo (Primăria Sectorului 6 și Primăria Chiajna), cu Poliția, să rezolve situația. Eu cred că există soluții. Acei câini pot fi castrați. ”
    Orice om normal la cap intelege,dar postacii duamnei Sarmancur,ba

  10. Ori ii prinzi si-i cari din arealul lor ori ii lasi in pace; daca te incordezi printre ei cu ecusoane colorate, pantaloni rosii, geaca verde, seringa portocalie si legitimatie curcubeu anunti si alergatorii misionari de applicatie sa nu mai poarte culori fistichi, ca-s inebuniti cainii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.