Explozia ROBOR! Noi vești proaste

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescutla 3,38%, cel mai mare nivel din ultimele 5 luni, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).

 ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Miercuri, indicele a crescut la 3,34%.

Joi, indicele a urcat la 3,38%, cel mai mare nivel din 26 octombrie 2018, când a fost tot 3,38%.

Totodată, indicele ROBOR la şase luni a urcat de la  3,39% la 3,42%, cel mai mare nivel din 26 noiembrie 2018, când a fost tot 3,42%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. E clar ca se munceste cu spor la acest calcul a ROBOR. Ca sa justifice cresterea, periodic iesea Isarescu sa ne zica ca s-au scumpit produsele volatile cum ii placea sa spuna la oua si legume, apoi zahar, unt. De benzina ca a scazut intr- perioada nu a mai zis nimic, decat ca la ajutat sa balanseze inflatia. Acum ca au scazut ouale de dai in greata s-a luat de deficite, daca nu va mai fi defict, gasesc ei altceva, numai sa nu fie ROBORUL jos. S-a intrebat cineva cat castiga banca pe langa dobanda bancii care este fixă din acest ROBOR variabil? La un imprumut de 50-60 mii de euro echivalent in lei desigur, la un ROBOR de 1%, de 2% sau de 3%. Sumele finale sunt de ordinul a mii de euro pentru fiecare procent in plus. Bravo BNR, bravo Guvern. Toti apara cetateanul si drepturile lui. Unde este ROBORUL transparent?

  2. Pai e simplu, sunt cica legate. Asa ne zice BNR. Daca creste Euro scade ROBORUL si invers. Desigur ca la ROBOR motivele de crestere sunt o sacosa: inflatia, cursul, deficite comerciale, defalatia, investitiile, rating de tara, Dragnea, Johanis, Isarescu, Suciu, Vasilescu, ING, BT si lista e interminabila, mai putin cetateanul de rand 😀 …

  3. a fost o vremea cand BNR impreuna cu bancile aveau Robor-ul mic mic mic .. sa se faca credite acum este o vremea cand bancile trebuie sa traisca 😉 dezvoltare numai trebuie ca asteptam multinationalele sa vina nu stim inca care .. din ele cele care il sustin pe dragnea sau cele care il sustin pe werner … ori asteptam sa vina ele la noi in tara sau daca ne grabim ne ducem noi la ele in Germania , Anglia , Franta , Belgia etc ..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.